η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται (λαϊκή παροιμία)


Έχουν επιδοθεί σε έναν καθημερινό αγώνα να πείσουν τους δημότες ότι επί εποχής τους γινόταν έργο κι σήμερα δεν γίνεται τίποτε.. 
Κάθε μέρα μέσα από το διαδίκτυο οι γνωστοί ψεύτες κραυγάζουν, κατηγορούν, κάνουν γνωστό ότι τελειώνουν οι μέρες κι έρχονται να επαναφέρουν την τάξη και τη «δημιουργία»

Βγάζουν εφημερίδες γεμάτες από κατηγορίες και ανακρίβειες εναντίον των αντιπάλων τους..

Αν συγκρίνεις την εφημερίδα της συμπολιτείας που είναι τριάντα δύο σελίδες με την εφημερίδα των νέων οριζόντων του Θωμά (16 σελίδες) θα καταλάβεις πολλά πράγματα

Αφού λοιπόν ο συνδυασμός του θωμά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα διάλυσης, οι αντίπαλοί του διαλύονται, καταρρέουν, τους εγκαταλείπουν όλοι, διοικούν το δήμο υπό προθεσμία μέχρι τις εκλογές… 
Άρθρα στις ιστοσελίδες τους λένε ότι τα ποσοστά τους διαρκώς ανεβαίνουν (αλήθεια έγιναν γκάλοπ ή εκλογές , ανεβήκαν τα ποσοστά του Θωμά και δεν το μάθαμε;;), γράφουν ότι ο ο Θωμάς θα βγει από την πρώτη Κυριακή (αλλά δεν γράφουν ότι δεν μπορεί να είναι ούτε δημοτικός σύμβουλος)….

Αφού ισχύουν όλα αυτά ….
Γιατί ξελαρυγγιάζονται κάθε μέρα να λένε ότι θα βγουν με τα τσαρούχια;;;; 
Γιατί δεν περιμένουν απλώς τις εκλογές και τη βούληση του ψηφοφόρου;;; Δυόμιση μήνες μείνανε και θα επανέλθουν όπως λένε καβάλα στο άλογο…

Λογικά έχουν το πιο εύκολο έργο… 

Να κάτσουν και να περιμένουν 100 μέρες.

Γιατί βγάζουν τρείς εφημερίδες, πληρώνουν καταχωρήσεις σε σαϊτ, και λένε ότι με τον υποψήφιο αρχηγό τους δεν υπάρχει πρόβλημα;;;;

Γιατί πολύ απλά λένε ψέματα… 
Προσπαθούν να πείσουν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό…

Πριν λίγες μέρες νέος υποψήφιος των «νέων οριζόντων» ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στην ανακοίνωση του ανέφερε: «Μετά από πολύμηνη σκέψη και έντονο προβληματισμό αποφάσισα για πρώτη φορά να εκθέσω τον εαυτό μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο σημαντικότερος λόγος που με οδήγησε σε αυτό είναι ότι αδικούμε τον εαυτό μας "μπλα μπλά… 
"Πρέπει όλοι μαζί να σταματήσουμε τη γκρίνια και μηδενισμό" μπλα. μπλα…. 
Έγραφε διάφορα και το μόνο που δεν έγραφε ήταν το όνομα του επικεφαλής του συνδυασμού…..
 Πρώτη φορά στη ζωή μας και στη χρόνια ενασχόληση μας με εκλογές είδαμε κάποιον να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του και να μη λέει με ποιο συνδυασμό και ποιόν επικεφαλής… 
Γιατί δεν το έγραφε;;; 
Ντρέπεται;;;;



Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτοί που κυρίως προσπαθούν να πείσουν με τα ψέματά τους είναι ο ίδιος τους ο εαυτός

Ο Φρόυντ είχε πει: "κανένας θνητός δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό. Αν τα χείλη του είναι σιωπηλά, φλυαρεί με τα δάχτυλά του, η προδοσία στάζει από τον κάθε του πόρο" (Φρόυντ, 1905). Παρ' όλα αυτά, ακόμα και ειδικευμένα άτομα που είναι η δουλειά τους να αναγνωρίζουν την απάτη δεν είναι ιδιαίτερα καλοί στο να καταλαβαίνουν το ψέμα.
 Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες ένας μέσος άνθρωπος έχει γύρω στο 50 με 53% πιθανότητες να διακρίνει πως κάποιος δεν λέει αλήθεια (δηλαδή είναι ζήτημα τύχης).
 Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα και για ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί στο θέμα, περίπου στο 55 με 58% για αστυνομικούς, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, δικαστές και ψυχιάτρους.

Αυτό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι ψεύτες…. ότι σε αυτούς που απευθύνονται με ψέματα, όσο έμπειρος μορφωμένος ή νοήμων και να είναι κάποιος έχουν πιθανότητες να εξαπατήσουν το 50%

Έχουν γίνει όμως πολλά πειράματα για την συμπεριφορά ενός "ψεύτη".

δείτε τι υποστηρίζουν ορισμένοι ψυχολόγοι και κρίνετε από τις δικές σας εμπειρίες αν ισχύουν.

Κάποιος που ψεύδεται μπορεί να μιλήσει με αμυντικό τρόπο όταν τον κατηγορήσεις αντί να προσβληθεί. Μπορεί όμως και να φωνάξει, να αποφεύγει να απαντήσει (αλλάζει θέμα, αστιεύεται, σου κάνει κοπλιμέντο) ή να απαντήσει με υπερβολικές και άχρηστες λεπτομέρειες.

Σας θυμίζει κάποιον περιφερόμενο υποψήφιο του δήμου Κύμης Αλιβερίου αυτή η συμπεριφορά;;;;

¨άλλο παράδειγμα

ακολουθεί διάλογος:

Μαρία Κραγιάννη: Κύριε Μαργέλη γιατί δεν μας απαντάτε με συγκεκριμένα στοιχεία σε αυτά που σας αποδίδονται;;;

Άγγελος Μαργέλης: Κυρία μου δεν έχω τίποτε μαζί σας (δείχνει εκτίμηση) με τον έμμισθο τα βάζω (αλλάζει θέμα)

Μαρία Καραγιάννη: Ναι αλλά δεν μου απαντάτε

Αγγελος Μαργέλης:Δεν έχω χρόνο καλό σας βράδυ (ξανα αλλάζει θέμα και στρίβειν δια την καληνύχτας)



Για να βρει χρόνο να σκεφτεί μερικές φορές απαντάει την ερώτησή σου με ερώτηση (ίσως να επαναλάβει και τη δική σου), αργεί να απαντήσει (ή μετά μιλάει γρήγορα για να ξεμπερδεύει), λέει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά (π.χ. «Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει και ο βλάκας ίδιος μένει» ή σταματάει χωρίς να τελειώνει τις προτάσεις του. 
Προτάσεις όπως "Οχι δεν πήρα εγώ τα λεφτά της εταιρίας" αντί για "όχι δεν τα πήρα" ή "Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής μαζί σου" ίσως να μην είναι και τόσο ειλικρινείς.

Ανησυχητικές μπορεί να είναι και λέξεις όπως "ποτέ","στην πραγματικότητα", ή λέξεις που φανερώνουν αρνητικά συναισθήματα για τους άλλους όπως

Ο «έμμισθος», «ο βλάκας», ο «ψυχασθενής»

Δεν είμαι ειδικός στο θέμα, επιτρέψτε μου όμως να σας πω τη γνώμη μου. Πιστεύω πως αν κάποιος λέει ψέματα με το χρόνο κάτι θα κάνει ή κάτι θα πει ασυνείδητα. Παρ' όλα αυτά πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να τον καταλάβεις.

Εκεί ποντάρουν οι ψευτες…

Σε προσωπικό επίπεδο τώρα νομίζω οτι η συναισθηματική εμπλοκή που έχεις σε μία οποιαδήποτε σχέση, ιδίως όμως όταν αυτή είναι φιλική σε εμποδίζει από το να πιστέψεις πως κάποιος σου λέει ψέματα ακόμα κι αν δεις σημάδια ψεύδους.

Είναι δύσκολο δηλαδή οι συντοπίτες σου που σε βλέπουν κάθε μέρα στο καφενείο στην Κύμη, οι παλιοί συμμαθητές σου και αυτοί που του έχεις πει καλημέρα έστω και με ένα ψεύτικο χαμόγελο να πιστέψουν ότι τους κοροϊδεύεις… 
Και αυτό επίσης εκμεταλλεύονται κάποιοι….

Νίκος Αγγελής



Υ.Γ. Μη βασιστείτε στο δικό ερασιτεχνικό ψυχογράφημα… Κάποιος ειδικός θα σας τα πει καλύτερα.. μπορεί και να βοηθήσει κιόλας.