η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Μπαζώματα και ανύψωση δρόμου σε ρέμα κατήγγειλαν τα μέλη του συλλόγου Μονοδρίου ενόψει δημιουργίας μονάδας αποθήκευσης προϊόντων εκσκαφών


Βίντεο: καταγγελία για μπαζώματα σε ρέμα


Την αντίδρασή τους στο μπάζωμα του ρέματος και στην ανύψωση του δρόμου κατά ένα μέτρο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις εξέφρασαν στο δημοτικό συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου τα μέλη του επιμορφωτικού συλλόγου Μονοδρίου Νεκτάριος Ελαιοτριβάρης και Ζαχαρούλα Κακαβά…



Το σημείο που έγιναν εργασίες για την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης προϊόντων εκσκαφής βρίσκεται 600 μέτρα από τον Ποταμό Μανικιάτη ο οποίος βρίσκεται υπό ένταξη σε καθεστώς προστασίας NATURA .

Τόσο ο Νεκτάριος Ελαιοτριβάρης όσο και η Ζαχαρούλα Κακαβά προσπάθησαν με νηφαλιότητα και ηρεμία να ενημερωθούν και να ενημερώσουν το συμβούλιο για το τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή…. Επειδή το θέμα συζήτησης ήταν η άδεια εισόδου εξόδου στην μελλοντική εγκατάσταση και όχι οι εργασίες που έγιναν εκεί από τον περασμένο Αύγουστο το θέμα αναβλήθηκε για να υπάρξει ενημέρωση από τις υπηρεσίες του δήμου και θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση

Η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Ζωντού σε επιστολή της επισημαίνει τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,



Ο Επιμορφωτικός Προοδευτικός Σύλλογος Μονοδρίου, αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο και είναι εγγεγραμμένος με ΑΜ 2812011 στο ειδικό αρχείο του πρωτοδικείου Χαλκίδος.



Οι σκοποί του συλλόγου εκτός των άλλων είναι:



-Η ανάδειξη και προβολή του φυσικού πλούτου, καθώς και των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών στοιχείων του Μονοδρίου και της γύρω περιοχής.

-Η κοινωνική προσφορά.

-Η προστασία του περιβάλλοντος.



Ενημερωθήκαμε από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης Αλιβερίου θα συζητηθεί και θα παρθεί απόφαση περί έγκρισης εισόδου-εξόδου σε υπό κατασκευή μονάδα αποθήκευσης προϊόντων εκσκαφών επί αγροτικής δημοτικής οδού εκτός σχεδίου οικισμού Μονοδρίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ιδιοκτησίας «Κόκκος Δημήτριος και ΣΙΑ Ο.Ε. Χωματουργικές Εργασίες- Αδρανή Υλικά».



Σας ενημερώνουμε ότι τους τελευταίους μήνες στο σημείο και από τον ιδιοκτήτη της μονάδας έχουν γίνει παρεμβάσεις επί του ρέματος, αλλά και επί αγροτικής οδού που υπήρχε εκεί.



Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι η θέση της συγκεκριμένης μονάδας βρίσκεται περίπου 600 μέτρα από την κοίτη του ποταμού Μανικιάτη ο οποίος βρίσκεται υπό ένταξη σε καθεστώς προστασίας NATURA.



Παλιότερα το συγκεκριμένο σημείο είχε προταθεί και για την κατασκευή ΣΜΑ. Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος μας είχε ζητήσει τη βοήθεια της WWF.



Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ποταμός Μανικιάτης είναι υψηλής περιβαλλοντολογικής αξίας, όχι μόνο γιατί ρέει ανάμεσα σε πλατανόδασος και σε αγρούς υψηλής γεωργικής αξίας, αλλά και γιατί αποτελεί το καταφύγιο ενός μοναδικού παγκοσμίως είδους ψαριού, το Barbus Euboicus-Evvoia Barbel. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων, το ψάρι αυτό ανήκει σε κατηγορία κρισίμως κινδυνευόντων, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.



Κατόπιν τούτου και στα πλαίσια υλοποίησης των σκοπών του Συλλόγου θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:



- Υπάρχει εγκεκριμένη περιβαλλοντική ή τεχνική μελέτη για την δραστηριότητα της μονάδας αυτής;



- Έχει γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας;