η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Το επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδος μεταναστεύει και εμείς περιμένουμε να ανακάμψει η οικονομία από τους συνταξιούχους που μένουν πίσω!!!!





Χιλιάδες νέοι από την Εύβοια και την Ελλάδα δουλεύουν ως οικονομικοί μετανάστες απ’άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο… Η φυγή των νέων στο εξωτερικό δεν έχει να κάνει μόνο με την ευρωπαϊκή ένωση….
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα διακεκριμένου προσώπου του ραδιοφώνου από τη Χαλκίδα που έφυγε με τη σύζυγό του για τη Γερμανία όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση…
Άλλο πρώην σημαντικό στέλεχος που απασχολούνταν στην αναπτυξιακή εταιρία της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στο πρόσφατο παρελθόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αφρικανική Γκάνα…
Ο καθένας όπου μπόρεσε να βρει, όπου υπήρχαν κάποιοι συγγενείς από τις προηγούμενες γενιές μεταναστών αλλά και αρκετοί στο πουθενά χωρίς να γνωρίζουν αρχικά κανέναν….
Αυστραλία, Καναδάς, Ουκρανία, Νότια Αμερική, Ηνωμένες πολιτείες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ κλπ κλπ….
Στη Δανία πριν το 2010 εργάζονταν μόνιμα περί τους 500 Έλληνες….
Σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 11.500 νέους εργαζόμενους….




Τα καλύτερα μυαλά αυτής της χώρας σήμερα δουλεύουν για ξένα κράτη και εμείς περιμένουμε να ορθοποδήσουμε ως οικονομία από τη φορολογία που εισπράτουμε σε υπερήλικες, πάσχοντες από άνοια, και προβλήματα ηλικίας….

Δεσμεύοντας λογαριασμούς μισθοδοσίας, συντάξεις και στραγγαλίζοντας κάθε ελεύθερο επαγγελματία που παριστάνει τον ήρωα κρατώντας τη δουλειά του στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον….



Το τεράστιο κύμα μετανάστευσης των νέων- μιλάμε για διαρροή «εγκεφάλων»- καταγράφεται και στα επίσημα στοιχεία εκθέσεων ή μελετών διαφόρων υπηρεσιών. Αποκαλυπτική, από αυτή την άποψη, είναι και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης», που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλη του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης αυτής, στην τελευταία 8ετία (από το 2008 έως σήμερα) έφυγαν από τη χώρα συνολικά 427.000 άτομα, ηλικίας 15-46 ετών.



Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών. Έγγραφο των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών (κατατέθηκε στη Βουλή στο τέλος του 2016), εκτιμά ότι στην τελευταία 5ετία πάνω από 332.000 άτομα εγκατέλειψαν την Ελλάδα, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη ή σε κάποια άλλη Ήπειρο. Τέλος, άλλοι φορείς που ασχολούνται με τη μετανάστευση, καταγράφοντας την αδιάκοπη αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού (γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, νομικοί κλπ), παραθέτουν στοιχεία που βεβαιώνουν ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των νέων επιστημόνων που επιλέγουν την έξοδο από τη χώρα και την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, έκθεση της Eurostat κάνει λόγο για μελλοντικό δημογραφικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα λόγω της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων υψηλού μορφωτικού επιπέδου.



Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2015, ο αριθμός των νέων ηλικίας 25-39 ετών που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008-2013 ανέρχεται σε «σχεδόν 223.000». Η έρευνα του καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόη Λαμπριανίδη για την LSE, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015, δείχνει ότι ο αριθμός των ελλήνων πτυχιούχων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό ανέρχεται στις 185.338 (από αυτούς οι 139.041 έφυγαν μετά το 2010). Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, πως πάνω από το 70% (οι 7 στους 10) όσων έφυγαν είναι κάτοχοι διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.


Οι πραγματικές αιτίες, που αναγκάζουν τις νέες και τους νέους να μεταναστεύουν μαζικά από την Ελλάδα, βρίσκονται στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες, οι οποίες παράγουν και αναπαράγουν τη φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική ανισότητα και την αβεβαιότητα για το μέλλον, αναγκάζουν τους νέους μας να φύγουν εκτός Ελλάδας.

Εγκαταλείπουν την πατρίδα και τις οικογένειές τους, για δύο- τουλάχιστον- βασικούς λόγους. Πρώτον, για να μην αποτελούν οικονομικό βάρος στους γονείς τους και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Δεύτερον, γιατί θέλουν να απασχοληθούν στον κλάδο που σπούδασαν (με χρήματα των γονιών τους) σε συνθήκες εργασίας (δηλαδή αποδοχές που να καλύπτουν τις στοιχειώδες ανάγκες τους, ασφάλιση, κλπ) που- σε αρκετές χώρες του εξωτερικού- εξακολουθούν, ακόμα, να είναι καλύτερες από την Ελλάδα.