Μια συμβολικής σημασίας είδηση των τελευταίων ημερών ήταν η φορολογική απόδραση από την Ελλάδα του ζεύγους Αγγελόπουλου.
Η συμβολική σημασία του γεγονότος έχει να κάνει με τη στήριξη που είχε προσφέρει η κα Γιάννα Αγγελοπούλου στον κ. Τσίπρα την περίοδο της προέλασης προς την εξουσία κυρίως στην εξοικείωση διεθνών παραγόντων μαζί του.
Η αστική τάξη της χώρας αφού έφαγε το παραμύθι του «φρέσκου» και του «ηθικού πλεονεκτήματος» εγκαταλείπει τους… ιθαγενείς στο φορολογικό Νταχάου της «παλαβής» αριστεράς, θα μπορούσε να είναι το εξάστηλο λαϊκίστικης φυλλάδας.
Αν συνδυάσει κάποιος την είδηση αυτή με την προ ημερών αλαζονεία του διοικητή του ΟΑΕΕ που προκάλεσε υπό εξόντωση ελεύθερο επαγγελματία να πάρει την οικογένειά του και να πάει στη Βουλγαρία, αν δεν μπορεί να πληρώνει τις εισφορές στον πιο χρεοκοπημένο οργανισμό, της πιο χρεοκοπημένης χώρας της Ευρώπης, μπορεί να καταλάβει πως βαδίζει αυτή η χώρα…
Άλλη μια ενδεικτική είδηση της συγκυρίας είναι η χθεσινή που θέλει το Υπουργείο Εργασίας να ψάχνει για περίπου 300-400 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις του ΙΚΑ για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Προφανώς η αλητεία των γενεών να πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις με τα χρήματα από το ταμείο των παιδιών τους εξάντλησε τα όριά της. Το ρεπορτάζ θέλει πως η προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα από το ΑΚΑΓΕ δεν τελεσφόρησε. Τα χρήματα που μπορούν να πάρουν τα ταμεία από τον ΑΚΑΓΕ είναι 400 εκατ. ευρώ και ήδη ο ΟΑΕΕ έχει πάρει 350 εκατ.ευρώ από αυτά και άλλα 20 εκατ.ευρώ το ΕΤΑΑ. Άρα απομένουν μόλις 30 εκατ.ευρώ για το ΙΚΑ, χρήματα τα οποία βεβαίως και δεν φτάνουν.
Υπάρχουν μερικοί δείκτες της οικονομίας η πορεία των οποίων δείχνει αν η κατάσταση βελτιώνεται ή επιδεινώνεται.
Η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο είναι ένας βασικός εξ αυτών.
Τον Αύγουστο, τα παλαιά χρέη, προ του 2016 και τα νέα χρέη από τον Ιανουάριο και μετά προς τη εφορία, αυξήθηκαν συνολικά κατά στα 91,5 δισ. ευρώ έναντι 84,7 δισ. Ευρώ.
Τα «παλαιά» χρέη τον Αύγουστο μειώθηκαν στα 82,5 δισ. έναντι 84,472 δισ. (-1,876 δισ.) από τα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό έγινε υπό την απειλή των κατασχέσεων, αφού σε 8 μήνες έγιναν 79.247 κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών.
Όταν τα νέα χρέη που προστίθενται είναι περισσότερα από τα παλιά που αφαιρούνται, η εξίσωση δεν βγαίνει και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί προς κατάρρευση. Στο οκτάμηνο του 2016 οι νέες ληξιπρόθεσμες που προστέθηκαν αγγίζουν τα 9 δισ. Ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν πάνω από 4 εκατ. οφειλέτες σε σύνολο 6 εκατ. περίπου, οι μισοί από τους οποίους τελούν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Περί τις 774.321 τα έχουν υποστεί ήδη…
Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν συνθήκες οικονομικού στρατοπέδου συγκέντρωσης με σκοπό τη συστηματική εξόντωση της οικονομίας.
Στα 91 δισ. Ευρώ των ανεξόφλητων οφειλών προς το δημόσιο θα πρέπει να προστεθούν και τα 33,6 δισ. Ευρώ οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας στα τέλη του 2015.
Μέχρι πριν λίγες μέρες οι εκτιμήσεις ήθελαν τα φέσια προς τα ασφαλιστικά ταμεία κοντά στα 26 δισ. Ευρώ, αλλά χθες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ναυτεμπορική το ποσό επαναπροσδιορίστηκε πάνω από τα 33 δισ. Ευρώ για τα τέλη του 2015. Για φέτος δεν υπάρχουν στοιχεία…
Αν στα 91 δισ. Ευρώ των ληξιπρόθεσμων προς το δημόσιο, προσθέσουμε και 33,6 δισ. Ευρώ των ληξιπρόθεσμων προς τα ταμεία, συν τα 3 δισ. των ληξιπρόθεσμων προς τη ΔΕΗ, συν τα 110 δισ. Ευρώ των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες αθροίζουμε ένα σύνολο 230-240 δισ. Ευρώ.
Όποιος αντιλαμβάνεται τα μεγέθη αυτά, αντιλαμβάνεται πως το τελευταίο που θα έπρεπε να ασχολείται μια κυβέρνηση είναι αν θα βάλει λουκέτο στα κανάλια ή αν θα πάρει μια σαφή διαβεβαίωση μελλοντικής ρύθμισης του εξωτερικού χρέους των 320 δισ. Ευρώ…
Το εξωτερικό χρέος αυτήν τη στιγμή δεν επιβαρύνει καθόλου την ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα που διαλύει την ελληνική οικονομία είναι αυξανόμενο εσωτερικό χρέος χάριν της σοβιετικής οικονομίας.
Όποιος δεν έχει να πληρώσει φόρο κληρονομιάς θα παραχωρήσει το ακίνητο στο κράτος φέρεται να δήλωσε στη Βουλή ο Υπουργός των Οικονομικών.
Αν το κράτος επιχειρήσει να κατάσχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 120 δισ. Ευρώ το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας θα περάσει στα χέρια του κράτους. Αλλά τόσα περίπου αφορούν τις τράπεζες.
Πού οδηγούν όλα αυτά;
Στη φυγή των επενδύσεων, τη φτωχοποίηση, τη γενίκευση της στάσης πληρωμών και την έκρηξη…
Το επαναλαμβάνουμε μονότονα τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα θα είναι το τελευταίο σοβιετικού τύπου καθεστώς που θα καταρρεύσει στην Ευρώπη.
Η βόμβα έχει πυροδοτηθεί και τικ τακ περιμένουμε…
Του Κώστα Στούπα
capital.gr