η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η Αποκαθήλωση του "φτερωτού" γιατρού


Η πτώση του άλλοτε κραταιού δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, γνωστού και ως «φτερωτού γιατρού», ολοκληρώθηκε χθες με τον ίδιο να οδηγείται στη φυλακή σιδηροδέσμιος, καταδικασμένος για τη μεγαλύτερη υπεξαίρεση στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης.
Γεννημένος το 1947, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ως αθλητής του Αετού γράφει λαμπρή πορεία στους στίβους, η οποία επιβραβεύεται με πολλές διακρίσεις και τρία πανευρωπαϊκά μετάλλια στα 100 μέτρα. Αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν η ισοφάριση του πανευρωπαϊκού ρεκόρ στα 100 μέτρα με 10'' το 1972. Την ίδια χρονιά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, πετυχαίνει τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών αγώνων (10.24). Ωστόσο, ένας τραυματισμός τού στερεί τη δυνατότητα να συμμετάσχει στον τελικό. Κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 100 μέτρα επί 21 συνεχή χρόνια και δύο φορές καλύτερος αθλητής της χρονιάς (1971 και 1972), το «καμάρι της αθλητομάνας Θεσσαλονίκης» έχει την τιμή να είναι σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976.


ΩΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
Αφότου κρεμάει τα παπούτσια του, συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό μέσα από επιτελικές θέσεις σε αθλητικούς συνδέσμους, ενώ ταυτόχρονα ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου - όπως και η σύζυγός του Ελένη.  
Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος το 1978. Σύντομα βάζει πλώρη για τη Βουλή, στην οποία εκλέγεται για πρώτη φορά το 1981. Το διάστημα 1991-1992 διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού και δρομολόγησε πολλά αθλητικά έργα στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Χαμογελαστός, ήρεμος, ευγενής, αν και απόμακρος, κερδίζει τη φήμη του «καλού παιδιού» και τη συμπάθεια των συμπολιτών του, που τον εκλέγουν βουλευτή μέχρι το 1998. Τότε θα πει «ναι» στον τέως πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή να κατεβεί υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κλήθηκε τότε ως σωτήρας για τη δημοτική παράταξη της ΝΔ και του αείμνηστου Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου, η οποία κλυδωνιζόταν από εσωτερικές αντιπαραθέσεις και οικονομικά σκάνδαλα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.

Ο Παπαγεωργόπουλος επικρατεί από την πρώτη Κυριακή απέναντι στον επί σειρά ετών δήμαρχο Καλαμαριάς Θρασύβουλο Λαζαρίδη, κάτι που επαναλαμβάνει και τέσσερα χρόνια αργότερα με αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια.
Τα πρώτα χρόνια της θητείας του εξελίσσονται ομαλά. Από την πρώτη στιγμή έχει στο πλευρό του, δεξί του χέρι, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Μιχάλη Λεμούσια, στον οποίο αναθέτει υπερεξουσίες. 
Ο ίδιος διαμορφώνει το προφίλ του απόλυτου άρχοντα της πόλης. Ο τίτλος του «Θεσσαλονικάρχη», εξάλλου, ήταν ένα από τα βασικά σημεία της κόντρας του με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, με τον οποίο συγκρούστηκε δημόσια για διάφορα θέματα της πόλης, προκαλώντας ακόμα και την παρέμβαση της ηγεσίας της ΝΔ. Ταυτόχρονα, ενδυναμώνει την εικόνα του απρόσιτου, που εμφανίζεται μόνο σε σημαντικές εκδηλώσεις (φορώντας συνήθως στο στήθος το χρυσό διάσημο της πόλης). Οι ενδοπαραταξιακές γκρίνιες έρχονται αργότερα, ως συνέπεια της παντοδυναμίας του Λεμούσια, που υποσκελίζει και φέρεται απαξιωτικά ακόμα και σε αντιδημάρχους.
Η αποδόμηση του προφίλ του αρχίζει με την τρίτη θητεία του, την οποία πέτυχε για πρώτη φορά εκλεγόμενος στον δεύτερο γύρο, έχοντας απέναντί του τη Χρύσα Αράπογλου από το ΠΑΣΟΚ και τον ανεξάρτητο Γιάννη Μπουτάρη. Το 2007 αποκαλύπτεται το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής και έναν χρόνο αργότερα της υπεξαίρεσης. Με τους δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τον «χτυπούσαν» σε κάθε ευκαιρία κάνοντας λόγο για «πλυντήριο σκανδάλων», έμειναν στην ιστορία οι θυελλώδεις συγκρούσεις τους, που έφτασαν μέχρι και τα δικαστήρια, με τον Παπαγεωργόπουλο να καταθέτει αγωγές για ηθική βλάβη.

Ο «ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ». 

Ανάλογου μεγέθους ήταν και οι συγκρούσεις του στην ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης με τον πολιτικό αντίπαλό του Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος του είχε προσάψει το προσωνύμιο «Λουδοβίκος» για την υπεροπτική στάση του.
Υπό το βάρος των σκανδάλων και της πίεσης που του ασκείται από τη ΝΔ αναγκάζεται να αποχωρήσει από τη δημαρχία, χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα μια θέση στην Ευρωβουλή ή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Η χθεσινή απόφαση κλείνει την υπόθεση της υπεξαίρεσης, όχι όμως και τον δικαστικό μαραθώνιο του Παπαγεωργόπουλου: η παραπομπή του σε δίκη για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής του δήμου και η κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κάνουν την πτώση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Θεσσαλονίκης ακόμα πιο δραματική.

Ta nea.gr