η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Τα υπέροχα υποβρύχια που γέρνουν


Ανήμερα του Άγιου Πάσχα, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στο «Der Spiegel» ότι καλά θα κάνουν οι Τούρκοι να μην σκέφτονται αλλαγές των ευρωπαϊκών συνόρων, διότι τα έξι γερμανικά υποβρύχια που έχει η Ελλάδα είναι ‘’τρομερό όπλο’’. Όλοι οι συντάκτες του υπουργείου άμυνας επίσης, όταν αναφέρονται στον συσχετισμό των δυνάμεων στο Αιγαίο καθησυχάζουν ακροατές και αναγνώστες με την φράση ‘’με τέσσερα μόνο απ’ τα έξι υποβρύχια μας, κλειδώνουμε όλο το αρχιπέλαγος’’.

Ο ίδιος ο Πάνος Καμένος στην Βουλή πριν λίγους μήνες, είχε πει ότι δεν φοβόμαστε τίποτα στο Αιγαίο καθώς ‘’τα υποβρύχια μας είναι στελθ’’, δηλαδή αόρατα απ’ τους Τούρκους. Πρόσφατα επίσης διάβασα ότι αυτά τα έξι υποβρύχια μας, είναι ό,τι τελειότερο υπάρχει στην υφήλιο σε επίπεδο συμβατικών (όχι πυρηνικών) υποβρυχίων.

Σαν να λέμε δηλαδή, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, έτσι και ο Ερντογάν αποφασίσει να κάνει το απονενοημένο στο Αιγαίο. Τα αθέατα υποβρύχια μας θα καταστρέψουν όποια ναυτική δύναμη θα αποτολμήσει να υπερασπιστεί αποβατική επίθεση σε ελληνικό νησί. Και δεν το λένε μόνο στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, επαίρονται επισήμως και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί. Οι τσαμπουκάδες του Καμένου ή η ήρεμη αποφασιστικότητα του Κοτζιά, πάνω στους πυργίσκους αυτών των υποβρυχίων στηρίζονται εν’ πολλοίς. Πάει καλά, όλοι χαιρόμαστε που η χώρα διαθέτει ένα τέτοιο ακαταμάχητο όπλο σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Έλα όμως που αυτά τα έξι υποβρύχια που αποτελούν ‘’τρομερό όπλο’’ στην εθνική φαρέτρα, είναι τα περίφημα ‘’υποβρύχια που γέρνουν’’, για τα οποία ο Βαγγέλης Βενιζέλος κινδύνεψε δέκα φορές να πάει σε ειδικό δικαστήριο. Διότι επέμεινε ότι ήταν πιο συμφέρουσα -εθνικά και οικονομικά- η συνέχιση της ναυπήγησης και της αναβάθμισης τους, παρά η διακοπή των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί όπως τότε υποστήριζε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Θυμάστε εκείνο τον καιρό το Τσίπρα και (κυρίως) τον Καμένο να φωνάζουν στην Βουλή μπερδεύοντας την HDW, τον Ισκαντάρ Σάφα, την Siemens, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τις προκαταβολές, τα αντισταθμιστικά, την αναβάθμιση των παλιών και την ναυπήγηση των καινούριων, όλα ανακατωμένα φύρδην-μίγδην με την γενική επωνυμία ‘’τεράστιο σκάνδαλο’’.

Ο Καμένος ακόμα τα λέει όταν στριμωχτεί. Μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει δηλώνοντας την περηφάνια του για την αξία των υποβρυχίων που διαθέτει σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό και να τελειώσει την πρόταση του μιλώντας για ειδικό δικαστήριο που πρέπει να περάσει ο Βενιζέλος επειδή τα ενέταξε στην δύναμη μας.

Είναι κι αυτό το εθνικό ανέκδοτο με τα υποβρύχια που γέρνουν, που επαναλαμβάνεται μονότονα ως το μέγιστο παράδειγμα του πως χρεοκόπησε η χώρα. Το γεγονός ότι τα υποβρύχια είχαν παραγγελθεί ως πρωτοπόρα τεχνολογία της εποχής (αυτή που σήμερα μας εξασφαλίζει την υπεροπλία στο Αιγαίο), άρα ήταν και λογικό να υπάρξουν αστοχίες (στο πρώτο που δοκιμάστηκε) οι οποίες στην συνέχεια διορθώθηκαν, ούτε το έμαθε ποτέ κανείς ούτε το αξιολόγησε. Κι ακόμα σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑίοι και ΑΝΕΛίτες χλευάζουν και συκοφαντούν, νιώθοντας παραλλήλως ασφαλείς διότι εκείνες οι παραγγελίες ‘’αυτών που κατέστρεψαν την χώρα’’, τους διαφυλάττουν σήμερα από κάποια εθνική τραγωδία που θα τους έστελνε στον καιάδα της ελληνικής ιστορίας.

Δημήτρης Καμπουράκης