η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Χάστε λεφτά και χρόνο για να ενταχθείτε στο ΕΣΠΑ


Της Αγγελικής Κιλιντζόγλου

Όνειρο απατηλό αποτελεί για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες η ένταξη των επιχειρήσεων τους στο ΕΣΠΑ. Το φαινόμενο γραφειοκρατία δεν θα πεθάνει ποτέ στη χώρα που λέγεται Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που φαίνεται να καταβάλλει η κυβέρνηση . Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης , που δηλώνει ότι παλεύει για την ανάπτυξη της οικονομίας, βάζει φρένο στην όποια προσπάθεια πάει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, κρατώντας σε ισχύ
 ρυθμίσεις του 1950 και παλαιότερες. 

Ο ίδιος ο κ.Χατζηδάκης τον περασμένο Δεκέμβριο υποσχέθηκε λιγότερη γραφειοκρατία με την κατάργηση πάνω από το 60% των απαιτούμενων υπογραφών για τη διαχείριση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατέθεσε προβλέπονταν η ταχύτερη διεξαγωγή των διαγωνισμών που αφορούν προμήθειες υλικών και υπηρεσίες, η συγχώνευση των σταδίων αξιολόγησης του Φακέλου Α΄ (δικαιολογητικά) και του Φακέλου Β΄ (τεχνική προσφορά) και αφετέρου τα στάδια αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών και κατακύρωσης του διαγωνισμού.

 Απλουστεύονταν παράλληλα η διαδικασία για την έκδοση της απόφασης ένταξης των έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ , καθώς καταργείται πλέον η προηγούμενη αποδοχή της απόφασης από το δικαιούχο.
 Όλα καλά μέχρις εδώ. Χθες, μάλιστα προκήρυξε «Πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου - υπηρεσιών - ΕΣΠΑ 2007-2013» συνολικού ύψους 456 εκατ. ευρώ. 
Το πρόγραμμα αφορά περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις και περισσότερα από 500 επαγγέλματα. 
Ενθουσιάστηκαν με τις εξαγγελίες οι μικρομεσαίοι - οι οποίοι βιώνουν την κρίση στο πετσί τους περισσότερο από όποιον άλλο επιχειρηματία- και άρχισαν να μαζεύουν πληροφορίες για το τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσουν στο υπουργείο για να ενταχθούν σε αυτό. 
Τι χρειάζεται για να ενταχθεί κάποιος σε αυτό; Χρόνο, χρήμα και γερά νεύρα... αφού όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
 Πρώτα απ΄ όλα δεν μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να φέρει μόνος του εις πέρας όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται. 
Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να προσλάβει ειδικό σύμβουλο, ο οποίος με το «καλημέρα» ζητεί αμοιβή 2.500 ευρώ για να εκκινήσει τη διαδικασία, κατόπιν ζητεί επιπλέον 2.500 ευρώ για να καταθέσει τον φάκελο της πρότασης του επιχειρηματία και τέλος, ζητεί το 5% του ποσού της επιδότησης που θα εγκριθεί, εάν τελικά η πρόταση εγκριθεί! .
 Και όλα αυτά σε τιμές κόστους, γιατί υπάρχουν και μερικοί «διασημότεροι» σύμβουλοι, που ζητούν τα διπλάσια ακόμη και τα τριπλάσια... Όσον αφορά στον χρόνο διεξαγωγής, αυτός κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως και μερικά χρόνια... Κατά τα άλλα, ο κ. Χατζηδάκης συνεχίζει να μιλά για ανάπτυξη. Αν είναι έτσι η ανάπτυξη κε Χατζηδάκη μου, με συγχωρείτε αλλά δεν θα πάρουμε.

Πηγή: inews.gr