η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ο Βιολογικός Καθαρισμός Αυλωναρίου προϋπολογισμού 5.5 εκ.ευρώ


Εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Αυλωναρίου προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ όπως ανακοίνωσε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου ο δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του δήμου Κύμης Αλιβερίου που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των δημοτών.


Το έργο του βιολογικού Καθαρισμού Αυλωναρίου ήταν ένα ενταγμένο έργο στην δημοτική περίοδο που ήταν δήμαρχος ο κ Δ. Θωμάς. Μπήκαν τα χρήματα το 2012 σε τραπεζικό λογαριασμό της ΔΕΥΑΚΑ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (194.000 ευρώ) όμως ο εργολάβος με επιστολή του στο δήμο και τη ΔΕΥΑΚΑ το 2016 ανέφερε ότι δεν έλαβε τα χρήματα και σήμερα ζητά με αγωγή 370 χιλιάδες ευρώ. Το έργο απεντάχθηκε και χάθηκαν και τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ του έργου.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του δήμου της ΔΕΥΑΚΑ και των τεχνικών υπηρεσιών σήμερα επιτεύχθηκε ένας σημαντικός στόχος της δημοτικής αρχής.

Με ενέργειες του δήμου Κύμης Αλιβερίου επικαιροποιήθηκε η μελέτη που είχε συνταχθεί επί δημαρχίας Αυλώνος Δημήτρη Κατσούλη και ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια ένταξης στο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών. Το έργο ξανά-εντάχθηκε και πλέον τα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ του ΒΙΟΚΑ μαζί με τα 3 εκατομμύρια του έργου της τηλεμετρίας (σύνολο 8,5 εκατ. ευρώ) θα συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων για μια ολόκληρη περιοχή και το δήμο συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι έτοιμος να δημοπρατηθεί ο Βιολογικός καθαρισμός Πετριών, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί υποδειγματικά ο Βιολογικός Καθαρισμός Μονοδρίου και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα υποβληθεί πρόταση στην διαχειριστική αρχή του υπουργείου περιβάλλοντος για την αναβάθμιση και επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Αλιβερίου με προϋπολογισμό 3.414.000 εκ ευρώ

Ο σχεδιασμός Βιολογικού Καθαρισμού Αυλωναρίου αποτελείται, από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) και τους αγωγούς των συλλεκτήρων αποχέτευσης της Δ.Ε. Αυλώνος για την εξυπηρέτηση των οικισμών που διαθέτουν ήδη εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης: Οκτωνιά, Αυλωνάρι, Ωρολόγι, Δάφνη, Αγ. Γεώργιος, Λοφίσκος, Χάνια Αυλωναρίου και Οριό.

Οι Οικισμοί των Τ.Κ. Νεοχωρίου, Αχλαδερής, Πυργίου καθώς και οι παραλιακοί οικισμοί δεν διαθέτουν εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο.


Επίσης προβλέπεται η κατασκευή Κεντρικών συλλεκτήρων αποχέτευσης της Δ.Ε Αυλώνος ως εξής:


Οι αγωγοί των συλλεκτήρων αποχέτευσης θα είναι
Αυλωνάρι ---> ΕΕΛ
Αγ. Γεώργιος ---> Χάνια---> ΕΕΛ
Νεοχώρι ---> Δάφνη ---> Αγ. Γεώργιος ---> Λοφίσκος ---> Χάνια --->Αυλωνάρι ---> κεντρικός συλλεκτήρας ---> ΕΕΛ
Οκτωνιά ---> ΕΕΛ
Οριό ---> Πυργί ---> ΕΕΛ


Ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς αναφερόμενος στην θετική εξέλιξη ένταξης του ΒΙΟΚΑ Αυλωναρίου ευχαρίστησε δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και τη ΔΕΥΑΚΑ για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και τα θετικά αποτελέσματα ως προς την ένταξη του τεράστιου αυτού έργου αλλά και μιας σειράς άλλων εντάξεων μεγάλων έργων όπως η αποκατάσταση του 1ου Δημοτικού σχολείου Κύμης, του νέου Νηπιαγωγείου Αλιβερίου κ.α.