η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται ραγδαίες εξελίξεις για την τράπεζα Εύβοιας


Άσχημα φαίνεται ότι είναι τα μαντάτα για την Τράπεζα Ευβοίας…. Μάλλον δεν τα καταφέρνει να κρατηθεί ως πιστωτικός συνεταιρισμός σε αντίθεση με την Παγκρήτια Τράπεζα και την Πελοποννήσου…. Από Δευτέρα θα σκάσει και η είδηση που για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν αναμενόμενη…
Οι καταθέτες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα τους αφού θα γίνει ότι και με τη συνεταιριστική τράπεζα της Λαμίας!!!!


Σύμφωνα με δημοσιεύματα οικονομικών συντακτών…..


Σε κίνδυνο επειδή δεν κατάφεραν έως τώρα να καλύψουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται 4 συνεταιριστικές τράπεζες.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας, Δυτικής Μακεδονίας, Σερρών και Δωδεκανήσου αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση θα σπάσουν σε good και bad bank και οι καταθέσεις των 4 αυτών συνεταιριστικών τραπεζών θα ενσωματωθούν στην Alpha bank.

Να σημειωθεί ότι η συνεταιριστική τράπεζα Ευβοίας διαθέτει 95 εκατ. ευρώ καταθέσεις.

Η Δωδεκανήσου 250 εκατ. ευρώ, της Δυτικής Μακεδονίας 50 εκατ. ευρώ και των Σερρών 50 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι καταθέσεις των 4 συνεταιριστικών τραπεζών φθάνουν τα 445 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να μην αναφέρεται ακόμη επισήμως καθώς οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη αλλά το βασικό σενάριο είναι η Alpha bank να απορροφήσει τις good δραστηριότητες και των 4 συνεταιριστικών τραπεζών.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου κατάφερε να πιάσει τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας και έτσι καταφέρνει να επιβιώσει στο δύσκολο τραπεζικό περιβάλλον.

Οι διοικήσεις των 4 συνεταιριστικών τραπεζών έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι συνεταιριστικές
τράπεζες της Κρήτης έχουν ξεπεράσει όλα τα εμπόδια.

Οι 4 συνεταιριστικές τράπεζες Δ. Μακεδονίας, Σερρών, Ευβοίας και Δωδεκανήσου αντιμετωπίζουν αντικειμενικό πρόβλημα.

Ωστόσο μέρος της ευθύνης για το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να αντλήσουν κεφάλαια είναι και ο υφιστάμενος αναχρονιστικός νόμος που διέπει την λειτουργία σε μετοχικό επίπεδο των συνεταιριστικών τραπεζών.

Αν οι 4 συνεταιριστικές τράπεζες δεν λάβουν άμεσα και νέα παράταση, θα είναι μονόδρομος η διάσπαση τους σε good και bad bank. Αν θα υπάρξει νέα παράταση ή όχι θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι διοικήσεις των συνεταιριστικών τραπεζών έχουν πείσει ότι μπορεί να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια.