η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Επιστολή στο Δήμο-Κύμης Αλιβερίου σχετικά με τη χρήση RDF


Η ΑΓΕΤ Ηρακλής απέστειλε επιστολή στο Δήμο-Κύμης Αλιβερίου μετά από σχετικό Δελτίο Τύπου στις 17/10/2013 του δήμου για την καύση RDF στο εργοστάσιο Μηλακίου, με σκοπό να αποκατασταθεί η αλήθεια σε ότι αφορά την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία και τις πρακτικές της εταιρείας και να διαλυθούν λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούνται από παραπληροφόρηση.    


Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

«Με αφορμή το Δελτίο Τύπου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ Ηρακλής την Πέμπτη 17/10/13 θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σε ότι αφορά το επιστημονικό και τεχνικό υπόβαθρο της αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία και να διαλύσουμε λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούνται από παραπληροφόρηση.  

Δεν αληθεύει ότι «το RDF καίγεται σε ειδικές μονάδες καύσης» και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από την τσιμεντοβιομηχανία. Αντίθετα, η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία ενθαρρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αδειοδοτείται από το κράτος, διότι αποτελεί εδραιωμένη, απόλυτα ασφαλή τεχνολογία και βέλτιστη εφαρμογή αειφόρου πρακτικής για την τσιμεντοβιομηχανία.

Οι περιστροφικές κάμινοι της τσιμεντοβιομηχανίας δεν είναι μόνο απλώς κατάλληλο αλλά θεωρούνται προτιμώμενο μέσο για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, καθώς η παραγωγική διαδικασία του τσιμέντου είναι τέτοια, ώστε εξασφαλίζεται τέλεια καύση και ολοκληρωτική καταστροφή κάθε οργανικής ένωσης όπως διοξίνες χωρίς κανένα υπόλειμμα (τέφρα). Αυτό το πλεονέκτημα των καμίνων της τσιμεντοβιομηχανίας καθιστά τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων ασφαλή από κάθε άποψη.

Η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία α) βελτιστοποιεί το ενεργειακό μίγμα και μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, β) ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των μονάδων και γ) λειτουργεί συμπληρωματικά στην ανακύκλωση και όχι σε βάρος της. 

Η χρήση τους σήμερα σε χώρες της Ευρώπης ανέρχεται σε 6.000.000 τόνους/έτος περίπου, υποκαθιστώντας 3,5 εκατομμύρια τόνους ορυκτών καυσίμων το χρόνο (στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος χρήσης εναλλακτικών καυσίμων από τις τσιμεντοβιομηχανίες είναι 28% και σε χώρες όπως η Ολλανδία ξεπερνά το 80%).
Εναλλακτικά καύσιμα αξιοποιούνται ήδη από την τσιμεντοβιομηχανία στην Ελλάδα και κάθε επίσημη πηγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η επιστημονική κοινότητα έχουν προσδιορίσει την ασφαλή πρακτική στη χρήση τους.
 Η υγεία και ασφάλεια είναι κύρια προτεραιότητα για την εταιρεία και δεν θα διακινδυνεύαμε ποτέ πειραματισμούς με το περιβάλλον και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μας και της τοπικής κοινότητας.

Από τη μεριά μας, κατανοούμε το κενό στην ενημέρωση που υπάρχει και τις επιφυλάξεις που κάποιοι έχουν. Επιδιώκουμε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στο θέμα της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και ο καθένας από τους κοινωνικούς μας εταίρους να βασίζει την άποψή του σε στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα.


Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από το εργοστάσιο Μηλακίου.»