η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Όλοι πιάστηκαν στον ύπνο για το ΤΕΙ …και τώρα κάνουν τα κοκόρια

Το διοικείν εστί προβλέπειν είχε πει ο αρχαίος Έλληνας-γνωστός Αθηναίος στρατηγός- Αλκιβιάδης θέλοντας να τονίσει ότι αυτός που κυβερνά πρέπει να μπορεί να προβλέψει το τι θα επακολουθήσει για να είναι έτοιμος να το αντιμετωπίσει… 
Στην περίπτωση του ΤΕΙ Ψαχνών η πολιτική ηγεσία της Εύβοιας, ο Δήμος Μεσσαπίων-Διρφύων, οι βουλευτές, η τοπική κοινωνία και όσοι έχουν την τιμή να διοικούν τους ευβοείς πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο…. 
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση για τη μεταφορά των τριών σχολών του ΤΕΙ, που θα υποβαθμίσει το ίδρυμα, θα μειώσει αισθητά τον αριθμό των σπουδαστών και θα επηρεάσει δραματικά την τοπική οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής…. 


Το άκουσμα της εξέλιξης δημιούργησε παταγώδη αντίδραση και χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων αλλά κατόπιν εορτής…..
Ο Λαϊκισμός και η ανέξοδη καταδίκη αυτής της εξέλιξης όσο ευχάριστη και αν είναι στα αυτιά μας δεν αλλάζει το αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να μεταβληθεί μόνο με έμπρακτη αντίδραση και ομοθυμία της πολιτικής ηγεσίας…..
Η Εύβοια έχει χορτάσει από λεκτικές πομφόλυγες από θεωρητικές αντιδράσεις , από κινήσεις εντυπωσιασμού και από φτηνούς ανταγωνισμούς ψευτοπαλικαροσύνης…. 
Δεν ανέχεται άλλα μνημόσυνα πάνω στα κουφάρια χαμένων ευκαιριών αλλά επιζητά εναγωνίως την πολιτική ανάσταση και τα ορατά αποτελέσματα που θα ανατρέψουν χρονίζουσες αδικίες και περιθωριοποιήσεις…. 
Η αδιαφορία και η υποβάθμιση της νοημοσύνης των πολιτών της ήταν για χρόνια ανεκτές από την ευβοϊκή κοινωνία όμως η αφαίρεση ακόμα και των ολίγων κεκτημένων της προς όφελος των μονίμως ευνοούμενων περιοχών είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι….
 Όχι από το δήμο Μεσσαπίων και τους βουλευτές του νομού οι οποίοι ούτε και κατάλαβαν τι και πως έγινε αλλά από τους πολίτες, τους συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς οι οποίοι πολύ δύσκολα θα δεχθούν αυτή την εξέλιξη….
Η εφαρμογή της απόφασης απομάκρυνσης έστω και ενός τμήματος του ΤΕΙ Ψαχνών προς άλλες πόλεις αποτελεί casous belli (αιτία πολέμου)για το νομό ενώ όποιος αποφασίσει κάτι τέτοιο θα είναι persona non grata (πρόσωπο ανεπιθύμητο) στην Εύβοια , και δε θα πρέπει να του επιτρέπεται από τους ευβοείς να περνά καμιά από τις γέφυρες του νησιού…. 
Έτσι θα πρέπει να αντιδράσει η Εύβοια …
 Όσο για τους πολιτικούς αυτού του άτυχου τόπου;;;;…
Αφού αναφέραμε δυο  λατινικές ρήσεις   ας γράψουμε και μια τελευταία…. 
Res non verba (έργα όχι λόγια)

Νίκος Αγγελής