η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας

Πανοραμική φωτογραφία της Υψηλής Γέφυρας από
το ιστολόγιο του 2ου γυμνασίου Χαλκίδας

Η κατασκευή της νέας γέφυρας ήταν ένα στοίχημα. Ένα στοίχημα με την τεχνολογία, την τεχνογνωσία, τα φυσικά φαινόμενα, τις διαστάσεις. Πώς θα φτιαχνόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια γέφυρα σχεδόν 700 μέτρων μήκους, 45 εκατοστών πάχους, κρεμασμένη από συρματόσχοινα, κάτω από έναν ήλιο που λύγιζε μέχρι και κολόνες;

Το στοίχημα δόθηκε και κερδήθηκε. Οι διαστάσεις της υψηλής γέφυρας της Χαλκίδας, καταρρίπτουν παγκόσμιο ρεκόρ. Και η γέφυρα στενού Ευρίπου είναι εκεί, από τον...

Ιούλιο του 1993, και συνδέει Βοιωτία με Εύβοια. Λεπτή και αέρινη.

Οχτώ χρόνια δουλειάς χρειάστηκαν για να τελειώσει αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έργο. Οχτώ και τα χιλιόμετρα που κερδίζει ο οδηγός που δεν είναι υποχρεωμένος πια να κάνει τον κύκλο του κόλπου. Η γέφυρα απλόχερα προσφέρει τα 694,5 μέτρα μήκους της σε όποιον θέλει να περάσει από πάνω της. Τα 215 από αυτά είναι στον αέρα. Τώρα πια που ολοκληρώθηκαν και τα έργα οδικής πρόσβασης, η προσπέλαση στην βόρεια και νότια Εύβοια είναι πανεύκολη. Οι οδηγοί δεν είναι υποχρεωμένοι να περάσουν μέσα από το κέντρο της Χαλκίδας, και η Χαλκίδα δεν είναι υποχρεωμένη να υποφέρει, όντας μόνο πέρασμα για βιαστικούς οδηγούς και βαρυφορτωμένα φορτηγά.

Η κατασκευή της γέφυρας, συνάντησε πολλές και πρωτόγνωρες δυσκολίες. Το γεφύρι μπορεί κατά την κατασκευή του να μην γκρεμιζόταν όπως το διάσημο της Άρτας, έπαιρνε όμως κλίση. Απίστευτο και όμως αληθινό. Τα 90 μέτρα ύψους των πυλώνων της γέφυρας, κάτω από το λιοπύρι έπιαναν τέτοιες θερμοκρασίες, που η διαστολή έκανε τους πυλώνες να γέρνουν προς τη σκιερή πλευρά. Οι επιστήμονες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των μεγάλων τεχνικών εταιρειών που είχαν αναλάβει το έργο, έλυσαν το πρόβλημα και έτσι η γέφυρα άρχισε να "αγκιστρώνεται" στα 144 συρματόσχοινα, τα οποία είναι και όλη της η ζωή. Τα συρματόσχοινα κρέμονται από τους δύο πυλώνες και δένονται πάνω στο οδόστρωμα. Το πάχος του "καταστρώματος" όπως το λένε οι ειδικοί, είναι μόλις 45 εκατοστά (παγκόσμιο ρεκόρ). Σε αυτά τα 45 εκατοστά πάχους και στα 13 μέτρα πλάτους του καταστρώματος, χωράνε άνετα δύο μεγάλες λωρίδες κυκλοφορίας και δύο προστατευμένα πεζοδρόμια. 

Η γέφυρα με αριθμούς

Υψηλή Γέφυρα Συνολική αξία έργου: 3,25 δις δραχμές, εκ των οποίων τα 800 εκατ. στάλθηκαν στο εξωτερικό ως συνάλλαγμα, μια και εκτός από τα υλικά που αγοράστηκαν, συνεργάστηκαν για την κατασκευή και 4 ξένες εταιρείες: μια γερμανική (μελέτη), μια γαλλική (έλεγχος), μια αυστριακή (κατασκευή πυλώνων) και μια ελβετική (κατασκευή καλωδίων).
Έναρξη έργου: Μάιος 1985
Λήξη: Ιούλιος 1993
Τα αίτια της καθυστέρησης οφείλονται στην μελέτη καθώς συνεχώς έμπαιναν καινούρια στοιχεία, αλλά και στην αναμονή της έγκρισης από την ΤτΕ για την εισαγωγή ειδικών τεμαχίων από το εξωτερικό. Μόνο αυτή η έγκριση καθυστέρησε το έργο 2 χρόνια.
Συνολικό μήκος: 694,5 μέτρα
Ωφέλιμο πλάτος: 12,6 μέτρα
Μια λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75μ
Προστατευόμενοι πεζόδρομοι πλάτους 1,8μ
Αποτελείται από 2 τμήματα: τον κρεμαστό φορέα και τις γέφυρες πρόσβασης από κάθε πλευρά.
Κατασκευάστριες Εταιρείες: Τεχνική Εταιρεία Βόλου ΑΕ, Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ
Τύπος: καλωδιωτός
Ύψος: 35,5μ (ελεύθερη ναυσιπλοΐα)
Βάθος: 10μ
Διατομή: 45 εκ.
Μελέτη κρεμαστού φορέα: Prof. S.Schleich, Γερμανός καθηγητής πολιτικών και δομικών έργων.
4 γέφυρες πρόσβασης από την πλευρά της Εύβοιας, μήκος 39μ η κάθε μία
4 γέφυρες πρόσβασης από την πλευρά της Βοιωτίας, μήκος 35,7μ η κάθε μία
Μελέτη γεφυρών πρόσβασης: Ελληνικό γραφείο Δομή ΟΕ



Πηγή: Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, http://www.teihal.gr/