η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ THΣ ΚΥΜΗΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ''ΚΥΜΑΪΚΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΟΝ'' ....ΚΑΙ ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Γράφει:ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ


Mέ τούτο το άρθρο ευελπιστούμε να ''ξυπνήσουμε'' τους κυρίους της διοίκησης οι οποίοι, κάθε τόσο, προτείνουν την ζητούμενη και πολυπόθητη (εξαφανισμένη) ανάπτυξη του κομματιού του Δήμου μας που λέγεται ΚΥΜΗ και ΚΟΝΙΣΤΡΕΣ. 




 Καί βεβαίως αναφερόμαστε σε αυτό το κομμάτι διότι όλο το υπόλοιπο λόγω κάμπων, καλλιεργειών και βιομηχανίας-βιοτεχνίας δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Η Κύμη και τα χωριά της υποφέρουν από ανεργία και έλλειψη πόρων. Το ορεινό τούτο κομμάτι του Δήμου μας αιμορραγεί από νέους, υπογεννητικότητα, απορία και ανεργία και είναι ή μόνη περιοχή του Δήμου μας που συνεχώς φθίνει πληθυσμιακά και οικονομικά.

Η Κύμη (και εννοούμε και την Κονίστρα μέσα, κάθε φορά με την λέξη Κύμη έως το τέλος του άρθρου), είναι ορεινός και θαλάσσιος προορισμός και βεβαίως μιά καλή ανάπλαση 3-4 παραλιών, ένα κέντρο αναρρίχησης στον ορεινό όγκο των Κοτυλαίων, ένα συνεδριακό κέντρο για τον Γ. Παπανικολάου και κάποιες άλλες κινήσεις θα βελτίωναν τον τόπο μας σε πολλούς τομείς.

Όμως εδώ έχουμε πάθει το εξής: ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ, και εμείς καταριόμαστε την ατυχία μας γιατί δεν μπορούμε να βρούμε χαλκό ή ασήμι.

Και η φλέβα χρυσού, κύριοι,-ες στην περίπτωσή μας είναι το Ευβοϊκό ή Κυμαϊκό ΑΛΦΑΒΗΤΟ.Δηλαδή το αλφάβητο συγγραφής των Ομηρικών και Ησιοδικών Επών και είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιούμε αυτούσιο σήμερα.

Είναι αυτό που, του οφείλουμε την εθνολογική και διαχρονική ύπαρξη της φυλής μας. Των επών, των ωδών και της παν-ιστορικής συγγραφής έργων και βιβλίων της Ελληνικής και Μεσογειακής διανόησης και που δεκάδες επιστημόνων, ψάχνοντας, το αναλύουν και το μελετούν καθημερινά σε όλο τον πλανήτη. Καθημερινά, ανακαλύπτονται όλο και νέα στοιχεία σε συγγραφές έργων σαν την Οδύσσεια, την Ιλιάδα, ή των έργων του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Ιπποκράτη, του Δημόκριτου, του Αρχιμήδη, τουΑναξίμανδρου, Αναξαγόρα, Διόδωρου κλπ,κλπ.

Ο χρυσός  είναι το Αλφάβητο=Εργαλείο συγγραφής της παγκοσμίου ιστορίας το οποίο γονιμοποίησε επί εκατονταετίες, όλες τις γλώσσες του πλανήτη και ειδικά της Ευρώπης.
 Όλοι οι μελετητές-αρχαιολόγοι και γλωσσολόγοι της σύγχρονης έρευνας και διανόησης όμως, το ονομάζουν ΕΥΒΟΪΚΟ ή ΚΥΜΑΪΚΟ. Και βεβαίως είναι αυτό το αλφάβητο χάραξης του ΄΄ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ'' το οποίο ευρέθει στην Σικελία από Ευρωπαίους αρχαιολόγους. 
Ευρέθει σε όλα τα αγγεία των νεκροπόλεων της Κ. Ιταλίας και Σικελίας από δεκάδες αρχαιολόγους.

Είναι το εργαλείο οικοδόμησης του σημερινού παγκόσμιου πολιτισμού.(έχοντας κάποιες επιφυλάξεις βεβαίως για το άν αυτό που βιώνουμε πια λέγεται πολιτισμός) Σέ αυτό το αλφάβητο περισυνέλλεξαν τά ΟΜΗΡΙΚΑ και ΗΣΙΟΔΙΚΑ ΕΠΗ ο Πεισίστρατος και οι υϊοί του το 500-550 π. Χρ. από όλη την ΑττικοΒοιωτία και Εύβοια, τα οποία επί εκατοντάδες ετών τραγουδούντουσαν και απαγγελόντουσαν από δεκάδες γεννεές παίδων και ηρώων. 
Τα περισυνέλλεξαν και τα προστάτευσαν διότι χανόντουσαν στην λήθη της απλής απαγγελίας, σε ενεπίγραφες μισοσαπισμένες σανίδες και ήταν η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, του γραπτού λόγου του αναγεννημένου ανθρώπου. Ηταν η γέννηση του σύγχρονου Έλληνος και της παντοκρατορίας του. Ήταν η εκκίνηση της νέας ιστορικής εποχής του σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος είχε αρχίσει να καταγράφει και αποθηκεύει την καθημερινότητά του, την ιστορία του και τα συμβάντα της, την πληροφορία και την γρήγορη και ασφαλή μετάδοσή της, την καταγραφή δεδομένων και πληροφοριών που, εάν χανόντουσαν ο άνθρωπος θα καταδικαζόταν στην λήθη και τον ιστορικό ''θάνατο'', ξανά και ξανά και αέναα ξανά.

Η εφεύρεση-εξέλιξη του αλφαβήτου δηλ. του γραπτού λόγου, η καθημερινή και επί αιώνων εξέλιξή-προσαρμογή του επάνω στον έναρθρο λόγο, του αναπτυσσόμενου πλέον Έλληνος είς την κεντρική Ελλάδα και ειδικά είς το Αιγαίον, αργο-πότιζαν την φιλοσοφία και την αστρονομία, την ποίηση και την γεωμετρία, την επερχόμενη εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας.

Ήταν το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ εξελίξεως της ναυσιπλοϊας, της αρχιτεκτονικής, των γεωμετρικών κατασκευών, των μετρήσεων αποστάσεων, της καταγραφής καιρικών φαινομένων, της γέννησης
αστρονομικών μετρήσεων και εργαλείων, αστρολάβου και εξάντα, της καταγραφής καιρικών, γεωδαιτικών, και άλλων πληροφοριών χαρτογράφησης θέσεως και εμπορικής ναυσιπλοϊας. 
Ηταν το ΕΡΓΑΛΕΙΟ που έδωσε τους τρείς μεγάλους αποικισμούς, αρχικά τον Ιωνικό-Αιολικό έπειτα τον Μασσαλιώτικο και Αιγυπτιολιβυκό κατόπιν τον Σικελικό-Τυρρηνικό. Πλήθος αγγείων, εκατοντάδες επιγραφών, δεκάδες ναών και θεάτρων ευρέθησαν σε όλη τη Μεσόγειο λεκάνη κοσμούμενα-τεχνούμενα με αυτό το αλφάβητο. Αυτό μετεδόθει μεταδίδοντας την υπάρχουσα γνώση αιώνων σε όλα τα αποικιζόμενα παράλια της Μεσογείου. Αυτό συντήρησε και επαύξησε την φιλοσοφία, την αστρονομία, τη γεωμετρία, τη μουσική, το θέατρο, την ιατρική, τη θεολογία, τις κατασκευές, την δομική, τις επιστήμες που ανέπτυξαν τον ανθρώπινο πολιτισμό. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ, κύριοι διοικούντες, ΕΓΕΝΝΗΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ και πιθανότατα, ΕΙΔΙΚΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΜΗ την αποικίστρια, λεν και υπαινίσσονται οι επιστήμονες, αρχαιολόγοι και μή, όπως ο Σακελαράκης, ο Θεοδόσης Τάσσιος, ο Davind Rigway, o Bucsher, o Παπαβασιλείου, ο Willamovitzh, ο Μαρινάτος, ο Ιωάννης Κυπαρισσούς, κ.α.

Εφευρετικώς είναι η ΓΡΑΠΤΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ πρός διάσωσή της, ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΝΟΥ!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ.

Δέν είναι όμως μόνον τούτο. Μόνον αυτό το γραπτό εργαλείο μπορεί να αναπαράγει και να δημιουργήσει νέες λέξεις και νέες έννοιες. Μπορεί να πλουτίσει με νέες λέξεις τα λεξιλόγια των ανθρώπων. Μπορεί να εξελίξει και να διευρύνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, λέν οι σύγχρονοι μελετητές του ''πολιτισμού μας''. Μόνον αυτό γονιμοποιεί την ανθρώπινη δημιουργία. Μόνον αυτό ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Εμείς βεβαίως οι νεο-έλληνες (τον κακό μας τον καιρό) το κακοποιούμε καθημερινά και το απαξιώνουμε, εντελώς αυτοκαταστροφικά, όπωςπάντα!!

ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ, ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΓΕΝΝΗΘΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ και ο μέγας Σακελαράκης το ξεκαθαρίζει και το ονομάζει

ΚΥΜΑΪΚΟ....Αναρωτηθήκαμε γιατί;...

Βεβαίως, γιατί η θαλασσοκράτειρα ΑΤΡΑΚΥΪΣ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ (η, τις ατράκτους κυϊοφορούσα) Ευβοϊκή Κύμη, η Κύμη του Ησιόδου και Εφόρου, του Ολυμπιονίκη Κήρυκα και του ναυάρχου Ιπποκλή, του Τιτυϊού και της μητέρας του Ελάρας, της Σίβυλλας Ερυφίλης και της αμαζόνας Κούμας, του βασιλέα Ευρύτου της Οιχαλίας και των υϊών του Ιφίτου, Πυτυϊού, Όξυλου και Πτελεού και τόσων άλλων μυθολογικών-ιστορικών υπάρξεων ήταν η ΚΡΑΤΟΥΣΑ των σκήπτρων των αποικισμών και της θαλάσσης (αλός), λόγω θέσεως, λόγω λιμένος και λόγω άφθονης ξυλείας από την Κωτύλια μαύρη ελάτη, την λευκή Κανιστριάτικη πεύκη και την ιερή Παραποτάμια Αχελώϊα πλατάνη πρός κατασκευή πλοίων, δηλ ατράκτων (κυϊοφορήσεως ατράκτων). Η Ορφική, η Ομηρική καί η Ησιοδική Κύμη ήταν η Ατρακυϊς του Ορφέως, η αλλιώς η Πελασγική Ατρακυϊδα του Τυτυϊού, και του Ευρύτου κύριοι!

Οι αρχαιολόγοι γνώριζουν ότι άνωθεν και κάτωθι της Μονής Μάτζαρη έχουν βρεθεί τάφοι Μυκηναϊκής περιόδου από τον μεγάλο Παπαβασιλείου και άλλους. Γύρωθεν της γέφυρας Στομίου έχουν βρεθεί και άλλοι τέτοιοι τάφοι. Γνώριζαν βεβαίως ότι ο λόφος Καστρί Ποταμίας έχει επάνω του πλήθος αρχαίων κτιρίων, οικιών, Ακροπολης, ΤΡΙΠΛΟ ΤΕΙΧΟΣ ΟΧΥΡΩΣΗΣ με τεράστιες πύλες (όπως Μυκήνες-Τίρυνθα-Άργος,κ.α.), 2 αρχαία καμίνια, τάφους και νεκροταφείο, τουλάχιστον ένα Ιερό, και πλήθος οικιών και κτιρίων μή ανεσκαμμένων διότι ο αρχαιολόγος μας Αδ. Σάμψων δεν πρόλαβε να τα ανασκάψει, βεβαίως, σε δυό καλοκαίρια που εργάσθηκε εκεί. Η αρχαιολογική σκαπάνη είναι σε επιφανειακό-αρχικό στάδιο και η Μουσειακή Συλλογή της Α.Ποταμίας, μαζί με αυτά που έφυγαν γιά Χαλκίδα και Ερέτρια είναι αξιολογότατη ευρημάτων, νομισμάτων, αγγείων, λαρνάκων κλπ. Τα είδαμε αυτά κύριοι, διαχρονικώς, διοικούντες; Καί εάν ναί, τότε για ποιόν λόγο δεν επιθυμούμε και στον τόπο μας την επισκεψιμότητα του νομού Αργολίδας και τόσων άλλων αρχαιολογικών χώρων; Και για ποιόν λόγο αφήνουμε κάποιους να ισχυρίζονται πώς δεν υπάρχει ή Ευβοϊκή Κύμη αλλά μόνον η Αιολική και η Ιταλιώτιδα; όταν στην Νεάπολη και τις Πιθηκούσες έχουν ανασκαφθεί δεκάδες Ευβοϊκών αγγείων, δεκάδες Ευβοϊκών τάφων και δεκάδες Ευβοϊκών πλοίων και συναφών τεκμηρίων;;;;

Με ποιό δικαίωμα αφήνουμε να αιωρείται παγκοσμίως η αμφισβήτηση της αρχαίας Ευβοϊκής Κύμης, αφού ο κος Σάμψων βεβαιώνει κατοίκηση μεσολιθική και νεολιθική (από το 4000π.Χρ.) στον αυχένα του επίμαχου λόφου ''Καστρί'' και κατοίκηση, τουλάχιστον, κλασσικών και ρωμαϊκών ετών στην κορυφή του ιδίου λόφου;;;;;

ΟΙ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Ποταμίας και τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ πινακίδων και κεραμίδων, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑΪΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ;;;;

ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ!!!! ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΣΜΩΝ;;;;;

ΓΙΑΤΙ οι ευρεθείσες επιγραφές, νομίσματα, διαδήματα, χρυσές πόρπες, αγαλματίδια, κοσμούν άλλα μουσεία της Εύβοιας και ποιό αλφάβητο αφορούν;;;

ΓΙΑΤΙ δεν ανοίγουμε και τους υπόλοιπους τάφους του λόφου αυτού και του απέναντι, στην πλευρά των Καλημεριάνων, ώστε να δούμε τις υπόλοιπες επιγραφές που υπάρχουν, ποιό αλφάβητο αφορούν;;;

ΓΙΑΤΙ δεν αναζητά ο Δήμος μας με σοβαρότητα, το αγαλματίδιο του ΑΧΕΛΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ που ήβρε ο μέγας γυμνασιάρχης το 1910 και έγραφε ''ΝΥΜΦΩΝ ΑΧΕΛΩΪΟΥ'' ώστε να δούμε ποιό αλφάβητο ΑΦΟΡΑ;;;;

ΓΙΑΤΙ δεν ασχολείται κανείς ώστε να δούμε ποιός έκρυψε ή έκλεψε ή πού βρίσκεται καταχωνιασμένη η πέτρινη επιγραφή ''ΝΥΜΦΑΙΟΝ ΑΧΕΛΩΪΟΝ'' που ανηύρε γύρω στο 1920 στις παρυφές του λόφου ο Παπαβασιλείου (φωτό στο βιβλίο του) και να δούμε ποίο αλφάβητο αφορά και πόσο χρονολογείται η επιγραφή με σύγχρονες μεθόδους που δόξα τω θεώ, σήμερα υπάρχουν. ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ;;;;

ΓΙΑΤΙ δεν χρονολογούμε και δεν προστατεύουμε αξιοπρεπώς την πέτρινη επιγραφή ''ΠΥΛΙΟΙΟΝ'' που κοσμεί τη συλλογή Α. Ποταμίας και ΠΟΙΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΑΦΟΡΑ;;;

ΓΙΑΤΙ δεν ζητά άμεσα ο Δήμος μας τα 29 καταχωνιασμένα στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών Μυκηναϊκά ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΑΛΑΝΤΑ που βρέθηκαν το 1906, ποντισμένα σε ναυάγιο έξω από την Πλατάνα σε βάθος λίγων μέτρων, με ενεπίγραφα σημάδια και γράμματα, χρονολογημένα από τον νομισματολόγο Ν. Σβορώνο, εποχής 2500 π.Χρ. και για ποιόν λόγο δεν ΚΟΣΜΟΥΝ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΜΗΣ, αλλά λιώνουν στα υπόγεια των Αθηνών;;;

Γιατί δεν απαιτεί ο Δήμος μας από το Υπουργείο άμεσα την ανεύρεση του ναυαγίου ώστε να δούμε τί άλλο υπάρχει εκεί στον Πλατανιώτικο βυθό και ποιά εποχή αφορά;; Βέβαια οι δύτες του 1906 έχουν αφήσει την γραπτή μαρτυρία τους για τα Ομηρικά τείχη που αντίκρυσαν στο βυθό της Πλατάνας αλλά εμείς οι ''σύγχρονοι σοφοί'' της Κύμης αδιαφορούμε για την επερχόμενη απώλεια της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ που έχουμε περιπέσει.

ΓΙΑΤΙ αγνοούμε σαν Δημότες και Κυμαίοι τον περιηγητή POWELL του 1890 και τον περιηγητή SACKETT του 1900 οι οποίοι επιβεβαιώνουν τεράστια Μυκηναϊκή οχύρωση και τείχη στον κάβο της Κύμης και δίνουν και πληροφορίες για αυτά. ΑΡΑΓΕ δεν αξίζουν προσοχής -ανάδειξης και τουριστικής εκμετάλευσης αυτά, εάν υπάρχουν, και δεν χρήζουν της προσοχής μας;;;; Εάν υπάρχουν βεβαίως δεν θα ήταν τεράστια πηγή εσόδων από τον τουρίστα και τον επισκέπτη, που τώρα δεν έχουμε;;;;

H GRANDSPILAIA, με τα 7 επίπεδα υπογείων αιθουσών, πανάρχαιας κατοίκησης, της Οκτωνιάς και ο οικισμός του 2800π.Χρ. της Μουρτερής, ανασκαφής ΑΔ. ΣΑΜΨΩΝ 1979, δεν θα ήταν πόλος τουριστικής πολιτιστικής ανάπτυξης και εσόδων για τον Δήμο μας και τον τόπο μας κύριοι διοικούντες;;;;Και έχουν ψαχτεί από σπηλαιολόγους και αρχαιολόγους οργανωμένα και εξονυχιστικά αυτά, κύριοι;;;

ΠΟΙΑΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΦΟΡΟΥΝ;;;;

ΓΙΑΤΙ ο αρχαίος ναός απαράμιλλου κάλλους και ''αγνώστου θεωρητικά ταυτότητος'' που υπάρχει στην σημερινή Κύμη, κομματιασμένος, λεηλατημένος και ολούθεν διεσπαρμένος δεν αποτελεί πηγή πολιτισμού και εσόδων για τον τόπο;;;Και ποιοί τον κατέστρεψαν και τον διαμελίζουν-εξαφανίζουν καθημερινά καταστρέφοντας ένα σημαντικό τεκμήριο της ύπαρξης της Αρχαίας Ευβοϊκής Κύμης, κάνοντας τον τόπο μας φτωχότερο και ιστορικά και εισοδηματικά;;



Οι τάφοι της Ενορίας (ΑΙΝΑΡΕΙΟΝ) και της Φαλάριως (ΦΑΛΗΡΟΝ) γιατί δεν ανοίγονται και δεν ξαναψάχνονται;;; O Mυκηναϊκός τάφος των Μαλετιάνων που πήγε;;;

Γιατί αφήσαμε τους ''γείτονές'' μας Τουρκόχοιρους να διεκδικούν πεισματικώς την εκκίνηση των αποικισμών από εκεί προς τα εδώ (εντελώς αναπόδειχτα και ψεύτικα) ενώ στo Mοναστηράκι οι αρχαίες πηγές και τα αρχαία τείχη της Αρχαίας Ατρακυϊδος αργοσβήνουν, πέφτουν και καταστρέφονται από την εγκληματική μας αμέλεια;;;;



Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΕΙ τελικά ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ και ΜΝΗΜΗΣ και δεν αθωώνει κανέναν, ούτε τους διαχρονικά

διοικούντες αλλά ούτε και εμάς που κοιμόμαστε τον ύπνο της αμάθειας και της λήθης.

ΤΙ μεγάλο πόλο έλξης θα αποτελούσε αυτός ο κατακρεουργημένος αρχαίος ναός, ο οποίος χάνεται σαν τεκμήριο ύπαρξης της Αποικίστριας μητροπόλεως, η οποία έφτιαξε άλλες τουλάχιστον 5 Κύμες (δηλ.

Κυϊματα, δηλ Κούμες, το ''υϊ'' μετατρέπεται παραφραστικώς εις τους αιώνες σε -ού).

Στην προσπάθειά μας για την πολυπόθητη ''ανάπτυξη'', κύριοι, χάσαμε την ιστορία μας, το χρυσοφόρο μπαλαντέρ μας, που λέγεται ΕΡΓΑΛΕΙΟΝ: ''ΚΥΜΑΪΚΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΟΝ'', δηλαδή ''ΚΥΜΗ,

ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ'', ( Έφορος ο Κυμαίος, Ευσέβιος, Θουκυδίδης), πέσαμε ώς ηλίθιοι στην ιστορική αδράνεια και λήθη και χάνουμε το δυνατότερό μας χαρτί, τις Ευβοϊκές χρυσοφόρες Μυκήνες του Ευρύτου και της Σίβυλλας, του Ησιόδου του Κυμαίου, του Αργοναύτη Ύλα και του Κήρυκα του Ολυμπιονίκη. Αγνοούμε παντελώς την Ερετριακή στήλη του Παπαβασιλείου και την αναθηματική επιγραφή στην Ιερά Άλτη της Ολυμπίας του Κήρυκα ο οποίος ''εκαλλιέργειν την εκ' Τρώων Κέαν'' και χανόμαστε αργά στην λήθη και την ανυπαρξία των ανιστόρητων και αδαών ανθρωπίσκων που επιλέγουμε κάθε τόσο να μας διοικήσουν και βεβαίως ''αναπτύξουν''. Βεβαίως ιστορικά η ευθύνη βαραίνει όλους μας ανεξαιρέτως, διότι σαν νεοΚυμαίοι αγνοούμε και δεν ενδιαφερόμεθα διόλου για το, ποιοί ήταν αυτοί οι αρχαίοι ταξιδευτές-πρόγονοί μας που έκοβαν ασβεστόλιθο στο αρχαίο νταμάρι πίσω απ' τον κάβο της Κύμης στα ''Σίδερα΄΄, για το ΠΟΤΕ ήκμασε αυτό το νταμάρι και βασικά όλοι αυτοί οι όγκοι που έχουν αφαιρεθεί από εκεί, ΠΟΥ ΕΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ;;; H ευθύνες αυτές βαραίνουν ΠΡΩΤΑ ΕΜΑΣ και μετά την Αρχαιολογία του νομού μας, η οποία μονίμως οικονομικά ''αδυνατεί'' να ασχοληθεί με το όνομα ''ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΜΗ Η ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΕΙΡΑ'', διότι της πέφτουμε και λίγο μακριά...!!!

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ λοιπόν, για εμάς, όσο σκληρός και εάν ήμουν με κάποιους, μονολεκτικά, κύριοι διοικούντες και κύριοι συμπολίτες έχει σειρά και είναι η εξής:

1.''ΚΥΜΑΪΚΟΝ ή ΕΥΒΟΪΚΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΟΝ''. Εδώ ανεπτύχθει, από εδώ μετεδόθει.

2.Αρχαία Ατρα-κυϊς Κύμη, η παράγουσα Κυϊματα και οι εντόπιες κώμες της (Αινάρειον, Φάληρον, Αλίμειον, Άνδηρον, Κονίστρια, Αποθήκωσις, Φηγάλεια, Όξυλον, Πτέχαι, Βρύγχαι,Όριον, Βιτάλιον, Αχίλλειον, Καλημέρα, Πιτυούσα, Βυθώ, Κοτύλιον, Αχελώϊον, Νέδα, Νύσσα).

3.Αρχαιολογικό Μουσείον Ευρημάτων (αποδείξεως δηλ.) της Αρχαίας Ευβοϊκής θαλασσοκράτειρας Κύμης του Ιπποκλή του Κυμαίου και των αρχαίων εκείνων θαλασσοπόρων ταξιδευτών.

4. Γ. Παπανικολάου και ότι περιβάλλει τον τεράστιο ερευνητή,

5.λιμάνι,παραλίες, αίθουσες, δρόμοι καί... όλα τα άλλα ή ....ότι άλλο, ώστε η πολιτιστική επισκεψιμότητα και ο παγκόσμιος τουρισμός να εκκινήσουν τη διαδικασία που λέγεται οικονομική ανάπτυξη. Και για τούτο φωνάζουν πολλοί γύρωθέν μας αλλά είμεθα κουφοί!

Βασικό βεβαίως μέλημά μας ΠΡΕΠΕΙ να είναι η ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΗ της ιστορικής πραγματικότητας της αρχαίας μας πατρίδας, στους απογόνους μας, στα εγγόνια μας. Να φωνάξουμε παντού ''Εδώ εγεννήθη ο πολιτισμός, εδώ εκαλλιεργήθη και ανεπτύχθει εν αρχή ο γραπτός λόγος και η ''εκ Τρώων Κέα''.

Προέχει λοιπόν η διαδικασία απόδειξης της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΜΝΗΜΗΣ των 3 αρχαίων αποικισμών, συνεπώς και της ιστορικής μεταλαμπάδευσης τούτων προς όλην τη Μεσόγειο όλων των πολιτισμικών ανθρωπίνων τεχνών, μέσω του εργαλείου που λέγεται ΚΥΜΑΪΚΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΟΝ, και το οποίο δυστυχώς κινδυνεύουμε να το απωλέσουμε παντοτινώς!!!



Eviain: Οι Κυμαίοι  είχαν τόσο ανεπτυγμένο πολιτισμό και κατείχαν τέτοια τεχνογνωσία αφού πήγαν στην Ιταλία και έκαναν αποστράγγιση  μιας μεγαλης βαλτώδους περιοχής και έφτιαξαν ολόκληρη πόλη οπως έχει επισημάνει στο βιβλίο του για την Κύμη ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και συγγραφέας Θεοδόσης Τάσιος. 
Οι αρμοδιότητες για πολλά από αυτά που επισημαίνει στο εμπεριστατωμένο κείμενό του ο κ. Γιάννης Βενιζέλος ανήκουν στην αρχαιολογία και όχι στο Δήμο, ωστόσο πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε προς τη κατεύθυνση αναδειξης του σπάνιου πολιτιστικού πλούτου της Κύμης και προς την δημιουργία ενός μουσείου στην περιοχή με τα ευρήματα του τόπου


ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗ, ΤΕΙΧΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ


Ανακτορικό κτίσμα Ακρόπολης Καστρί

Αρχαίο Καμίνι Καστρί

Δόμηση Καστρίου


ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ, ΦΩΛΙΑ ΜΠΑΡΑΣ ΠΥΛΗΣ

ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΔΙ



ΚΤΙΣΜΑ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΑΣΤΡΙ

ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΜΗ

ΟΙΚΗΜΑΤΑ, ΦΗΓΑΛΕΙΑ