η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Όργιο ξεπλύματος σε ενεχυροδανειστήρια

Λαβράκια έβγαλαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ κάνοντας φύλλο και φτερό περίπου 350 ενεχυροδανειστήρια ανά την Ελλάδα- περίπου 700 είναι το σύνολο των νόμιμων- αφού πέρα από τις... συνήθεις παραβάσεις, που αφορούν στη παντελή έλλειψη Δελτίων Αγοράς χρυσού και κοσμημάτων, διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, που αναπτύσσεται ραγδαίας, κινείται πολλές φορές στα όρια της νομιμότητας.
Με βάση τα πρώτα δείγματα ελέγχων, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Σώματος θα συνεχίσουν τις έρευνες σε δύο πεδία. Κατ' αρχήν θα «ξεσκονίσουν» αρχεία εξαγωγών χρυσού και κοσμημάτων στο εξωτερικό, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πού κατέληξαν και εάν επέστρεψαν στην Ελλάδα με διαφορετική μορφή. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει δεκάδες κατασχέσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με κατεύθυνση κυρίως τη Γερμανία και τη Κύπρο.


Το άλλο πεδίο ερευνών είναι τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις. Κι εδώ τα πρώτα δείγματα ελέγχων είναι αποκαλυπτικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι δεν είναι τίποτε άλλα παρά «αχυράνθρωποι».
Σκαλίζοντας λίγο πιο κάτω από την... χρυσή επιφάνεια, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπιστώνουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις- αν όχι αποδείξεις- «ξεπλύματος» χρήματος. Όπως λένε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του Σώματος, «το κίνητρο είναι πολύ μεγάλο εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι η απόδοση σε τέτοιες... επενδύσεις είναι 1:4, δηλαδή δίνεις 100.000 και παίρνεις 400.000 ευρώ».
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο το ΣΔΟΕ είναι ότι από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται, διαπιστώθηκε ότι ενεχυροδανειστήρια λειτουργούν και ως αποδέκτες κλοπιμαίων, κάτι που δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί με δεδομένο ότι τα προϊόντα εγκλήματος πηγαίνουν κατ' ευθείαν για «λιώσιμο».
Είναι ενδεικτική η ανακάλυψη παράνομου ενεχυροδανειστηρίου στη Θεσσαλονίκη με χώρο τήξης χρυσού, στον οποίο διαπιστώθηκε η μη έκδοση τιμολογίου πώλησης για κοσμήματα αξίας 26.240 ευρώ, η μη έκδοση τιμολογίου αγοράς - δελτίου αποστολής για χρυσά κοσμήματα αξίας 80.000 ευρώ. Επιπλέον, κατασχέθηκαν 26.000 ευρώ σε μετρητά, τιμαλφή αξίας 80.000 ευρώ, 2 συσκευές τήξης χρυσών κοσμημάτων, 1 συσκευή καθαρισμού κοσμημάτων και 1 ζυγαριά ακριβείας.

Evia in: Στη Χαλκίδα μια πόλη εκατό χιλιάδων κατοίκων πόσα ενεχυροδανειστήρια υπάρχουν;;;; 
Μήπως είναι εξαιρετικά πολλά για την έκταση και τον πληθυσμό της πόλης;;;;
 Έχει εξετάσει κάποια υπηρεσία τον τρόπο που δουλεύουν και τα αντικείμενα που δέχονται;;;;;; 
Έχει γίνει κάποια επίσημη έρευνα και καταγραφή;;;;