η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Κυβέρνηση σε ρόλο διχασμένης προσωπικότητας


Στα όρια του γκροτέσκο κινείται πλέον η κυβέρνηση με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις για το Μακεδονικό να συνεχίζονται και τη σύγχυση σχετικά με το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, να μην έχει πλέον μέτρο.


Αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος βελούδινου διαζυγίου στην κυβέρνηση ή για ακόμη ένα προσυμφωνημένο παιχνίδι Τσίπρα – Καμμένου που στόχο έχει να θολώσει τα νερά γύρω από τη συμφωνία και ταυτόχρονα να βγει η κάθε μία πλευρά κερδισμένη. Να χωρίσουν δηλαδή οι δρόμοι τους αλλά με μια συμφωνημένη… διατροφή για τον «απατημένο» σύζυγο που στην περίπτωση αυτή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει αναλάβει το ρόλο αυτό.

Πριν από λίγα 24ωρα στη Γερμανία μια διαφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφεν σχεδόν τίναξε στον αέρα το Βερολίνο και μόνο χάρη στην πυροσβεστική παρέμβαση Σόιμπλε δεν διαλύθηκε η κυβέρνηση και δεν οδηγήθηκε η χώρα σε νέες εκλογές. Στην Ελλάδα μια τόσο ηχηρή διαφοροποίηση και με δημόσιες δηλώσεις που ευτελίζουν ακόμη και το θεσμό του πρωθυπουργού και δεν υπάρχει ουσιαστική αντίδραση από κανέναν.

Όταν υπουργοί και υφυπουργοί βγαίνουν και απαξιώνουν απροκάλυπτα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, τότε υπάρχει σοβαρό θεσμικό πρόβλημα μιας και ο ευτελισμός της κυβέρνησης αντανακλάται στην ίδια τη χώρα.

Για παράδειγμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι τη συμφωνία των Πρεσπών δεν την έχει υπογράψει ο πρωθυπουργός κι εν πάση περιπτώσει αν δεν κυρωθεί από τη Βουλή δεν ισχύει και δεν δημιουργεί τετελεσμένα.

Ακόμη πιο απροκάλυπτος είναι ο εξ ΑΝΕΛ ορμώμενος υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης ο οποίος είπε ότι η υπογραφή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών είναι «ανίσχυρη» μέχρι τουλάχιστον να κυρωθεί η συμφωνία. Και στη γραμμή του αρχηγού του απείλησε ότι θα αποσύρουν την εμπιστοσύνης τους από την κυβέρνηση και όχι μόνο από τους υπουργούς. Μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα και τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς έκανε κακό χειρισμό στο ζήτημα της συμφωνίας καθώς δόθηκε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Οι απαξιωτικές εκφράσεις και μάλιστα από μέλος του υπουργικού συμβουλίου (Μαυραγάνης) ήταν αναμενόμενο να προκαλέσουν συζητήσεις με τη Φ. Γεννηματά να τονίζει: «Χθες με τις δηλώσεις Καμμένου αναρωτήθηκα αν υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο. Σήμερα οι συγκυβερνήτες κτύπησαν ξανά. Αμφισβητούν τον πρωθυπουργό, λένε ότι η υπογραφή του δεν έχει αξία. Ο ίδιος εξακολουθεί να μην αντιδρά. Η γελοιοποίηση κορυφώνεται. Δυστυχώς όμως και η ζημιά για τη χώρα».

Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος «Ο κ. Καμμένος γελοιοποιεί τα πάντα, γελοιοποιεί το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, γελοιοποιεί ένα εθνικό θέμα, όπως είναι το ζήτημα των σχέσεών μας με τα Σκόπια και, βεβαίως, γελοιοποιεί και το ρόλο του ως κυβερνητικού εταίρου και Υπουργού Άμυνας».


Από: tanea.gr