η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Περί δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Το Άρθρο 5 του κώδικα δεοντολογίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ενώσεων συντακτών αναφέρει:

Η διαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της αξιοπιστίας, του κύρους και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου, ο οποίος οφείλει:
 (ε). Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του.

Το eviain προσθέτει: Επίσης δεν πρέπει να δέχονται δώρα γάμου, βάφτισης ή επετείου , να μην εκβιάζουν ότι θα προχωρήσουν σε αποκαλύψεις εάν δεν τους κάνουν τέτοια δώρα, και να μην χρησιμοποιούν ως δικαιολογίες προβλήματα υγείας για να αποσπούν οικονομική βοήθεια από πολιτικά πρόσωπα!!!!

Εξάλλου στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο (γ) αναφέρεται:

γ. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς.

Σημείωση Eviain: Δεν μπορεί να διαχειρίζεσαι χρήματα άλλων σε θέση που είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιότητά σου και να εκμεταλλεύεσαι την εξουσία που σου δίνει αυτή η θέση για να εξασφαλίζειs διαφημίσεις…

Για όσο καιρό ο Δημοσιογράφος ασκεί καθήκοντα υπεύθυνης θέσης (Πρόεδρος ιδρύματος, Γραφείο Τύπου Υπουργείου κλπ) αίρει την δημοσιογραφική του ιδιότητα η οποία επανέρχεται, όταν παύσει να ασκεί τα καθήκοντα της ασυμβίβαστης με τη δημοσιογραφική ιδιότητα θέσης!!!

Υ.Γ. Όσοι δεν ακολουθούν αυτούς του κανόνες δεν έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται δημοσιογράφοι…. 
Τους αρμόζουν μόνο οι χαρακτηρισμοί…

Δημοσιογράφος μαϊμού
 Απατεωνίσκος,
Κοπρόσκυλο,
παλιόμουτρο,
Παράσιτο,
παπατζής,
Λαμόγιο,
βδέλλα,
λιγούρι,
Νούμερο,
ξεφτίλας,
Παρτάλι,
εκβιαστής,
Μιζαδόρος,
Καιροσκόπος,
Οπορτουνιστής,
Κομπιναδόρος κλπ κλπ.