Ο πρώτος μεγάλος νικητής ήταν η βάση του κόμματος.
Δύο νικητές και δυόμισι ηττημένους είχε οι χθεσινές εκλογές από την βάση που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία. Ο πρώτος μεγάλος νικητής ήταν η βάση του κόμματος. Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που στάθηκαν επί ώρες στις ουρές για να ψηφίσουν, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν κάποιας ηλικίας. Ο δεύτερος μεγάλος νικητής ήταν ο κ. Κυριάκος Μητοστάκης, ο οποίος κέρδισε την δεύτερη θέση με μάλιστα ποσοστό που του δίδει μεγάλες ελπίδες για τον επόμενο γύρο, παρά τις προβλέψεις ότι θα ήταν τρίτος και καταϊδρωμένος.
Ο πρώτος μεγάλος -μα, πολύ μεγάλος- ηττημένος είναι ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας. Έδειξε ότι ακόμη κι αν καταφέρει να κάνει εκλογές δεν μπορεί να βγάλει τα αποτελέσματα στην ώρα του. Τα στελέχη της κεντροδεξιάς, που αναρριχήθηκαν ποικιλοτρόπως στην κομματική ιεραρχία, ζουν στην εποχή του fax. Χρήσιμο εργαλείο, αλλά του παρελθόντος· ανήκει στα βιβλία της ιστορίας και οι περισσότεροι νέοι μάλλον δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει.
Το κόμμα του fax δείχνει το ρήγμα που υπάρχει μεταξύ του μηχανισμού και της κοινωνίας. Η σημερινή περιπέτεια με τα αποτελέσματα -που ακολούθησε την περιπέτεια της αναβολής των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου 2015- δείχνει ότι ο μηχανισμός της ΝΔ έχει σκουριάσει. Δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις· για την ακρίβεια δεν μπορεί ούτε εκλογές να κάνει. Οι αποτυχίες των αναμετρήσεων δείχνουν το κόμμα γερασμένο. Δεν ανοίγεται στα δυναμικά στρώματα του πληθυσμού. Η ηλικία των ανθρώπων που περίμεναν στις ουρές είναι απλώς το σύμπτωμα, της ασθένειας των κομματικών στελεχών που δεν αφήνουν την κεντροδεξιά να ανανεωθεί. Ο μηχανισμός έχει διαμορφωθεί έτσι, που χαρίζει τους νέους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο δεύτερος ηττημένος των εκλογών είναι ο μεγάλος άφωνος της ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι οι κύκλοι του ψιθύρισαν διάφορα, ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν μπόρεσε να κάνει την διαφορά. Τα χθεσινά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματος που δεν πιστεύει στις φιλολογίες για Μεσσίες και την Δεύτερη Παρουσία. Προτιμά την αποτελεσματικότητα, κάτι στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός δεν διακρίθηκε, ούτε ως κυβερνήτης.
Υπάρχει και ο μισός ηττημένος, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας που δεν είπε τίποτε, αλλά είδε φως και μπήκε στην αναμέτρηση. Επιχείρησε να κουρσέψει με κοινοτοπίες την εκλογή, αλλά ευτυχώς για την ΝΔ και την χώρα, οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι η εκλογή είναι πολιτική. Έδειξαν ότι για να γίνει κάποιος αρχηγός της κεντροδεξιάς χρειάζεται να έχει κάτι περισσότερο από τα ξύλινα τα λόγια τα μεγάλα. Χρειάζεται πρόταση, έστω αδρά σκιαγραφημένη.
Σ” αυτό το ιδεολογικοπολιτικό πεδίο θα κριθεί και η επόμενη εκλογή, όπου πλέον φαίνονται καθαρά τα δύο μεγάλα μέτωπα, τα οποία προϋπήρχαν στην ΝΔ: το συντηρητικό, που θα εκφράσει ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και το φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό που εκφράζει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η βάση της ΝΔ θα κληθεί να δείξει τι προτιμά. Ένα κόμμα του 20ου αιώνα, που πάει με τον αραμπά ή το fax και δεν μπορεί να κάνει ούτε εσωκομματικές εκλογές, ή θα δοκιμάσει να μπει στον 21ο αιώνα. Σε τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε…
Εκτός από την ιδεολογία όμως υπάρχει και η αριθμητική. Οι εκλογείς της 10ης Ιανουαρίου θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ μιας στενότερης (και με λιγότερες πιθανότητες για νίκη στις εθνικές εκλογές) ΝΔ και μιας ευρύτερης που έχει πιθανότητες να εντάξει στην εκλογική της βάση ένα μεγάλο μέρος κατακερματισμένου φιλελεύθερου και κεντροαριστερού χώρου. Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σαρξ εκ της σαρκός της ΝΔ, έχει λιγότερες προοπτικές για την δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στον καταστροφικό λαϊκισμό, που σήμερα εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης, αν πάρει την προεδρία και αν κινηθεί σωστά, μπορεί να επιτύχει αυτό που κατάφερε ο κ. Κώστας Σημίτης το 1996. Να διεμβολίσει τον χώρο του κέντρου και η ΝΔ να ξαναδεί, μετά από πολλά χρόνια προκοπή. Και για την ίδια -αφού θα κερδίζει εκλογές- αλλά πρωτίστως για τον τόπο…
ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
kathimerini.gr