η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΟΜΑΔΟΥΛΕΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ (σκληρή επιστολή του Γιάννη Μαραγκού)


      Σε απάντηση της επιστολής του εμπορικού συλλόγου Χαλκίδας προς τον δήμαρχο Χαλκιδέων για την ακύρωση μεταφοράς περιπτέρου στη θέση του καταργηθέντος, επί των οδών Αβάντων και Αντωνίου και με δεδομένο ότι πριν την επιστολή αυτή δεν διαβουλεύτηκε το θέμα με το σωματείο περιπτερούχων Χαλκίδος, ως μέλος του εν λόγω σωματείου αλλά και ως μέλος του Δ.Σ. του επιμελητηρίου όπου ανήκει η εν λόγω επαγγελματική τάξη έχω να επισημάνω τα εξής :
      Κατ’αρχήν να διευκρινίσω ότι οι επισημάνσεις μου πρώτα έγιναν γνωστές στο Δ.Σ. του σωματείου περιπτερούχων Χαλκίδος όπου και τους βρίσκει απολύτως σύμφωνους.
      Η αισθητική του χώρου για την οποία μιλά ο εμπορικός σύλλογος δεν χαλάει από την εγκατάσταση του περιπτέρου. Να πληροφορήσω τον πρόεδρο ότι ήδη τα νέα περίπτερα με τις νόμιμες διαστάσεις σε πολλές περιπτώσεις αισθητικά είναι καλύτερα από πολλά εμπορικά καταστήματα της Χαλκίδας, γιατί ο Ε.Σ.Χ. δεν έχει κάνει κάτι για την αισθητική τους υποβαθμίζοντας έτσι την τοπική αγορά.

       Το εάν τα περίπτερα στην ευρύτερη περιοχή του αγίου Νικολάου είναι πολλά η λίγα δεν υπόκειται στις αρμοδιότητες του Ε.Σ.Χ. να το κρίνει γιατί με αυτή τη λογική θα πρέπει επίσης να κρίνει  εάν είναι πολλά η λίγα και τα εμπορικά καταστήματα και μετά από κάθε λουκέτο που θα μπαίνει σε κάποιο κατάστημα ο Ε.Σ.Χ. να κρίνει εάν πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξει νέο.

       Ο Ε.Σ.Χ λειτούργησε με παλαιοκομματικές μεθόδους που στη προσπάθεια του να υποστηρίξει μία παρεούλα τριών τεσσάρων ατόμων αγνοεί το καλό του συνόλου της πόλης

       Το περίπτερο επί της οδού Αβάντων και Αντωνίου λειτουργούσε από το 1948 όταν τα μέλη του Ε.Σ.Χ. δεν είχαν ακόμη γεννηθεί.

       Εάν η συγκεκριμένη θέση  όπως υποστηρίζει ο ΕΣΧ με τις δυο εσοχές περιμετρικά της πλατείας δεν είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για τη λειτουργία περιπτέρου κατά τον Ε.Σ.Χ. πάντα, τότε δεν υπάρχει ιδανικό σημείο εντός της πόλης να λειτουργήσει περίπτερο. Άρα ο Ε.Σ.Χ. μιλάει για κατάργηση περιπτέρων ή μεταφορά τους εκτός πόλης ή στο πλησιέστερο βουνό.
       Ο Ε.Σ.Χ. πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η οδός Αβάντων δεν είναι τσιφλίκι δέκα εμπόρων ούτε του Δ.Σ. του εμπορικού Συλλόγου.
       Πριν ο Ε.Σ.Χ. κάνει την παρέμβαση  αυτή προς τον  δήμο θα έπρεπε να ελέγξει εάν η μεταφορά του εν λόγω περιπτέρου που απελευθερώνει τον πεζόδρομο (γιατί βρίσκεται στην μέση του πεζόδρομου) και εάν το όφελος πολλών καταστημάτων αλλά και των πολιτών στην περιοχή του υπό μεταφορά περιπτέρου είναι μεγαλύτερο από αυτό της παρεούλας που υπερασπίζεται το αντίθετο.

                       
           
       Θα πρέπει να γνωρίζει ο Ε.Σ.Χ. ότι τα περίπτερα είναι μια επαγγελματική τάξη η οποία συμβάλει στον τουρισμό και την οικονομία της πόλης και δεν δέχεται την απαξίωση αυτή την οποία επιχειρεί  ο Ε.Σ.Χ. γιατί ούτε ήταν ούτε θα γίνει ποτέ κατώτερη από αυτή των υπολοίπων εμπόρων .
       Να επισημάνω ότι βάσει του νόμου 1043/80 (ΤΑ87) άρθρο 9 περί μετατόπισης περιπτέρου και εξωραϊσμού περιβάλλοντος χώρου, η απόφαση η οποία ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο είναι καθ’όλα νόμιμη ,δίκαιη και με τη σύμφωνη γνώμη της αναπήρου κατόχου της άδειας  αλλά και του μισθωτή του περιπτέρου .
       Να επισημάνω ότι υπεύθυνος για την λειτουργία ή την μεταφορά των περιπτέρων είναι ο δήμος Χαλκιδέων και όχι μια ομαδούλα της Αβάντων όπου με Μαυρογιαλούρικη τακτική (όπως συλλογή υπογραφών) και χορηγό τον Ε.Σ.Χ. προσπαθεί να ανατρέψει μια απόφαση  την οποία το δημοτικό συμβούλιο έχει λάβει με ομοφωνία .
       Η οποιαδήποτε προσπάθεια του Ε.Σ.Χ. να ευνουχίσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όπου με γνώμονα το συμφέρον της πόλης αλλά και των πολιτών έλαβαν την ανωτέρω απόφαση θα πρέπει να αγνοηθεί από τον δήμαρχο κύριο Ζεμπίλη προχωρώντας στην υλοποίηση της απόφασης.
Υ.Γ.
       Πριν λίγο καιρό τα ίδια αυτά άτομα που λειτουργούν με νταβατζήδικες μεθόδους, τους οποίους σπονσονάρει ο Ε.Σ.Χ., ασκούσαν πίεση προς κάποιους δημοτικούς συμβούλους προκειμένου να παραμείνει το καταργηθέν περίπτερο, το παλαιότερο της πόλης , υποβαθμίζοντας όντως  την αισθητική του εμπορικού κέντρου και να μην καταργηθεί παρόλο που γνώριζαν ότι στερείτο άδειας προ τετραετίας και λειτουργούσε παράνομα .
    
Γιάννης Μαραγκός
Μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης
Δ.Σ. Επιμελητηρίου Εύβοιας
Εμπορικό Τμήμα