η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Επικοινωνιακού τύπου η "απόλυση" Κλέαρχου... αδιέξοδα στη διοίκηση της Περιφέρειας


Τι θα κάνει ο κ. Μπουραντάς; Αυτό κυρίως είναι το ερώτημα που ταλαιπωρεί την ηγεσία της Περιφέρειας, καθώς διαπιστώνει ότι πολλές ανακοινώσεις από την πλευρά του περιφερειάρχη ή τέλος πάντων το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Από μια προσεκτική μελέτη όλων αυτών των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα ορισμένα από τα οποία αναλύθηκαν τη χθεσινή ημέρα αποτυπώνουν ότι η κίνηση του κ. Περγαντά να προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια ήταν χωρίς μελέτη και χωρίς τουλάχιστον τεχνική στήριξη.
Έτσι διαπιστώνεται τώρα ότι ουσιαστικά σε ορισμένες περιπτώσεις ναρκοθετείται η πορεία μέχρι το τέλος της περιόδου ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμφανώς ξεπέρασε την οποιαδήποτε νομική δικαιοδοσία του ο περιφερειάρχης. Να αρχίσουμε από τα απλά. Μπορεί ο περιφερειάρχης να στερήσει τις εκ του νόμου αρμοδιότητες του κ. Μπουραντά; Σαφώς όχι.
Σε ότι αφορά τώρα τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν σημεία και στοιχεία όπου δια- πιστώνονται τεράστια νομικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση γιατί εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται ο κ. Μπουραντάς να προχωρήσει σε μείζονες τακτικές χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο.
Βεβαίως αν η σύγκρουση πάρει ακόμα περισσότερο προσωπικά χαρακτηριστικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του.


Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα. Μπορεί ο περιφερειάρχης να διαγράψει τον κ. Μπουραντά από την παράταξη; Δυστυχώς όχι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας (παράγραφος 9 του άρθρου 168 του Ν. 3852/10) για να προχωρήσει σε διαγραφή μέλους της παράταξης θα πρέπει να συγκαλέσει τα μέλη της και για να πετύχει τη διαγραφή χρειάζεται πλειοψηφία των 2/3.
Μένει το ερώτημα αν αυτό το γνώριζε ο κ. Περγαντάς όταν έκανε τις ανακοινώσεις ότι δηλαδή δεν έχει καμία τέτοια δυνατότητα. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται ο κ. Μπουραντάς ως πολιτικό ον να ασκήσει κάποια προσφυγή αναζητώντας τη νόμιμη δικαίωση την οποία βεβαίως είχε σίγουρη. Σε κάθε περίπτωση όμως αναδεικνύεται ότι και η απόφαση και οι ανακοινώσεις του κ. Περγαντά έχουν ξεπεράσει τα όρια και τις δυνατότητες που του δίνει η νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση όλο αυτό το σκηνικό αποτυπώνει ότι ουσιαστικά είχαμε αποφάσεις εν θερμώ. Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση είναι -και εκεί συγκλίνουν και οι πληροφορίες- ότι δεν πρόκειται να έχουμε κάποια νομική μάχη εκτός και αν… Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο είναι ότι για τον νομοθέτη αυτά είναι συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα.
Μένει όμως να μάθουμε αν ήταν γνωστά στην ηγεσία της Περιφέρειας. Να πάμε και σε κάτι πολύ κορυφαίο που έχει σχέση με την Οικονομική Επιτροπή. Ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης ότι καταργεί τον κ. Μπουραντά από πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής.

Το ερώτημα είναι μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο; Δυστυχώς όχι.
Η Οικονομική Επιτροπή έχει θητεία η οποία ανανεώθηκε την αρχή του 2013 και προσδιορίζεται μέχρι το τέλος της θητείας της περιφερειακής αρχής. Δεν έχει δυνατότητα αντικατάστασης του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής κάτι που σαφέστατα προκύπτει μέσα από τις υφιστάμενες διατάξεις που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι μείζον καθώς ανακοινώθηκε ήδη χωρίς όμως να έχει υπογραφεί απόφαση για την αντικατάσταση του κ. Μπουραντά με τον κ. Μουλκιώτη. Στο άρθρο 175 του νόμου 3852/10 που αφορά την Οικονομική Επιτροπή προσδιορίζεται ότι η Οικονομική Επιτροπή αποτελείται από τον περιφερειάρχη ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιπεριφερειάρχη ως πρόεδρό της…..

Όπως εξηγούν υπηρεσιακοί παράγοντες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών στην Αθήνα, μιας και είναι πρωτόγνωρο θέμα και δεν έχει αντιμετωπιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, η παράγραφος 1 του συγκεκριμένου άρθρου ρυθμίζει τα θέματα που έχουν σχέση με την Επιτροπή. Στην επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 2, αντιμετωπίζεται συνολικά η Επιτροπή εντός της οποίας είναι και ο πρόεδρος που προσμετρά στην πλειοψηφία όπως μας εξηγούν. Στην παράγραφο 2 λοιπόν προσδιορίζεται ότι η διάρκεια της θητείας της Οικονομικής Επιτροπής είναι τα 2,5 έτη. 

Όπως μας εξηγούν λοιπόν από το Υπουργείο Εσωτερικών, και παραπέμπουν μάλιστα και σε ορισμένα παρόμοια ζητήματα στους Δήμους που αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης μέλους της Οικονομικής Επιτροπής και σε αυτά περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος παρά μόνο στην περίπτωση της παραίτησης.

Με απλά λόγια δεν έχει δυνατότητα ο κ. Περγαντάς να αλλάξει τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής αν ο ίδιος ο πρόεδρος δεν υποβάλει την παραίτησή του και βασικός λόγος είναι ότι η Οικονομική Επιτροπή έχει θητεία. Από κει και μετά ξεκινά ένα θρίλερ το οποίο ελάχιστα αφορά τον κ. Μπουραντά αλλά ουσιαστικά αφορά το σύνολο των αποφάσεων από τώρα και μετά της Περιφέρειας. Παραμένει άγνωστο τι θα κάνει ο κ. Μπουραντάς…

Ωστόσο το μεγάλο θέμα ανοίγεται πλέον για τον κ. Περγαντά. Θα επιλέξει να θέσει εν αμφιβόλω τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για μια σειρά θέματα από τώρα και στο εξής; Θα δώσει τη δυνατότητα σε καθέναν που θα αμφισβητήσει τις αποφάσεις της Επιτροπής, εργολάβους, ενστάσεις, έργα, προμήθειες, δαπάνες και ουσιαστικά όλη η χρηματοοικονομική κίνηση της Περιφέρειας να καταλήξει στα δικαστήρια τα οποία θα κρίνουν κάποια στιγμή και θα καταρρεύσει το σύνολο των αποφάσεων; Είναι αυτονόητο ότι πλέον τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για τον ίδιο τον περιφερειάρχη έτσι ώστε να δει τις επιλογές του να υλοποιούνται σε απόλυτο επίπεδο. Σ’ αυτή την περίπτωση αρνείται να διευκολύνει ο κ. Μπουραντάς με την παραίτησή του, τουλάχιστον από την Οικονομική Επιτροπή.

Έτσι δύο πράγματα συμβαίνουν. Το πρώτο είναι ότι η επιμονή σε αντικατάσταση οδηγεί μαθηματικά σε εν δυνάμει αμφισβήτηση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, δηλαδή των αποφάσεων της ατμομηχανής της Περιφέρειας - μέχρι αυτό να αποτυπωθεί και με αποφάσεις δικαστηρίων.
 Αυτό σημαίνει ότι το εποικοδόμημα τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα και κανείς δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε μια τέτοια ιδέα. Αν δεν προχωρήσει πλέον στη διακηρυγμένη αντικατάσταση για να μη διακινδυνεύσει όλο αυτό το σκηνικό είναι αυτονόητο ότι ο περιφερειάρχης θα διαπιστώσει την αδυναμία εφαρμογής των δικών του επιλογών.

Με απλά λόγια θα δει τις επιλογές του να τσαλακώνονται ακόμα και στην περίπτωση που ο κ. Μπουραντάς μείνει θεατής. Όπως μάλιστα διαπιστώνει υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών «είναι περισσότερο εφιαλτική περίπτωση να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη νομιμότητα της υφιστάμενης συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής ο αποπεμφθείς αντιπεριφερειάρχης….» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Μάλιστα ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσά τους «γιατί ο νομοθέτης δεν υπολόγιζε σε τέτοιο σκηνικό» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φόβος των ελεγκτικών αρχών έχει σχέση με τα τεράστια συμφέροντα τα οποία παίζονται σε επίπεδο Οικονομικής Επιτροπής.

«Από την ώρα που ψάχνουν ακόμη και τις επιδώσεις στα διοικητικά όργανα, από την ώρα που οι ενστάσεις είναι δε- κάδες δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία σε ένα όργανο το οποίο αποφαίνεται περί αυτών. Θα εί- ναι από τα πρώτα ζητήματα που θα φθάσουν στα δικαστήρια….» λέει χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών.
Είναι γνωστό όλο αυτό το σκηνικό στην Περιφέρεια; Με βάση τις πρώτες επικοινωνίες χθες το μεσημέρι με υπηρεσιακά στελέχη που χειρίζονταν παρόμοια θέματα αρχικά ένιωσαν έκπληξη. Η πρώτη τους εκτίμηση ήταν κυριολεκτικά παγωμάρα.

Το ίδιο ένιωσαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μέλος της Οικονομικής Επιτροπής είχε ήδη ερευνήσει αυτό το θέμα και ευθύς εξαρχής ταυτίζονταν με τις απόψεις του υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Εσωτερικών.
 Ήταν δηλαδή γνώστης αυτής της εκκρεμότητας η οποία κατά τον ίδιο «δεν μπορεί να υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες θα μένουν έωλες και υπό διαρκή αμφισβήτηση.

Είναι ένα θέμα στο οποίο ορισμένοι θα πάρουν τις ευθύνες τους» όπως χαρακτηριστικά σχολίασε για να συμπληρώσει πως «έτσι εξηγείται η επιμονή του περιφερειάρχη με το κείμενο της παραίτησής στα χέρια του να πιέζει δημόσια τον κ. Μπουραντά να υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του.

Το γεγονός ότι δεν υπέγραψε ο κ. Μπουραντάς χωρίς να κάνει οτιδήποτε πλέον δημιουργούνται από μόνα τους αξεπέραστα προβλήματα για την Περιφέρεια….». Είναι φανερό ότι κάτω από το πρίσμα αυτό τα προβλήματα είναι σύνθετα αλλά συγχρόνως είναι και από εκείνα τα οποία δεν έχουν δεδομένες λύσεις και εκεί είναι που το θρίλερ γίνεται πολύ μεγαλύτερο.

εφημ ΗΜΕΡΑ Λαμία