η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ε…Ε….Ε-Ρ-Χ-Ε-Τ-Α-Ι ….(πως ο Κλέαρχος «πούλησε» την Εύβοια)


Έρχεται(ξανά) σήμερα  Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στο Διοικητήριο της Εύβοιας ο Κλέαρχος Περγαντάς, καθώς το τελευταίο διάστημα προσπαθεί εναγωνίως να πείσει τους  Ευβοείς ότι νοιάζεται για τον τόπο ενώ τρία χρόνια τώρα το γραφείο του είχε πιάσει αράχνες από την παντελή απουσία του…. 
Αίφνης –και καθώς  την Πέμπτη ο Θανάσης Γιαννόπουλος ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στο ξενοδοχείο Σαμαράς στη Λαμία- ο Περιφερειάρχης μας αγάπησε μέχρι σημείου να γίνει της προσκολλήσεως……
Το πόσο νοιάζεται και έχει νοιαστεί μέχρι σήμερα ο Κλέαρχος Περγαντάς για την Εύβοια θα αναλύσουμε πιο κάτω….
η Εύβοια ήταν εκτός χρηματοδοτήσεων, με τους κατά καιρούς Γενικούς Γραμματείς, κάτι που βεβαίως συνεχίστηκε και με τον πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη…


Με μια καταγραφή των εντάξεων έργων οδοποιίας και στο ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, από την περίοδο που ήταν Γ.  Γραμματέας ο Π. Σκλιάς (2009) και στη συνέχεια η Κ. Διαμαντοπούλου αλλά και από 1/1/2011 μέχρι σήμερα με την αιρετή περιφέρεια, δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα νέο έργο οδοποιίας στην Εύβοια (τους σχετικούς πίνακες μπορεί να αναζητήσει οποιοσδήποτε από τις υπηρεσίες της περιφέρειας)

Επίσης το πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ.),  είχε ως σκοπό να δεσμευτεί η Κυβέρνηση για το τι θα κάνει σχετικά με τους κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Περιφερειών, αφού εκπνέει το 2013 και ακόμα δεν έχει διατεθεί για επενδύσεις ΚΑΠ κανένα ποσό.

Παράλληλα, η ΕΝ.ΠΕ είχε αναθέσει στην εταιρία της Αυτοδιοίκησης «ΠΕΤΑ», την εκπόνηση μελέτης για τον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ στις περιφέρειες και στην συνέχεια στις περιφερειακές ενότητες (πρώην νομαρχίες)

Οι Περιφερειάρχες ως γνωστόν είναι μέλη του Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ.
Σημειώνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια , μέχρι 31/12/2010, οι κατανομές των ΚΑΠ ήταν με ξεδιάντροπο τρόπο σε βάρος της Εύβοιας και της Βοιωτίας, όταν υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Πρ. Παυλόπουλος και στην τότε ΕΝΑΕ η πλειοψηφία ήταν προσκείμενη στην τότε κυβέρνηση..

Σήμερα που υποτίθεται ότι άλλαξαν τα πράγματα, όλως τυχαίως, η μελέτη πρότεινε την κατανομή τους στις Περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Στερεάς με τους εξής  δείκτες:
-          Βοιωτία               1,67       ανά κάτοικο
-          Ευρυτανία           1,53       ανά κάτοικο
-          Φωκίδα                1,52       ανά κάτοικο
-          Φθιώτιδα             1,51       ανά κάτοικο
-          Εύβοια                 1,37       ανά κάτοικο

Όπως αποδεικνύεται, έγινε Περιφερειάρχης ο Περγαντάς και ο αγώνας της Βοιωτίας δικαιώθηκε, ενώ στην Εύβοια συνεχίζεται ο μοναχικός δρόμος της αφαίρεσης πόρων και από αυτούς που ψήφισε και η Εύβοια

Το 2008, μετά από διαβούλευση του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων με τις πυρόπληκτες περιοχές, ανακοινώθηκε η ένταξη διαφόρων έργων σε αυτές τις περιοχές.
Εκτός από τα ΟΠΑΑΧ, LEADER κλπ εντάχθηκαν και μεγαλύτερα….

 Μεταξύ αυτών ήταν και το φράγμα ψαχνών, με προϋπολογισμό 27 εκ. ευρώ περίπου.

Το 2009, όταν άλλαξε η κυβέρνηση η κ. Μπατζελή, που ανέλαβε το Υπουργείο εξαφάνισε όλα τα έργα της Εύβοιας ( στο πλαίσιο της σφυρηλάτησης περιφερειακής συνείδησης στην Περιφέρεια Στερεάς )

Όταν συναντήθηκαν μαζί της εκπρόσωποι του νομού ήταν απολύτως αόριστη και φιλοσοφούσε μετ’ ευτελείας (φιλοκαλώντας άνευ μ@λ@κιας)

Όταν ανέλαβε ο Κ. Σκανδαλίδης σε νέα συνάντηση με εκπροσώπους  της Εύβοιας συζητήθηκαν τα ενταγμένα έργα, ως πυρόπληκτης περιοχής.

 Αναζητώντας ο νέος τότε υπουργός τα έργα του νομού, δεν βρήκε απολύτως τίποτα…

Οι εκπρόσωποι της Εύβοιας διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα και ξεκίνησε μια προσπάθεια να επανέλθουν τα έργα και κυρίως το φράγμα των ψαχνών…

Ο Αγώνας αυτός συνεχίστηκε και με τους επόμενους υπουργούς και μάλιστα έφερε αποτελέσματα.

Βεβαίως, στα έργα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπήρχε  υπερδέσμευση (περισσότερα έργα από τα κονδύλια) και προσπαθούσαν να βρουν λύσεις για έργα που θα έμεναν εκτός προγράμματος.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, έγινε συνάντηση του Κλέαρχου Περγαντά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βγήκε σχετικό δελτίο ως συνήθως….

Έγινε αναφορά για την ένταξη έργου στη Βοιωτία και σε κάποια υποσημείωση ότι συζητήθηκε και το Φράγμα των Ψαχνών χωρίς άλλες εξηγήσεις..

Δεν γράφτηκε όμως τότε όλη η αλήθεια που ήταν ότι η συζήτηση για το φράγμα Ψαχνών ήταν να βγει από το πρόγραμμα και φυσικά με το αζημίωτο για τον περιφερειάρχη, αφού πήρε αρδευτικό έργο για το οποίο δεν είχε ούτε μελέτη!!!! 
Μελέτη έγινε αργότερα από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Βοιωτίας.

Για να μην αναφερθούμε στη θέση του Περιφερειάρχη για το ΤΕΙ Ψαχνών, για τον Περιφερειακό  χωροταξικό σχεδιασμό για το οδικό δίκτυο του νομού τα οποία θα αναλύσουμε σε άλλες αναρτήσεις……

Έτσι αγωνίστηκε ο κύριος Περγαντάς για την Εύβοια και πρέπει να τον ευγνωμονούμε..

Ας έρθει λοιπόν στο γραφείο του έστω και για προεκλογικούς λόγους και ας πάει μετά με το φίλο του τον πρώην θεματικό αντιπεριφερειάρχη να φάνε καραβίδες…

 Αυτή την εποχή είναι μεγάλες και αυγωμένες…

Ας μην μας λέει όμως ότι μας αγαπάει και ότι νοιάζεται για εμάς και κυρίως ας φροντίσει με τη λήξη της θητείας του να πάει αξιοπρεπώς στο σπίτι του!!!!

Νίκος Αγγελής