η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Ένταξη πίστωσης για την κατασκευή της εσωτερικής οδοποιίας του οικισμού ΝΗΡΕΑ (732 χιλ ευρώ για τις φωτιές του 2007)


Όπως είναι γνωστό, η Εύβοια ήταν ένας από τους επτά ( 7) Νομούς της χώρας που είχαν τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές το 2007. Κάηκαν 250.000 στρέμματα δασικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων κ. α. Χάθηκαν επτά ανθρώπινες ζωές, ενώ κάηκαν κατοικίες και άλλοι χώροι.

Η περιοχή του σημερινού Δήμου Κύμης- Αλιβερίου, είχε υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Εύβοια και ειδικότερα οι Δημοτικές Ενότητες Ταμυνέων και Κονιστρών.

Ο οικισμός με τη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν ο οικισμός ΝΗΡΕΑ στον οποίο κάηκαν πάνω από 20 κατοικίες και δεν έμεινε καθόλου πράσινο στον οικισμό. Η τεράστια καταστροφή στους επτά (7) Νομούς κινητοποίησε άμεσα τους πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τους φορείς, επιχειρήσεις κλπ .

Συγκεντρώθηκαν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για τους επτά (7) Νομούς. Τα χρήματα δεν διατέθηκαν αμέσως, όπως έπρεπε, αλλά πέρασαν περισσότερα από πέντε χρόνια για να διατεθούν, ενώ είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες, είχαν κατατεθεί μηνύσεις κ. ά.
Οι πιστώσεις ήρθαν στην Περιφέρεια το Δεκέμβριο του 2012, ουσιαστικά το 2013.
Η κατανομή που έγινε τότε ήταν άδική και απαράδεκτη και προκάλεσε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στον συνδυασμό της τότε πλειοψηφίας τα οποία δεν ξεπεράστηκαν ποτέ.

Ο βασικός λόγος ήταν ότι στις περιοχές με τις μεγαλύτερες καταστροφές και κυρίως στο ΝΗΡΕΑ δεν διατέθηκε ούτε ένα(1) €.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας είχε ενημερωθεί από την αρχή για την αδικία, η οποία τώρα αποκαταστάθηκε, αφού και ο δήμος μετακίνησε ένα σημαντικό ποσό από άλλο έργο οδοποιίας και τώρα, με την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2019 θα ενταχτεί το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό και θα δημοπρατηθεί για να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 732.000 €

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ήρθε από την Περιφέρεια στις 27/12/ 2018.