η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ζήτω η αποχή




12019783_590443077760512_1777622098512163162_nΕντολή σχηματισμού κυβέρνησης πρέπει να πάρει η αποχή. Η μισή κοινωνία βαρέθηκε, κουράστηκε, παραιτήθηκε ή αδιαφορεί να συμμετάσχει στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η απάθεια και η παραίτηση είναι η τέλεια μαγιά για την καταστροφή.





Σε επανάληψη του κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων οδηγείται η χώρα, μετά την πρώτη, αλλά πεντακάθαρη αποτύπωση των αποτελεσμάτων της εκλογικής μάχης.



Με την Κουμουνδούρου να διατηρεί, σε συντριπτικό ποσοστό, της δυνάμεις της σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και το κόμμα του κ. Καμμένου να κερδίζει στο φίνις της κάλπης την είσοδό του στη νέα Βουλή, οι κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό πεδίο, όσον αφορά στο σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, πρέπει να θεωρούνται λίγο, έως πολύ δεδομένες.

Όπως, άλλωστε, ο ίδιος διαμήνυσε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της προεκλογικής περιόδου, όταν και το αφήγημά του περί αυτοδυναμίας έμενε από…καύσιμα, πρώτος στόχος του ήταν να βαδίσει στην πεπατημένη του οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου, όταν και συμπορεύτηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Από τις πρώτες αντιδράσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, στον απόηχο των exit polls, έγινε εμφανές πως κυρίαρχη έγνοια στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (όταν κλείδωσε η νέα εκλογική νίκη) ήταν η είσοδος στη Βουλή του κόμματος Καμμένου.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνες τις πρώτες στιγμές μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ανέφεραν πως η παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο νέο Κοινοβούλιο θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, δείχνοντας πεντακάθαρα την πρόθεση για μία νέα κυβερνητική συνεργασία.

Όσο οι ώρες θα μετρούν αντίστροφα, για να λάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τα μεγάλα ερωτηματικά όσον αφορά στη βιωσιμότητα του νέου σχήματος θα αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια. Και αυτό, διότι η αποτύπωση της κοινοβουλευτικής δύναμης των ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, απέχει πόρρω από το «162” της προηγούμενης Βουλής. Με τη μέχρι τώρα ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει από 143 έως 145 βουλευτές και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δέκα βουλευτές. Γεγονός που σημαίνει πως η νέα συγκυβέρνηση θα διαθέτει στο… ταβάνι της 155 βουλευτές (επτά λιγότερους σε σύγκριση με την προηγούμενη Βουλή) γεγονός που καθιστά, εκ των πραγμάτων, ανασφαλή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και αυτό, για δύο, κυρίως λόγους.



Ο πρώτος έχει να κάνει με τη σφοδρότητα των νέων μέτρων, ελέω του τρίτου Μνημονίου, που θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έρθουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια και θα απαιτούν μία…μπετοναρισμένη ομάδα βουλευτών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν υπέρ του «ναι”.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την εκπεφρασμένη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως από την τάση των «53”) ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους σε πολιτικές, που σχετίζονται με την υπογραφή της νέας συμφωνίας Αθήνας-πιστωτών.

Του Δημήτρη Γκάτσιου