η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η κωμικοτραγική τηλεοπτική ιστορία της Χαλκίδας



Γράφει: ο Βασίλης Μιστριώτης αρχιτέκτων μηχανικός και Διευθυντής Σύνταξης στο ηλεκτρονικό περιοδικό GreekArchitects.gr.




Επίδοξοι “local media publishers” έχουν στήσει επιβλαβείς κεραίες στα προάστια της Χαλκίδας και εκπέμπουν απολύτως παράνομα τηλεοπτικό σταθμό, σαν βαλκάνιοι “μπράβοι” με μαύρα τζιπ που ορίζουν το νόμο.

Θυμάστε το space tv της Χαλκίδας…

Ναι, εκείνο που έπεφταν τα σκηνικά και “πάγωνε” η εικόνα μέχρι ο “άμοιρος καναλάρχης” του να “τρέξει” στο στούντιo να το “ανανήψει” . Και αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι αν η βλάβη παρουσιαζόταν βράδυ.. άντε καλό πρωί.

Ναι, εκείνο το “καναλάκι” που ουσιαστικά ποτέ δεν μπόρεσε να αποτελέσει ένα οργανωμένο τοπικό τηλεοπτικό σταθμό (ούτε κατ’ ελάχιστον), παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του δεκαετίες πριν. Και αυτό – υποθέτω – όχι μόνο γιατί το “σπορ” είναι ακριβό, αλλά διότι κανείς από τους τοπικούς φορείς δεν βοήθησε στη προσπάθεια λειτουργίας ενός αξιόπιστου τοπικού σταθμού ενημέρωσης, όπως οι έτεροι νομοί της περιφέρειας μας διαθέτουν. Και μάλιστα, κανάλια άρτια οργανωμένα με 24ωρη ροή προγράμματος, καθημερινά δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Τηλεοπτικοί σταθμοί με έδρα τη Λαμία, καλύτεροι από τα τοπικά της Αττικής. (βλ. Star κεντρικής Ελλάδας, ENA, Έψιλον)

Η Εύβοια, με πρωτεύουσα τη μεγαλύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδας, τη Χαλκίδα, τηλεοπτικά αρκείται στους περιφερικούς σταθμούς όπου αλήθεια είναι ότι ουδεμία σχέση έχουν με τα δρώμενα της πόλης, αν και προσπαθούν. Εν είδει αυτοσχέδιου “γκάλοπ” (χάριν αστεϊσμού), σε παρέα φίλων με θέα και γεύσεις Ευρίπου, σε σχετική ερώτηση ουδείς τα τελευταία 20 χρόνια έχει επισκεφτεί τη Λαμία… αλλά δεν πρόκειται και για τα επόμενα 20. Υποθέτω ισχύει και αντίστροφα το συμπέρασμα. Αυτό ίσως κάτι σημαίνει. Και φυσικά όχι μόνο για τα τηλεοπτικά δρώμενα, αλλά για σοβαρές αστοχίες του διαχωρισμού της δημόσιας διαχείρισης.

Έτσι λοιπόν κανείς δεν αναρωτήθηκε τι συμβαίνει με το space tv που δεν εκπέμπει πια. Μάλλον… διότι κανείς δεν το έβλεπε ποτέ και άρα κανείς δεν κατάλαβε ότι σταμάτησε να λειτουργεί. Και γιατί ποτέ δεν αποτέλεσε την ενημερωτική “κιβωτό” της πόλης.

Η τοπική τηλεοπτική ιστορία της Χαλκίδας ήταν πάντα φτωχή. Αν εξαιρέσει κανείς μια ολιγοήμερη δοκιμαστική χριστουγεννιάτικη εκπομπή (κάρτα) στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με ένα στολισμένο καραβάκι που έγραφε Χαλκίδα Tv (κάποιοι έλεγαν ότι ήταν δημοτική τηλεόραση) και ορισμένες άλλες αστραπιαίες απόπειρες όπως το Εύβοια Tv και Εύριπος Tv, η Χαλκίδα ποτέ δεν κατάφερε να συντηρήσει ένα σταθμό. Ούτε καν διαδικτυακό.

Σήμερα, επίδοξοι “local media publishers” έχουν στήσει παράνομα επιβλαβείς κεραίες στα προάστια της Χαλκίδας και εκπέμπουν απολύτως παράνομα τηλεοπτικό σταθμό (στο 39 uhf), σαν βαλκάνιοι “μπράβοι” με μαύρα τζιπ που ορίζουν το νόμο. Δήμος, νομαρχία και λοιποί παρατρεχάμενοι οφείλουν να ενημερωθούν και στη συνέχεια ας πράξουν ανάλογα. Αν πράττουν ακόμη…

Βασίλης Μιστριώτης, αρχιτέκτων



Πηγή : Evia portal.gr



Eviain: Πολύ εύστοχη η τοποθέτηση του κυρίου Μυστριώτη για τα ευβοϊκά τηλεοπτικά δρώμενα… η κατάσταση είναι όπως ακριβώς την περιγράφει μόνο προς το τέλος μας τα χαλάει λιγάκι δείχνοντας ανενημέρωτος…. 
Καλεί το δήμο και τη Νομαρχία να παρέμβουν και να πράξουν αναλόγως προσθέτοντας και μια δόση ειρωνείας (αν πράττουν ακόμα)… 
Είναι βεβαίως γνωστό ότι για θέματα ραδιοτηλεοπτικά η πρωτοβάθμια και τριτοβάθμια αυτοδιοίκηση (η δευτεροβάθμια δεν υφίσταται και έχει καταργηθεί μαζί με τις νομαρχίες) δεν έχουν καμία αρμοδιότητα επί τέτοιων ζητημάτων… 
Υπάρχουν θεσμοθετημένες ανεξάρτητες αρχές, ήτοι το Εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων , οι οποίες και είναι υπεύθυνες για τη διακοπή λειτουργίας του space tv .



Υ.Γ. Υπάρχει μια ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη στην τοπική κοινωνία ότι ακόμα και για τις έντονες βροχοπτώσεις θα πρέπει να ευθύνεται –και να πράξει αναλόγως- ο δήμος και η Νομαρχία!!!