η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ξεμπροστιάζει το Ζεμπίλη Ο Μπουραντάς για το κτήριο Γεωργιάδη


Με μια μακροσκελή ανακοίνωση που αναφέρεται στο κτήριο Γεωργιάδη αλλά και σε άλλα σημαντικά και διατηρητέα κτίρια της Χαλκίδας ο πρώην Νομάρχης Θανάσης Μπουραντάς,αποκαλύπτει την αδράνεια του δημάρχου Θανάση Ζεμπίλη ενώ παράλληλα τον προκαλεί εάν πραγματικά ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του παλιού βιομηχανικού κτηρίου να το πάρει ο δήμος και να το αξιοποιήσει όπως νομίζει!!!
Ο Θανάσης Μπουραντάς βάζει τέρμα στην παραφιλολογία Αποστόλου και δημοτικής αρχής σχετικά  με το κτήριο και τονίζει ότι η εμπλοκή της πρώην Νομαρχίας τόσο στο συγκεκριμένο ακίνητο όσο και σε άλλα έγινε με μοναδικό κριτήριο της διάσωσή τους την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή αδιαφορούσε…..

Ο Θανάσης Μπουραντάς στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων για την  πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών:



"-Το ακίνητο βρίσκεται στη συνοικία Ε΄ της Χαλκίδας, έχει συνολική έκταση 15.866 τ.μ. και εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης με το Π.Δ.  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 262/9-5-89 τ. Δ΄ και έχει κατανεμηθεί σε (5) οικοδομικά τετράγωνα με Αριθμ. 700,707,708,709 και 710.

-Το οικοδομικό τετράγωνο 700, με εμβαδόν 6.030 τ.μ. είχε προβλεφθεί να αποδοθεί στο ΚΤΕΛ, όπως και ο δρόμος που βρίσκεται ανάμεσα στο ΚΤΕΛ και στο κτίριο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, που από το σχέδιο είχε καταργηθεί.

-Το σχέδιο πόλης δεν προέβλεπε τη διατήρηση κανενός βιομηχανικού κτιρίου και από όσα γνωρίζουμε κανένας δεν είχε διαμαρτυρηθεί, ούτε οι Δημοτικές αρχές, που είχαν την ευθύνη της εκπόνησης του σχεδίου, ούτε το ΤΕΕ, ούτε κανένας πολίτης ή άλλος φορέας.

-Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, όπως και οι άλλοι φορείς και πολίτες, που δεν θέλουν να χάνονται στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και βλέποντας ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για αυτόν τον σκοπό, από τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους, τις Δημοτικές Αρχές, θέλησε να βοηθήσει σε κάθε παρόμοιο θέμα που προέκυπτε.

-       Η αρχή έγινε με τον ΑΣΑΧ, μετά το 2003, όταν τέθηκε θέμα πώλησής του.
Η Δημοτική αρχή είχε κάποιες δυσκολίες για την αγορά και προτείναμε να συμβάλλουμε.
Τελικά η τότε Δημοτική αρχή  βρήκε τον τρόπο και αποφάσισε η αγορά να γίνει μόνο από το Δήμο.

-       Για την ΑΡΕΘΟΥΣΑ υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης.
Εντάθηκαν οι πιέσεις την περίοδο 2003-2006 προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τελικά αγόρασε το κτίριο και ήδη βρισκόμαστε πολύ κοντά, να ενταχθεί ως έργο πλέον στο ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για να στεγάσει το διαχρονικό Μουσείο της Εύβοιας.
Το 2005-2006, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διαπραγματεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα και αγόρασε τα πρώην βιομηχανικά κτίρια ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, με το ποσό του 1,7 εκ. €, με σκοπό τη διάσωση και την ανάδειξή τους.
Όμως παρά τις δικές μας προθέσεις υπάρχει το πρόβλημα του κόστους αποκατάστασης όλων των κτισμάτων, κάτι που κανένας δεν αγγίζει από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Το κόστος αποκατάστασης και αναπαλαίωσης όλων των κτισμάτων  υπολογίζεται αρκετά πάνω από τα 10 εκ. € και αυτά τα ποσά δεν υπάρχουν.
Αν δεν λυθεί το οικονομικό πρόβλημα και συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, τότε και τα κτίρια ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ δεν θα αντέξουν πολύ ακόμα και θα έχουν την τύχη άλλων κτισμάτων, όπως το σπίτι της οδού παίδων, η αγορά της Χαλκίδας κλπ.      

Η πρόσφατη απόφαση του Κ.Α.Σ. και η απόφαση της Υπουργού που την επικύρωσε, δεν ήρθε από πουθενά.
Έχει προηγηθεί άλλη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού με ημερομηνία 30/5/2011, που δεν χαρακτηρίζει ως ιστορικό τόπο το πρώην εργοστάσιο Γεωργιάδη, σύμφωνα με το Νόμο 3028/2002 και συνιστά να διερευνηθεί κατά πόσο, μεμονωμένα αντιπροσωπευτικά κτίσματα του συγκροτήματος, μπορούν να κηρυχθούν ως διατηρητέα μνημεία, που ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις του  Ν. 3028/02.

Στο πνεύμα αυτής της απόφασης, το ΚΑΣ προχώρησε στην Κήρυξη ως μνημείων των βιομηχανικών κτιρίων 4 & 5 και της καμινάδας, που βρίσκεται δίπλα στα δύο κτίρια, ως αντιπροσωπευτικά κτίσματα του Συγκροτήματος πρώην ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.
Πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμαρχος της πόλης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες δόμησης, την ημέρα μάλιστα της συνεδρίασης του Κ.Α.Σ.,  να μη δώσουν άδεια κατεδάφισης και έτσι προτίμησε να μη βρεθεί στη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ., για να υποστηρίξει τις απόψεις  του.

Πρέπει να πούμε στο Δήμαρχο, ότι ο Δήμος δεν είναι οποιοσδήποτε τρίτος φορέας που εκφράζει απόψεις για θέματα αρμοδιότητας άλλων.
Είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για τα θέματα που απασχολούν την πόλη.

Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι από τις πιο σοβαρές, κατά τη γνώμη μας, αρμοδιότητες του Δήμου και θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα για τη διάσωση και την ανάδειξή τους.
Αντί να τρέχει στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως έχει συμβεί το προηγούμενο διάστημα, θα έπρεπε να έχει μιλήσει μαζί μας, να μας πει τις απόψεις του και να βρεθεί κοινός τόπος και ενδεχομένως να αναλάμβανε την ευθύνη του συγκεκριμένου θέματος.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν έχει αυτό το ρόλο, αλλά κάνει ότι είναι δυνατό για να βοηθήσει έστω και ευκαιριακά.
Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα, ούτε λαϊκίσαμε, ούτε αποφασίσαμε αβασάνιστα για λογαριασμό άλλων.  

Θυμίζουμε την περίπτωση ΔΑΡΙΓΚ για την οποία θα μπορούσαμε και κριτική να κάνουμε στη Δημοτική Αρχή, αφού ο Δήμαρχος έχει δεσμευθεί προεκλογικά για την αγορά του ακινήτου και μετεκλογικά αθέτησε τη δέσμευσή του.

Αντίθετα, προσπαθήσαμε να αποδώσουμε την ενέργεια  του Δήμου στην οικονομική κατάσταση.
Τοποθετηθήκαμε δημόσια για το ακίνητο της εταιρείας ΔΑΡΙΓΚ γιατί πιστεύαμε ότι δεν έπρεπε να χαθεί αυτός ο σημαντικός χώρος για την πόλη και τους πολίτες.

Αντί όμως να αποφασίσουμε εμείς για το Δήμο, προσφερθήκαμε να το συζητήσουμε και να συμβάλλουμε στην προσπάθεια απόκτησης του ακινήτου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν δείξαμε δήθεν ενδιαφέρον, αλλά αναλάβαμε σοβαρό κόστος για την απόκτηση του ακινήτου που θα αποδοθεί στην πόλη και στους πολίτες.

 Επειδή όμως ο Δήμος δείχνει να έχει έντονο ενδιαφέρον για το πρώην συγκρότημα ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και επειδή εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα της διατήρησης όλων των κτισμάτων, προτείνουμε στο Δήμο να πάρει από την Περιφέρεια το ακίνητο, με το ποσό που στοίχησε πριν έξι χρόνια, δηλαδή 1,7 εκ. € και να χειριστεί το όλο θέμα, σύμφωνα με τις απόψεις που έχει η Δημοτική Αρχή.

Εμείς αναλαμβάνουμε να μεταφέρουμε την πρόταση στην Πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει αντίρρηση.
Πιστεύουμε πως ούτε ο Δήμος θα έχει αντίρρηση αφού ήδη έχει διατυπώσει την πρόταση της διατήρησης όλων των κτισμάτων και ήδη έχει δώσει εντολή να μη δοθεί άδεια κατεδάφισης, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τα κτίσματα με κάθε κόστος.
 Περιμένουμε τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής."                
               '