η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

No Λίλιαν no events

Γράφει: Στάθης Καραστάθης


Η Καθαρά Δευτέρα ήρθε , οι απόκριες έφυγαν-νομοτελειακό.
 Και όμως φέτος αυτές οι απόκριες ήταν λειψές, δεν είχαν γκλάμουρ, δεν είχαν στυλ, αυτό το μάμπο το μπραζιλεϊρο που δίνει κέφι. Μόνο τα μαγαζιά έκαναν πάρτι και εκδηλώσεις και κατάφεραν έτσι να κρατήσουν το καρναβαλικό ιδεώδες της πόλης ψηλά. 
Ο Δήμος όμως που ήταν ο Δήμος φέτος;;
 

Που ήταν τα αλλοτινά ξέφρενα και κάπως “αλμυρά” καρναβάλια, που ήταν τα θαλασσινά καρναβάλια, όλα αυτά τα καλαίσθητα events που ξετρέλαιναν μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές;
 Η δικαιολογία ότι τα ταμεία είναι άδεια δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει τη μαζική μελαγχολία και κατήφεια που προκάλεσε στο φιλοθεάμον κοινό της πόλης, η φετινή παντελής έλλειψη καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Εννοείται ότι οι δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε κατέστησαν απαγορευτικές τις εκδηλώσεις καθώς και τον προσήκοντα στολισμό, αλλά νομίζω ότι με κάποιες οικονομικές αλχημείες, θα μπορούσαν τελικά να γίνουν, αρκεί να υπήρχε το σωστό πρόσωπο να τις τρέξει. 

Καταλληλότερη βέβαια όλων η Λίλιαν Ζλακώνη, ο άνθρωπος που ο αστικός μύθος τη θέλει να έχει διοργανώσει την τελετή στέψης του πρώτου βασιλιά καρνάβαλου στα βάθη των αιώνων. Άλλωστε εκτός από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις είχε αναλάβει επ’ ώμου την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον-μπορεί και παραπάνω, τις περισσότερες δημοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις- σαν εργολάβος με απευθείας ανάθεση έργου ένα πράγμα. 
Η παρουσία της στη θέση του Προέδρου της Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και Περιβάλλοντος εξασφαλίζει τη συνέχιση εκδηλώσεων ανωτέρου πολιτιστικού επιπέδου καθώς και παρόμοιων καλαίσθητων στολισμών.

 Παρά το γεγονός λοιπόν ότι πάθαμε μια στέρηση τελοσπάντων σε σχέση με τις απόκριες, μας καθησυχάζει το γεγονός ότι σε λιγότερο από 40 μέρες, η πόλη θα φορέσει και πάλι τα γιορτινά της για το Πάσχα με τις πούλες και τα αυγά πάνω στους στύλους, τις στολισμένες σαν επιτάφιο καμπάνες και τις πύλες στην Αβάντων φορτωμένες  με πασχαλινό προσανατολισμό. Αναμένουμε πρόγραμμα εκδηλώσεων ανάλογου ύφους.