η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Οι αποκριές στη Χαλκίδα της κρίσης….



Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα τοπικών εθίμων αποκριάτικων…. Το Γαϊτανάκι, η καμήλα, ο βλάχικος γάμος, έθιμα με κουδούνες και προβιές που χάνονται στην αρχαιότητα…. ¨όλα αυτά όμως έχουν ένα κοινό στην ιστορική τους διαδρομή….

Ο Έλληνας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές στις πιο μεγάλες του φτώχιες έβρισκε στις απόκριες* ένα αποκούμπι….

Χωρίς χρήματα, με ένα παλιό ρούχο, μια πρόχειρη μεταμφίεση με ότι υπήρχε στο σπίτι, έβγαινε να διασκεδάσει και να αφήσει πίσω τις έννοιες και τα προβλήματά του…

Στη σύγχρονη εποχή αυτές οι αξίες χάνονται….

Στη Χαλκίδα του σήμερα έχουμε μετατρέψει την πιο φθηνή διασκέδαση του πολίτη στο ακριβότερο δημόσιο θέαμα….





Πυροτεχνήματα,
γερανοί, ιπτάμενες νοικιασμένες χορεύτριες, ακριβοί τραγουδιστές και διασκεδαστές, πληρωμένες καταχωρήσεις σε αθηναϊκά τηλεοπτικά μέσα συνθέτουν το «υπερθέαμα» που θα κλείσει με ένα μεγάλο "μπράβο" για τους διοργανωτές…



Μια πανχαλκιδαϊκή και πανελλήνια επιβεβαίωση.... 

Μια παλλαϊκή τόνωση του εγωισμού των ιθυνόντων….

Τα φώτα θα κλείσουν και οι υπεύθυνοι του Καρναβαλιού θα πάνε να κοιμηθούν ήσυχοι ότι προσέφεραν στην πόλη ένα πλούσιο θέαμα….



Ένα πανηγύρι πλαστικό, τεριλέν, συνθετικό σαν τις ακριβές αλλά κάκιστης ποιότητας σημερινές αποκριάτικες στολές που πωλούνται με το κιλό στα σούπερ πολυκαταστήματα …



Οι Απόκριες στη σημερινή Χαλκίδα του φαίνεσθαι, του δήθεν και της κακής ποιότητας παραγοντισμού…

Στη Χαλκίδα της κρίσης της οικονομίας και των αξιών…




Νίκος Αγγελής







* Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία αποκριές ονομάζονται οι τρεις τελευταίες εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή. Η περίοδος αυτή χρονικά συμπίπτει με τη γιορτή των Μεγάλων Διονυσίων της ελληνικής αρχαιότητας που ήταν αφιερωμένες στο μυθικό θεό Διόνυσο, θεό του κρασιού και του γλεντιού.

Λέξη αντίστοιχη είναι και το καρναβάλι. Είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης καρναβάλ, η οποία προέρχεται από λατινικό Carne-levame και σημαίνει άρση του κρέατος, δηλαδή αποκριά.

Το καρναβάλι έχει κι αυτό τις ρίζες του στα Σατουρνάλια. Ήταν ρωμαϊκή γιορτή, αντίστοιχη των Διονυσίων. Ήταν γιορτή της άνοιξης, της αναγέννησης της φύσης. Κύριο χαρακτηριστικό των αρχαίων γιορτών που αναφέραμε ήταν η μεταμφίεση και η διασκέδαση.