η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

85% των οικονομικών εγκλημάτων είναι η μεγάλη φοροδιαφυγή – Βαλαβάνη: «Γιατί τα παραγράφεις διαλύοντας το ΣΔΟΕ κ. Τσίπρα;»





«Για ουσιαστική διάλυση του ΣΔΟΕ – με τρόπο ωστόσο που ν’ αποτελέσει εργαλείο(;) για τη σχεδόν καθολική εξάλειψη των εκτελούμενων ελέγχων», κάνει λόγο η πρώην υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, σε άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με…
διάταξη, η οποία όπως σημειώνει, αφορά το νόμο για το πέρασμα των βασικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ (έλεγχος φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων), των 2/3 του προσωπικού του και ελάχιστων μόνο υποθέσεών του, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).





Στο άρθρο της,
η κυρία Βαλαβάνη, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Το ΣΔΟΕ έχει σήμερα συνολικά 740 υπαλλήλους και 39.500 υποθέσεις υπό έλεγχο, στην καθεμιά από τις οποίες εμπλέκονται συνήθως δεκάδες έως και εκατοντάδες ΑΦΜ φυσικών ή νομικών προσώπων.



Το 85% περίπου απ’ αυτές τις υποθέσεις αφορούν το πιο σοβαρό απ’ τα οικονομικά εγκλήματα: τη μεγάλη φοροδιαφυγή.


Για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου χάνει, ωστόσο, τις αρμοδιότητες ελέγχου. Αλλά και οι αρμοδιότητες που του μένουν (όπλα, trafficking, ναρκωτικά, απάτες χρηματοπιστωτικές, επιδοτήσεων κ.λπ.) συνήθως σχετίζονται με φοροδιαφυγή, άρα ουσιαστικά στερείται αρμοδιότητες ελέγχου και για μεγάλο μέρος απ’ τις εναπομείνασες υποθέσεις.

Οι 500 άνθρωποι του που περνούν στη ΓΓΔΕ, είναι χρεωμένοι με δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ΑΦΜ – τις οποίες, πριν φύγουν στο τέλος του μήνα θα πρέπει να παραδώσουν …σε ποιους, αλήθεια;

Αφού οι εναπομείναντες 240 ελεγκτές δε θα έχουν πλέον αρμοδιότητες ελέγχου τέτοιων υποθέσεων…

Στη ΓΓΔΕ περνούν μόνο 3.500 ¨υποθέσεις¨ – κατ’ όνομα ¨υποθέσεις¨, αφού όπως σαφώς διευκρινίζεται στο κείμενο του μνημονίου, πρόκειται για αριθμό ΑΦΜ.

«Ποια ΑΦΜ;

Θεωρώντας ότι σίγουρα θα περάσει στη ΓΓΔΕ η ¨λίστα Λαγκάρντ¨, που συμπεριλαμβάνει 2.062 ΑΦΜ, δεν πρόκειται να περάσουν περισσότερες από 50 ακόμα υποθέσεις.



Με τι κριτήρια θα επιλεγούν αυτές;

Μόνο οι έλεγχοι που διενεργεί το ΣΔΟΕ κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, ξεπερνούν τις 2.000 υποθέσεις, με τη Λίστα Λαγκάρντ να είναι μια από αυτές. Άρα δε θα περάσει ούτε καν η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγγελικών παραγγελιών…

«Από τις 39.500 υποθέσεις, αρκετές χιλιάδες απ’ τις οποίες είναι σε προχωρημένο στάδιο ελέγχου, οι 12.500 παραγράφονται τέλος 2015 και οι υπόλοιπες μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Είχα προσωπικά δεσμευτεί ότι θα υπάρξει νομοθετική παράταση του χρόνου παραγραφής τους. Αυτό, και να γίνει τώρα, θα έχει ελάχιστο νόημα:

Ποιοι θ’ αξιοποιήσουν τη νομοθετική ρύθμιση για ολοκλήρωση ελέγχων, εφόσον σχεδόν όλες οι υποθέσεις θα έχουν εγκαταλειφθεί πίσω στο ΣΔΟΕ χωρίς οι εναπομείναντες ελεγκτές να έχουν πλέον τέτοιες αρμοδιότητες;»

Σύμφωνα με την κυρία Βαλαβάνη, «δύσκολα αποφεύγονται δυσάρεστες διαπιστώσεις κι ερωτήματα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία του την πάλη ενάντια στη φοροδιαφυγή. Οι δανειστές, διακήρυξη τους.

Στο Γ΄ Μνημόνιο, ωστόσο, οι τελευταίοι επέβαλαν και ο πρώτος συμφώνησε διαδικασίες που διαλύουν το ΣΔΟΕ οδηγώντας σε περίπου ολική παραγραφή ό,τι βρισκόταν μέχρι σήμερα υπό έλεγχο».


ΑΠΕ-ΜΠΕ