η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ενημέρωση Δημάρχου για τα έργα στην περιοχή Κύμης-Κονιστρών-Θετική άποψη Θεοδωρικάκου για την χρηματοδότηση του φράγματος Μανικίων ύψους 40 εκ.ευρώ



Στο δρόμο του Στομίου και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την επίλυση του προβλήματος αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς στην εκδήλωση βράβευσης των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Γηροκομείου Κύμης Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου πολιούχου της Κύμης.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, παρουσία του Δεσπότη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ των τοπικών αρχών εκπροσώπων του στρατού, του λιμενικού της αστυνομίας της πυροσβεστικής και της σχολής Εμποροπλοιάρχων ο δήμαρχος κάνει έναν απολογισμό των ενεργειών και των έργων που έγιναν από τη δημοτική αρχή για την Κύμη.

Εκτός από τις ευχές του για καλή πρόοδο στα παιδιά , υγεία και χρόνια πολλά ευχήθηκε ιδιαίτερα ειρήνη τονίζοντας ότι η γειτονική μας χώρα εκτοξεύει απειλές επεμβαίνει σε άλλες χώρες όπως στη Συρία και τη Λιβύη γεγονός που μας κάνει να «ανησυχούμε και να ευχόμαστε να εξελιχθούν όλα ομαλά ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα»

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του προς τους επιτυχόντες μαθητές τους γονείς και τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των αρχών προχώρησε στην ενημέρωση για τα προβλήματα και τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή της Κύμης-Κονιστρών και την ευρύτερη περιοχή.

Πιο συγκριμένα είπε:

«Από την κακοκαιρία έχουμε σοβαρά προβλήματα. Στο Στόμιο όπως είναι γνωστό είχαμε και παλαιότερα κατάπτωση βράχων και ατύχημα.

Τότε ο δρόμος ανήκε στο δήμο. Σύντομα μεταφέρθηκε στην Νομαρχία ως επαρχιακός. Τότε εντάξαμε μελέτη και κατασκευάσαμε το τμήμα που γνωρίζετε για την προφύλαξη από νέες καταπτώσεις. Η Μελέτη όμως ολοκληρώθηκε και μπορεί να γίνει έργο ώστε να προστατευθεί ο δρόμος από τη Θάλασσα και από καταπτώσεις και κατολισθήσεις.

Τώρα με την κακοκαιρία, ο δρόμος προς την πλευρά της θάλασσας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές, ενώ πρόσφατα έπεσαν πέτρες και τραυματίστηκαν –ευτυχώς ελαφρά- τρείς αστυνομικοί.

Η περιφέρεια που έχει πλέον την αρμοδιότητα αποφάσισε το κλείσιμο του δρόμου για την ασφάλεια των διερχομένων. Έχει επίσης ζητήσει πιστώσεις για τη άμεση επέμβαση στα προβλήματα του δρόμου, αλλά και για την εφαρμογή της μελέτης για την οριστική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ανέρχεται στα 15 εκ ευρώ και θα ήταν ευχής έργο να διατεθούν για να σταματήσουν τα προβλήματα.

Ο δήμος Κύμης Αλιβερίου έχει ζητήσει την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουμε σε όλη την περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας μας διαβεβαίωσε από την Πέμπτη που μιλήσαμε ότι θα βγάλει την απόφαση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Στόμιο. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε όλο το δήμο.

Στην Πλατάνα και σε άλλο σημείο δημιουργήθηκαν «κυματισμοί». Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί- η οποία προέκυψε από την έρευνα του Πολυτεχνείου.

Το έργο δεν μπορεί πλέον να κατασκευαστεί με την παλιά μελέτη, αλλά από την μελέτη της Περιφέρειας, είτε τμηματικά τα εκατό μέτρα, είτε ολόκληρο από την Περιφέρεια.

Η άποψη του μελετητή και της Περιφέρειας είναι πως σε 6 με 7 μήνες θα την έχουμε εγκεκριμένη.

Το πρόβλημα της Χηλής είχαμε συμφωνήσει να κατασκευαστεί από κάποιον εργολήπτη. Το είδαμε όλοι μαζί αλλά αφού πέρασε κάποιο διάστημα και ενώ είχε συμφωνήσει να το φτιάξει εν συνεχεία δεν θέλησε να το εκτελέσει.

Έχουν πέσει πέτρες στο δρόμο τις οποίες καθαρίσαμε. Δεν βρίσκουμε εύκολα κάποιον να το αναλάβει γιατί πράγματι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες ωστόσο από τις τελευταίες επαφές που είχαμε πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση.

Έχουμε προβλήματα στην Ενορία, στο Σουτσίνι στο Μετόχι και αλλού και πρόσφατα στην Κορασίδα που έπεσε ο παραλιακός δρόμος στον οποίο πλέον μπορεί να περάσει μόνο ένας πεζός ενώ υπάρχουν φόβοι για τα σπίτια από τις κατολισθήσεις.

Για μερικά από αυτά όπως Κύμη-Ενορία έχουμε χρηματοδότηση αλλά χρειάζεται μελέτη.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι με την κινητικότητα έφυγαν πέντε στελέχη από τις τεχνικές μας υπηρεσίες και η κατάσταση είναι δύσκολη. Έχουμε έργα μικρά και μεγάλα που πρέπει να ετοιμαστούν μελέτες, να γίνουν διακηρύξεις, να μπουν επιτροπές διαγωνισμών αλλά με το ελάχιστο προσωπικό καθυστερούν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή ψάχνει να βρει τρόπους να ενισχύσει τους δήμους από τους οποίους έφυγαν πολλά στελέχη.

Νομίζω επίσης ότι πρέπει να σας ενημερώσω συνοπτικά για κάποια σημαντικά θέματα για να μην ακούγονται διάφορα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Έργα στην Δ.Ε. Κύμης

1. Συντήρηση-Βελτίωση οδοποιίας Αλιβέρι –Κύμη. 50 και 50 χιλ. ευρώ (ΣΑΤΑ)

2. Τσιμεντοστρώσεις-Ασφαλτοστρώσεις όλων των κοινοτήτων 200.χιλ ευρώ (ΣΑΤΑ)

3. Κύμη-Κονίστρες (ζημιές από χιονοπτώσεις) 180 χιλιάδες ευρώ (ΣΑΕ 055)

4. Αγροτική οδοποιία Κύμης Κονιστρών Αυλώνος 131 χιλ ευρώ επί δύο χρόνια 263 χιλ ευρώ

5. Αποκατάσταση Καταστροφών από Ζορμπά εγκρίθηκαν 200 χιλ ευρώ τα οποία υπάρχουν. Χρειάζεται μελέτη για Ενορία-Βίταλα-Μετόχι (ΣΑΕ 055-Υπ.Εσωτερικών)

6. Πλατάνα: Μελέτη Περιφέρειας έχει ολοκληρωθεί. Χηλή: Έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση (το έργο θα γίνει με τη νέα μελέτη)

7. Συντήρηση οδικού δικτύου Δήμου Κύμης Αλιβερίου 385 χιλ ευρώ (ΣΑΤΑ)

8. Κατασκευή τοιχίων στον δήμο και περιοχή Κύμης 150 χιλ ευρώ (ΣΑΤΑ)

9. Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης Καλημεριάνους-Μετόχι-Πύργος-Βίταλα -Οξύλιθος-Στόμιο και τεχνικά-αντιπλημμυρικά Ανδρονιάνων 84.χιλ ευρώ

10. Γήπεδα καλαθοσφαίρισης Ποταμία- Οξυλίθου- Βίταλα- Βρύση 60χιλ ευρώ (ΣΑΤΑ)

11. Παιδικές χαρές (δύο για κάθε δημοτική ενότητα από το πρόγραμμα Φιλόδημο) για την περιοχή σε Οξύλιθο και Πλατάνα 60 χιλ ευρώ

12. Αναρριχήσεις πίστες στα Μανίκια έχουν ετοιμαστεί 250 τον Απρίλιο θα έρθουν πάλι αναρριχητές για την κατασκευή και άλλων. Η υπόθεση αυτή προχωρά πολύ καλά.

13. Βυθιζόμενοι Κάδοι με χωρητικότητα δέκα φορές μεγαλύτερη από τους κανονικούς λόγω μηχανισμού συμπίεσης. Δύο στο Αλιβέρι, δύο στην Κύμη και ένας στους Αγίους Αποστόλους 387 χιλιάδες ευρώ( 271 χιλ από το ταμείο και 116 χιλιάδες ευρώ συμμετοχή του δήμου)

14. Προχωρά η υπόθεση του μνημείου για τον Αφανή Ναύτη

15. Ετοιμάστηκε σε ποσοστό 80% η μελέτη για το Γεωπάρκο η οποία σύντομα ολοκληρώνεται

16. Τα νομικά πρόσωπα πλέον έχουν νέα διοικητικά συμβούλια Παιδικοί σταθμοί-βοήθεια στο σπίτι-ΚΑΠΗ-Ινστιτούτο Παπανικολάου



Μεγαλύτερα έργα για την περιοχή:




17. Δύο Σ.Μ.Α 2.633.000 εκ. ευρώ. Το ένα έργο στην Κύμη ολοκληρώνεται τέλος Φεβρουαρίου ενώ το άλλο στο Αλιβέρι περίπου το Μάιο

18. Αποκατάσταση 1ου δημοτικού σχολείου .Διατηρητέο μνημείο (1.118.766 εκ ευρώ) Το υπουργείο πολιτισμού έκανε κάποιες τροποποιήσεις στη σύμβαση η οπία υπεγράφη από την Υπουργό, τον Περιφερειάρχη και το δήμαρχο και είναι έτοιμο προς δημοπράτηση

19. Βελτίωση Αγροτικής οδοποιίας Κύμης-Ταμυναίων 600.000 χιλ ευρώ Κύμη –από Πύργο μέχρι Πλατάνα (Φιλόδημος)

20. Αποκατάσταση Βυζαντινού Ναού Αγίου Νικολάου-Σικελιώτη στο Μετόχι (90.000 ευρώ) Θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και ακολουθεί δημοπράτηση

21. Διαμόρφωση Βυζαντινού Ναού Παναγιάς Οξυλίθου 40.000 χιλ ευρώ δημοπράτηση μετά τον προϋπολογισμό

22. Βρεφονηπιακός Σταθμός Κύμης 1 εκ. ευρώ (1.000.000) αναμένεται η ένταξη εντός των επομένων ημερών (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ)

23. Φράγμα Μανικίων: Ο δήμαρχος συναντήθηκε προσωπικά με τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο ο οποίος ήταν θετικός για το μεγαλύτερο έργο που έχει ενταχθεί ποτέ σε πρόγραμμα του Υπουργείου ύψους 40 εκ. ευρώ. Ο Κ Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή να προχωρήσει διότι πρόκειται για έργο που θα λύσει το θέμα του νερού στην περιοχή και θα την αναβαθμίσει και τουριστικά (στο σημείο αυτό ο δήμαρχος ευχαρίστησε προσωπικά τον υπουργό λέγοντας ότι το φράγμα Μανικίων είναι ένα έργο Ζωής για τις περιοχές Κύμης Κονιστρών)

24. Οδοποιία Χαλκίδα Κύμη. Ο δρόμος Χαλκίδα Κύμη έχει χαρακτηριστεί στο χωροταξικό σχέδιο δρόμος διευρωπαϊκού επιπέδου..Αν προχωρήσει με αυτές τις προδιαγραφές θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη του δήμου και της χώρας



Συνεδριακή αίθουσα στην Κύμη

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση αυτή ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας Συνεδριακής αίθουσας στην Κύμη λέγοντας.



«Έχουμε πει ότι η Κύμη είναι κρίμα να μην διαθέτει μια σύγχρονη συνεδριακή αίθουσα τη στιγμή που υπάρχει το όνομα του Παπανικολάου που είναι διεθνούς φήμης και δεν αξιοποιείται για τον τόπο. Κάνουμε μι σοβαρή προσπάθεια για τη δημιουργία αυτής της αίθουσας αλλά είχαμε κάποιες αντιρρήσεις στο δημοτικό συμβούλιο που είναι αδιανόητες. Απέφυγα να τοποθετηθώ δημόσια για το θέμα αυτό για να μην υπάρξει όξυνση στις σχέσεις των δημοτικών παρατάξεων. Δεν μπορεί να προτάσσονται διάφοροι λόγοι καθυστέρησης αυτού του έργου διότι όπως λέει ο λαός όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινάει. Δεν υπάρχει λογική για τέτοιες αρνήσεις σε έργα πνοής που χρειάζεται η περιοχή. Οι πίστες αναρριχήσεις, το Γεωπάρκο, η αίθουσα συνεδρίων είναι μεγάλα έργα που θα φέρουν κόσμο στην περιοχή και δεν μπορούμε να τα καθυστερούμε με διάφορα προσχήματα. Για παράδειγμα ένας σημαντικός επιστήμονας ενδιαφέρθηκε να φέρει στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Κύμη 250 γιατρούς κυτταρολόγους για ένα μεγάλο συνέδριο. Η εκδήλωση θα γίνει στο Κύμη Παλλάς. Δεν είναι κρίμα να μην υπάρχει μια σύγχρονη συνεδριακή αίθουσα στην Κύμη; Πρέπει λοιπόν όλοι να αφήσουν στην άκρη τη μιζέρια και την προσπάθεια παρεμπόδισης τέτοιων έργων και τέτοιων πρωτοβουλιών.



Κλείνοντας ο δήμαρχος έκανε ενημέρωση για τις προσπάθειες ελλιμενισμού του ιστορικού αντιτορπιλικού Βέλους στο Λιμάνι της Κύμης τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται από την πλευρά του ΓΕΝ θα συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να τιμηθεί ο αείμνηστος Ναύαρχος Νίκος Παπάς και να έχουν την ευκαιρία οι δημότες και οι μαθητές του δήμου να επισκεφτούν το πλοίο-μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα στον τόπο γέννησης του κυβερνήτη του.