η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου για τα αιολικά πάρκα





Με ένα ψήφισμα που καλύπτει σφαιρικά όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο δήμο Κύμης Αλιβερίου από την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων η δημοτική αρχή ,χωρίς να αρνείται συλλήβδην την ύπαρξη ανεμογεννητριών αφού αυτό προβλέπει η παγκόσμια αντίληψη για την ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών ενέργειας,ζητά να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικών πάρκων είτε σε  κορεσμένες περιοχές όπως η δημοτική ενότητα Δυστίων  είτε σε παρθένα δάση σπάνιου φυσικού κάλλους που προορίζονται για τουριστική ανάπτυξη και σε αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Οξύλιθος.. 
Δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε σε αυτό το ψήφισμα προτάσσοντας την άποψη της πλήρους άρνησης σε οποιαδήποτε εγκατάσταση αιολικών πάρκων ..Το κείμενο που εγκρίθηκε με τις ψήφους της συμπολίτευσης είναι το εξής:


                                                                Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α


Δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κύμης Αλιβερίου για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.




Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου συνεδρίασε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, με θέμα την αλόγιστη εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές στα όρια του Δήμου, την υπερβολική πύκνωση των Αιολικών Πάρκων στην Νότια πλευρά του Δήμου και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων.

Από την ενημέρωση και την συζήτηση του θέματος επιβεβαιώθηκε από τους συμμετέχοντες ότι τα αιτήματα που υποβάλλονται και οι αδειοδοτήσεις που χορηγούνται για την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων κυρίως στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, στις προστατευόμενες περιοχές, σε αρχαιολογικούς χώρους, είναι αλόγιστη και έχουν ξεπεραστεί όλα τα όρια.

Το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει σε καμία φάση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων είναι ο σοβαρότερος λόγος στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δυστυχώς οδηγεί την Κοινωνία να τοποθετηθεί απέναντι στην πιο καθαρή ενέργεια, που είναι η αιολική.

Στην Νότια πλευρά του Δήμου και συγκεκριμένα στην Δημοτική Ενότητα Δυστίων έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα από την δεκαετία 1990 και συνεχίζουν να εγκαθίστανται και η κάλυψη αυτή την στιγμή είναι στο 51% του στόχου που έχει τεθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Εύλογα αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος, πού θα τοποθετηθούν άλλα τόσα αιολικά πάρκα; Είναι φανερό ότι θα δημιουργηθεί εφιαλτική κατάσταση.

Έχουμε τοποθετηθεί θετικά για την προώθηση της αξιοποίησης του ανέμου στην περιοχή μας, αφού αυτό εξυπηρετεί την Χώρα, υποκαθιστά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν, αλλά συμβάλλει και στην απεξάρτηση της Χώρας μας από ξένες πηγές ενέργειας.

Είναι όμως αδιανόητο να δίνονται άδειες για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε πανέμορφες περιοχές οι οποίες πρέπει να προστατευθούν και να αξιοποιηθούν τουριστικά.

Δεν έχει το δικαίωμα κανένας να μας υποχρεώσει να αποδεχθούμε την καταστροφή των πανέμορφων περιοχών του τόπου μας, την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας, των αρχαιολογικών χώρων (Οξύλιθος κ.α.), την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Οι περιοχές οι οποίες διαθέτουν αυτή την σημαντική ενεργειακή πηγή, είναι από τις φτωχότερες και η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων δεν συμβάλει ούτε κατ΄ ελάχιστο στην ανάπτυξη τους.


                          Το Δημοτικό Συμβούλιο


Αποφασίζει την έγκριση του ψηφίσματος και ειδικότερα τις παρακάτω θέσεις:


-Το δημοτικό συμβούλιο στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά κ.α.) με προϋποθέσεις.


-Ζητάμε να ανακληθούν οι αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί στις προστατευόμενες περιοχές και να μη προωθηθούν οι αιτήσεις που εκκρεμούν, για να εκπονηθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, για τις περιοχές NATURA και μέχρι να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου για την Αιολική ενέργεια.


-Η τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή των χώρων, στους οποίους θα επιτρέπεται η εγκατάσταση και η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας.


-Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για την προστασία των περιοχών NATURA, στις περιοχές Κύμης και Κονιστρών, τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως και για τα Δάση ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, της ευρύτερης περιοχής.


-Στη Νότια πλευρά του Δήμου, στην Δημοτική ενότητα Δυστίων, στην οποία τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει καλυφθεί το 51% των αιολικών πάρκων δεν υπάρχουν περιθώρια για την εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών (υπόλοιπο 49%).

Για να αποφευχθούν εντάσεις θα πρέπει να είναι ενήμερη η Αυτοδιοίκηση και για όποιες νέες αιτήσεις υπάρξουν, να συμφωνηθούν οι περιοχές (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις) για την εγκατάσταση και άλλων αιολικών πάρκων.


-Ζητάμε η υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος να εφαρμοστεί και για αιολικά πάρκα που εγκαταστάθηκαν παλαιότερα και οι αγωγοί είναι υπέργειοι.


-Να διασφαλιστεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής των ανεμογεννητριών ώστε να μην εγκαταλείπονται σιδερένια κουφάρια ανενεργών αιολικών πάρκων στις περιοχές εγκατάστασής τους.


-Το ανταποδοτικό τέλος 3%, από το οποίο η Αυτοδιοίκηση δικαιούται το 1,7%, δεν είναι δυνατό να στηρίξει την ανάπτυξη των κοινοτήτων στις οποίες παράγεται το ρεύμα. Είναι επομένως ανάγκη να αυξηθούν τα ανταποδοτικά, μετά από (5) χρόνια λειτουργίας, που θα έχουν ανακτηθεί τα ποσά που επενδύθηκαν και φυσικά τα κέρδη είναι πολύ σημαντικά. Το ποσοστό θα πρέπει να επαρκεί για να χρηματοδοτηθεί ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης σε κάθε κοινότητα στην οποία έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα.