η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ο μύθος της αντικειμενικότητας


Μέχρι πρότινος συζητούσαμε για την ειδησεογραφία, για το αν μια είδηση είναι αντικειμενική ή όχι και για το πως ο δημοσιογράφος πρέπει απλώς να καταγράφει τα γεγονότα. Όμως μετά την εμφάνιση σχετικού άρθρου του Ουμπέρτο Έκο, με τίτλο ''Πλύση εγκεφάλου των αναγνωστών'', στο ιταλικό περιοδικό ''Espresso'', αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει καν αντικειμενικότητα. ....

Συχνά πυκνά ακούμε σε τοπικά ραδιόφωνα της Εύβοιας από αυτόκλητους δημοσιογράφους που κάποιος άσχετος ιδιοκτήτης τους έδωσε ένα μικρόφωνο για να παριστάνουν τους τραγκανομπογδάνους ότι στην εκπομπή τους υπάρχει αντικειμενικότητα…..

Εξαρτάται πάντοτε από
ποιά οπτική γωνία
 βλέπεις τα πράγματα

Ο Ουμπέρτο Έκο με το άρθρο του καταγγέλλει μια ψευδοφιλοσοφική θεωρία, δηλαδή τον ιδεολογικό μύθο της αντικειμενικότητας.


Ακόμα υποστηρίζει σωστά πως μια είδηση τη δίνουμε πάντα αφού πρώτα την ερμηνεύσουμε , ακόμη και μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι τη διαλέγουμε ανάμεσα σε πολλές άλλες δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενικότητα. Τα σημεία και τα σύμβολα, δίνουν απλώς τον τόνο της αντικειμενικότητας.



Ο δημοσιογράφος λοιπόν, δεν έχει το χρέος να είναι αντικειμενικός, έχει το χρέος να παίξει το ρόλο του μάρτυρα. Δεν χρειάζεται να πείσει τον αναγνώστη ότι αυτός λέει την αλήθεια, αλλά να προειδοποιήσει ότι αυτός λέει την δική του ''αλήθεια''. Υπάρχουν όμως και άλλες.


Πολλοί «δημοσιογράφοι» της Εύβοιας έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να μας πείσουν ότι προσεγγίζουν με αντικειμενικότητα την είδηση… Πρόκειται περί ανίδεων και κυρίως όχι δημοσιογράφων….

Είναι πιο τίμιοι και ξεκάθαροι αυτοί που παραδέχονται πως προβάλουν μια είδηση επειδή έτσι τους συμφέρει…

Ακόμα πιο ειλικρινείς και ξεκάθαροι είναι αυτοί που παραδέχονται ότι τα «παίρνουν» από τους χορηγούς τους για να προβάλλουν τη δική τους αλήθεια

Όσοι λένε ότι είναι αντικειμενικοί ή μας δουλεύουν ή δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα