η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Μήνυμα νίκης έστειλε το Αλιβέρι-23/5/2019/



Βίντεο από την κεντρική προεκλογική ομιλία του Θ.Μπουραντά

Μήνυμα νίκης έστειλε το Αλιβέρι στην κεντρική προεκλογική ομιλία του δημάρχου Θανάση Μπουραντά ο οποίος ως επικεφαλής της συμπολιτείας επαναδιεκδικεί το δήμο μετά από μια τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε για να γλιτώσει τη χρεοκοπία από τις οικονομικές ατασθαλίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής…



 Ο Θανάσης Μπουραντάς μπροστά σε πλήθος κόσμου αναφέρθηκε στο έργο του και στον προγραμματισμό της επόμενης τετραετίας.., Όπως συνέβαινε καθ’όλη την διάρκεια της προεκλογικής του περιοδείας οι δημότες συμμετείχαν δυναμικά και κάθε ομιλία είχε μεγάλο ακροατήριο σε αντίθεση με τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο ο οποίος περιφερόταν με μικρή ομάδα συμβούλων του μοιράζοντας συκοφαντικό υλικό και απευθυνόμενος σε ελάχιστους συγκεντρωμένους. 
Ο Αέρας της νίκης του συνδυασμού Συμπολιτεία ήταν ξεκάθαρος δίνοντας μέρα με τη μέρα το στίγμα της εκλογικής νίκης της Συμπολιτείας… 
Φάνηκε πλέον καθαρά ότι ο συνδυασμός της συμπολιτείας με τον Δήμαρχο Θανάση Μπουραντά έτυχαν της αποδοχής των δημοτών , οι οποίοι κατανόησαν την μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την δρομολόγηση σημαντικών έργων σε ένα περιβάλλον χρεοκοπίας της χώρας αλλά και του ίδιου του δήμου που οι προηγούμενοι τον αντιμετώπισαν ως προσωπική τους επιχείρηση.

Συνοδεία των υποψηφίων συμβούλων της Συμπολιτείας έφθασε καταχειροκροτούμενος με τα πόδια στο εκλογικό Κέντρο Αλιβερίου ο Θανάσης Μπουραντάς
                                    










Απόσπασμα από την ομιλία του Δημάρχου



       Φίλες και φίλοι,
 Σήμερα και αύριο ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία των αυτοδιοικητικών εκλογών.
 Προσπαθήσαμε με όλες τις δυνάμεις να ενημερώσουμε τους δημότες και να καλύψουμε το κενό της ενημέρωσης που υπήρχε, από τη δική μας πλευρά.
 Το ενημερωτικό μας φυλλάδιο προσφέρει τις βασικότερες και πλέον αναγκαίες πληροφορίες, για το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε μέχρι σήμερα.   Έργο για το οποίο δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα για την ενημέρωση των δημοτών.
 ‘Όμως έστω και η ενημέρωση που κάναμε αυτή  την περίοδο, πιστεύουμε ότι δίνεις σε όλους τους πολίτες την ευκαιρία να έχουν την πληροφόρηση και επομένως,  την δυνατότητα για να πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις για την επόμενη μέρα στο δήμο Κύμης Αλιβερίου.
 Αγαπητές και αγαπητοί συμπολίτες,
  ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, όπως έχουμε τονίσει, βρισκόταν σε μία κατάσταση, αδράνειας-ακινησίας.
 Δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον, να δρομολογηθούν διαδικασίες να ξεφύγει ο Δήμος από τη στασιμότητα και τη μιζέρια.
 Οι άνθρωποι που είχαν την ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου, είχαν άλλα ενδιαφέροντα και δεν απασχολούσαν το μυαλό τους με θέματα ανάπτυξης του τόπου και άλλης προοπτικής.
Δεν ασχολήθηκαν, ούτε με την καθημερινή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του, ούτε να υπάρχει κάποιος προγραμματισμός και στόχος.
 Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, πρέπει να είναι μοναδικός στη χώρα που δεν είχε υπηρεσιακή ιεραρχία.  Υπήρχε μόνο η αρχή του ενός ανδρός και δεν ήθελε να έχει εμπόδια μπροστά του.
 Είχε 2-3  έμπιστους, με τους οποίους έκανε τις δουλειές του και δεν χρειαζόταν τους άλλους.
 Η κατάσταση στο Δήμο ήταν, χαώδης.
Οι υποχρεώσεις έμεναν μόνιμα απλήρωτες και η αγορά δεν ήθελε να έχει οικονομικές σχέσεις με το Δήμο.
 Η άρνηση πληρωμής των υποχρεώσεων του Δήμου, ανάγκαζε τους προμηθευτές να καταθέτουν αγωγές σε βάρος του Δήμου και με αυτό τον τρόπο.
 Όλα σχεδόν τα χρέη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μεταφέρθηκαν για πληρωμή στη σημερινή Δημοτική αρχή, με τις δικαστικές αποφάσεις αλλά και με κατασχέσεις.
 Αυτή η εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για το Δήμο,αφού ήταν αδύνατο να πληρωθούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις του παρελθόντος και αυτές των καθημερινών υποχρεώσεων για τη λειτουργία του Δήμου.
 Η περίπτωση πτώχευσης του Δήμου ήταν πολύ πιθανή εξέλιξη και ξεπεράστηκε με πολύ μεγάλη προσπάθεια.   Αυτό  δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν οι πληρωμές των προηγούμενων ετών.   Συνεχίζονται με την ίδια ένταση και όπως φαίνεται  θα συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμα.
 Ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί το Δήμο και όλα τα στελέχη, είναι αυτό της κάκιστης Διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή
Όπως είναι γνωστό, είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για πληρωμές έργων που δεν κατασκευάστηκαν ποτ.  Αυτός ο τρόπος άντλησης χρημάτων του Δήμου και των νομικών του προσώπων είχε πάρει μεγάλη έκταση.  Διαπιστώθηκε ότι η μέθοδος των εικονικών έργων εμφανιζόταν και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.
 Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να ορίσουν επιθεωρητή ελεγκτή, να ελέγξει τις καταγγελίες.  Αυτό έγινε, συντάχθηκε πόρισμα για τον Εισαγγελέα και ακολούθησαν ανακριτικές διαδικασίες και η τελική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Χαλκίδας, είναι η Παραπομπή σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις του Πρώην Δημάρχου και των στελεχών. Του.
 Η απόφαση του Συμβουλίου. Εφετών για τον Πρώην Δήμαρχο έχει ως εξής:
 Ο Δημήτριος Θωμάς, διώκεται για το ποινικό αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ εξακολούθηση και κατά συρροή, με ζημία άνω των 150.000 €, υπό τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του Άρθρου 1, παράγραφος 1 του Νόμου 1608 /υ 1950 (περί καταχραστών του Δημοσίου), ήτοι της επί μακρό χρόνο εξακολούθησης του εγκλήματος και του αντικειμένου τούτου  ως ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και συγκεκριμένα για το ποσό του 1.89 8.909€  το οποίο και του έχει καταλογιστεί.  Επίσης του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα κ.α.
         Να σημειωθεί ότι για τους παραβάτες του Νόμου αυτού προβλέπεται ποινή μέχρι και  ισόβια κάθειρξη.
Η  μοναδική δραστηριότητα στην οποία αντιμετώπιζε με μεγάλη επιμέλεια ήταν αυτή.
        Για αυτό το λόγο δεν πλήρωναν τίποτε. Ούτε τους προμηθευτές, ούτε τους Προέδρους των Κοινοτήτων, ενώ η  δική τους πληρωμή ήταν τακτικότατη.
        Αυτός ήταν ο λόγος που εξαφάνισαν  τα έσοδα από την αιολική ενέργεια (800 -900.00€), τις 350 000 € για την πληρωμή του ΚΤΕΛ για  τν  μεταφορά των παιδιών, τις  194.000 € για την πληρωμή της μελέτης του ΒΙΟΚΑ – Αυλώνος,  με αποτέλεσμα να χαθούν 2,3 εκατ. € που ήταν η σύμβαση για την  κατασκευή του έργου, το οποίο τελικά χάθηκε.




Η λίστα τέτοιων εξαφανίσεων χρημάτων είναι πολύ μεγάλη και επιβεβαιώνει τις δραστηριότητες της τότε Δημοτικής Αρχής και τα πραγματικά της ενδιαφέροντα στο Δήμο.
Για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, και τα ψέματα που διαδίδονται να επαναλάβουμε ότι η υπόθεση Δήμος Κύμης-Αλιβερίου έχει τελειώσει οριστικά για τον Πρώην Δήμαρχο.

 Το αδίκημα είναι βαρύτατο και η μοναδική δυνατότητα, που θα έχει μετά τις εκλογές, είναι ή να παραιτηθεί, όπως έκανε τον προηγούμενο Αύγουστο, για να αποφύγει την καθαίρεση και να μπορεί να είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, ή να παραμείνει και να ορκιστεί, αλλά μετά την ορκωμοσία και μέσα σε 15 ημέρες, θα καθαιρεθεί με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως προβλέπεται από το νόμο.
 Αυτή είναι η αλήθεια και να μην παρασύρεται κανένας από τα ψέματα, που με μεγάλη ευκολία διαδίδει για να παραπλανήσει τους πολίτες.
        Η πολιτική που εφαρμόστηκε την περίοδο 2011-2014 χωρίς καμία αμφιβολία, στόχευε μόνιμα στην άντληση χρημάτων, από τον Δήμο και από τα Νομικά του Πρόσωπα.
        Τα χρήματα που αντλούσαν είχαν σαν στόχο να εξαγοράζουν συνειδήσεις αλλά και για χρήση από τον πρώην Δήμαρχο, ομάδες και αλλά.
       Δεν διέθεταν ποσά για να γίνουν έργα στο Δήμο, ούτε έδειχναν κάποιο ενδιαφέρον να διεκδικήσουν έργα από διάφορα προγράμματα όπως ΕΣΠΑ κλπ.
       Ακόμα και για τα υποχρεωτικά έργα, που είχαν προθεσμίες, όπως αυτά των ΧΑΔΑ (Σκουπιδότοποι) και γενικότερα τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων δεν ανταποκρινόταν σε προσκλήσεις για συνεννόηση που ήταν αναγκαία για τις αναγκαίες ενέργειες.
       Με αυτά τα θέματα τελικά ασχολήθηκαν μόνο οι υπηρεσίες γιατί η πολιτική ηγεσία είχε πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί.
       Ήταν επόμενο, μετά από τέτοιες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα να μην υπάρχει έργο, να παρουσιάσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
       Στην δική μας θητεία, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια έχει παραχθεί έργο, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτοφανές, για τα δεδομένα του Δήμου και των πέντε(5)  πρώην Δήμων.
       Αξιοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα προγράμματα και εντάξαμε έργα σημαντικά, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Ορισμένα από αυτά είναι:
     -Η επανένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΒΙΟΚΑ Αυλώνος, το οποίο χάθηκε αφού εξαφανίστηκε το ποσό των 194.000 € για την μελέτη του έργου και χάθηκε και το έργο των 2, 3 εκατ.€.
Η νέα ένταξη ανήλθε στο ποσό των 5,5 εκατ.€ γιατί εντάξαμε μαζί με το ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ και τα δίκτυα συλλογή των λυμάτων.  Το έργο ανήκει στην ΔΕΥΑΚΑ
-Αποκαταστάθηκαν (4) ΧΑΔΑ, οι (2) λειτουργούσαν, και είναι της Κύμης και του Αλιβερίου , έργο με προϋπολογισμό 3 εκ.€
-ΣΜΑ Αλιβερίου και Κύμης 2,6 εκατ.€.  Ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την κατασκευή των οδών πρόσβασης και η κατασκευή των ΣΜΑ
-Τηλεμετρία: παρέχει την δυνατότητα εντοπισμού των διαρροών του νερού, την ποιότητα του νερού και άλλα. Προϋπολογισμός 3,3 εκατ.€ (ΔΕΥΑΚΑ)
- Αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης, 1.118.000 €
-Νέο νηπιαγωγείο Αλιβερίου 712.000 €
-Βρεφονηπιακός Σταθμός Κύμης 1006.000 €
-κλειστό Γυμναστήριο Αλιβερίου. Είχε απορροφηθεί το ποσό των 300.000€ και ολοκληρώθηκε στο ύψος του 1.450.000€ μαζί με το έργο της διευθέτησης του Περιβάλλοντος χώρου.
- Κλειστό Γυμναστήριο Κύμης         2.500.000€
- ΒΙΟΚΑ  Αγ. Αποστόλων Πετριών  1.200.000€
- Παιδικές χαρές με χρηματοδότηση από τα προγράμματα     
  LEADER, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 938,990€ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.- 
 Έργα Πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Κύμης   
  Αλιβερίου,
  πρόκειται για τα εξής έργα:
-Ωρολόγι- Κρεμαστός(ολοκλήρωση) και Άγιος Γεώργιος   
  έως  τον δρόμο Ορολόγι- Κρεμαστός                   1.260.000
-Ασφαλτόστρωση οδών Ακτής ΝΗΡΕΑ                   732.000
-Ανάπλαση πυρόπληκτων Οικισμών Κονιστρών  209000
-Ανάπλαση Πλατείας Αγίου Λουκά                           212.000
-Οδοποιία Τραχηλίου                                                    100.000 -- -Οδοποιία Παραμεριτών                                               100.000
                       Σύνολο                                                      2.613.000
-Ανάπλαση Πλατείας Ζωντού και Λεωφόρος ΔΕΗ  448.633
-Ανάπλαση Κέντρου Αλιβερίου (β΄φάση), από τον  
-Λιγνιτωρύχο μέχρι τα Κοκκινόγια(Σύμβαση)          500.00

          Το σύνολο των προϋπολογισμών, των έργων που ακούσατε  ανέρχεται στα 27 εκατ. €.   Δεν είναι όμως το σύνολο των έργων.    Το γενικό σύνολο των έργων που έχουν ενταχθεί και από αυτά, έχουν ολοκληρωθεί, αλλά εκτελούνται, ενώ άλλα βρίσκονται στην διαδικασία των διαγωνισμών, και στο συνολικό ποσό των 35 εκατ.€.
      
Τη δημοτική αρχή έχουν απασχολήσει αρκετά, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και των πολιτών και κυρίως τα θέματα ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.
Οι περιοχές του δήμου έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα.
Κάθε περιοχή θα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  που έχει και να μειώσει τυχόν επιπτώσεις από τις ελλείψεις της.
Η γενική εκτίμηση είναι πως ο πιο δυναμικός τομέας της οιονομίας σε όλο το δήμο, είναι ο τομέας των υπηρεσιών με κυρίαρχο τον τουρισμό.
Με βάση αυτή τη βασική παραδοχή θα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα τις πολιτικές μας και να προωθήσουμε τις αναγκαίες υποδομές, για να ωφεληθεί ολόκληρος ο δήμος μας και να προσαρμοστούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση
Η δημοτική αρχή θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη και προτίθεται οι ΄ποιοες αποφάσεις, να ληφθούν με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων φορέων και πολιτών, να εξειδικευτούν οι στόχοι, ώστε η περιοχή του δήμου να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Εν συνεχεία ο δήμαρχος Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του για την επόμενη τετραετία σε παρεμβάσεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τον πολιτισμό, την ένταξη όλου του δήμου σε τοπικό χωρικό σχέδιο, στην ολοκλήρωση όλων των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη, την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής Αλιβερίου, στην ένταξη πιστώσεων για να συνεχιστούν οι διανοίξεις δρόμων που ‘έχουν ξεκινήσει και σε μια σειρά από ενέργειες όπως η κατασκευή διοικητηρίου, πολιτιστικών χώρων, κολυμβητηρίου, προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, έκανε αναφορά στα έργα που έχουν δρομολογηθεί για την Κύμη και τα οποία θα έχει την ευκαιρία να ανάπτυξη στην κεντρική ομιλία της Παρασκευής 24 Μαΐου και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
Πρέπει να αξιοποιήσουμε το σημαντικό δυναμικό που έχουμε στο ψηφοδέλτιο μας για το καλό του τόπου. Χωρίς να λέμε μεγάλα λόγια θεωρούμε ως σημαντική ευκαιρία την ύπαρξη αυτού του σημαντικού δυναμικού να αλλάξουμε τα πράγματα, να κάνουμε μεγάλα βήματα μπροστά και να ξεφύγει επιτέλους ο τόπος μας από τη μιζέρια.
Τέλος θέλω να τονίσω ότι το εκλογικό σύστημα έχει αλλάξει. Η ψήφος έχει βαρύτητα την πρώτη Κυριακή. Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται την πρώτη Κυριακή και αν δεν έχουμε  δημοτικούς συμβούλους δεν μπορούμε να διοικήσουμε το δήμο.
Θέλω να σας ευχαριστήσω καλή δύναμη και καλό αγώνα.