Του Γιάννη Σιδέρη
«Κάλπες θα στηθούν στη χώρα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019 και θα είναι οι κάλπες των ευρωεκλογών, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019», είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός το Σάββατο, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί του Προϋπολογισμό.
Έχουμε επανειλημμένως γράψει ότι αυτός είναι ο σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου, για τους αυτονόητους λόγους:
Για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Άλλο να είσαι πρωθυπουργός, να συνομιλείς με ηγέτες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γερμανίας, και άλλο ηγέτης… της πλατείας Κουμουνδούρου.
Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε περίπτωση εκλογών οι περισσότεροι θα επιστρέψουν στην ανωνυμία της γειτονιάς, του επαγγελματικού τους σωματείου, ή της «συλλογικότητάς» τους», και στο γλίσχρο μισθό τους. Εξ’ αυτού και θα ψηφίσουν οτιδήποτε τους φέρουν, προκειμένου να παραμείνουν στη Βουλή.
Για την παγίωση κομματικού στρατού στο κράτος. Δύσκολο μεν καθότι τα οικονομικά δεν επιτρέπουν αθρόες ρουσφετολογικές προσλήψεις. Οι περίφημοι μετακλητοί, για τους οποίους τόσος ντόρος γίνεται, εξακολουθούν να είναι… μετακλητοί. Θα αποσυρθούν ταυτόχρονα με την απόσυρση της κυβέρνησης οψέποτε γίνει. Σίγουρα δεν θα αποτελούν και αύριο κομματικό στρατό του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος.
Διαπραγμάτευση: Πορεία στο άγνωστο
Η διαπραγμάτευση για την κυβέρνηση συνεχίζει να είναι δύσβατο τοπίο. Ήδη το ΔΝΤ, από τα οποίο ο κ. Τσακαλώτος νιώθει «προδομένος» δεν φαίνεται να βιάζεται να στείλει την κα Βελκουλέσκου, ενώ το Βερολίνο δεν υπάρχει πιθανότητα να συναινέσει στο παραμικρό, χωρίς την παρουσία του Ταμείου, με τον διττό ρόλο: Ως συσσωρευμένη τεχνογνωσία αλλά ως… παιδονόμου των ελληνικών λοξοδρομήσεων!
Οι θεσμοί δεν ανταποκρίνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν μας «δίνουν» τις συλλογικές συμβάσεις. Την ίδια στιγμή επεξεργάζονται τον κόφτη διαρκείας που θα επεμβαίνει αυτομάτως και θα αποτελέσει το 4ο μνημόνιο, με περιοριστικά μέτρα και άνευ χρημάτων.
Παρόλα αυτά, όλα θα τα αποδεχθεί – πάντα με κλάμα όμως –η κυβέρνηση, όπως και όλα όσα θα την υποχρεώσουν να υπογράψει. Τότε που βρίσκεται το πρόβλημα, και γιατί αναδύεται η πιθανότητα (αλλά δεν «ελλοχεύει ο κίνδυνος», όπως αρέσκεται να εκπέμπει η κυβερνητική προπαγάνδα) των πρόωρων εκλογών;
Σε ένα μόνο μέτρο. Αυτό της ψήφισης προληπτικών μέτρων. Υπουργός συνομιλητής του πρωθυπουργού, διαβεβαίωσε το liberal με απόλυτη σοβαρότητα, ότι «προληπτικά μέτρα δεν πρόκειται να ψηφισθούν, και αν επιμείνουν οι δανειστές, αυτό θα είναι λόγος να πάμε σε εκλογές».
Όπερ, θα κριθεί από τους δανειστές αν θέλουν τη διατήρηση της παρούσας κυβέρνησης επειδή τους εξυπηρετεί, περνώντας σκληρότατα μέτρα χωρίς να ανοίγει ρουθούνι και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι πράττει το εντελώς αντίθετο.
Η πραγματικότητα του πρωθυπουργού
Είναι χαρακτηριστική η άνεση με την οποία ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, αντέστρεφε την πραγματικότητα – πρώτη φορά τόσο πολύ για τόσα πολλά!
Είπε χαρακτηριστικά για τη δημόσια περιουσία: «Η δημόσια περιουσία για πρώτη φορά δεν αντιμετωπίζεται ως βάρος που πρέπει να ξεφορτωθούμε. Αναβαθμίζουμε τις δημόσιες εγκαταστάσεις και τις αξιοποιούμε με τον βέλτιστο δυνατό». Έτσι ερμηνεύει την παράδοσή τους στο Υπερταμείο για 99 χρόνια!
Για το PSI: «Καταστρέψατε τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI», όταν στο προοίμιο του δικού του προϋπολογισμού εκθειάζει το PSI! Όταν κόπηκε χρέος 110 δις, ενώ ο ίδιος παρουσιάστηκε περήφανος γιατί έκοψε 45 δις ως το 2060! Όταν επίσης είναι πασίγνωστο (αλλά όχι για τους οπαδούς του και τους επαγγελματίες προπαγανδιστές του) ότι τα χρήματα που έχασαν τα ταμεία με το PSI , εξισούνται με το ποσό της επιχορήγησης που δίνει το κράτος σε αυτά, μόλις σε ένα χρόνιο και κάτι.
Ενδεικτικά της πρωθυπουργική επίδοσης αληθείας, τα ανωτέρω, όπως και το ακόλουθο προς τα δύο πρώην κυβερνητικά κόμματα: ότι η κυβέρνηση προέβη σε «αξιοποίηση των λιστών της φοροδιαφυγής, που εσείς ποτέ δεν αξιοποιήσατε, σε ότι αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το λαθρεμπόριο».
Και ανεξάρτητα από όποια κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για άλλα θέματα, είναι προς τιμήν του που επέδειξε πολιτικό ήθος αλήθειας, το Σάββατο: Παρουσιάζοντας το – κατ΄ αυτόν – κυβερνητικό «true story» (εν αντιθέσει με το success story), παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν εκτίμησε από την αρχή τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Εξ΄ ουκαι ατύχησε ως προς αυτά!
Η ομιλία του, παρά τα στραμπουλιγμένα ελληνικά του, και την απροσδιόριστη αριστεροσύνη του, έδειχνε σαφώς μια πολιτική τιμιότητα – και αυτό είναι άσχετο με την αποτυχία στο έργο του.
liberal.gr