Η El Pais αναφερόμενη στο βιβλίο της Μαριάντζελα Παόνε τονίζει ότι όταν το 2009 αποδείχθηκε πως το έλλειμμα δεν ήταν βιώσιμο ξεκίνησε η κατρακύλα της χώρας με τους πολίτες που ανήκαν στη μεσαία τάξη να είναι οι πρώτοι που κλήθηκαν να πληρώσουν το μάρμαρο. «Η κρίση έσυρε τη μεσαία τάξη στη φτώχεια τόσο που την έκανε να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης με τα ξύλα, επειδή οι άνθρωποι δεν είχαν πλέον χρήματα να πληρώσουν τους λογαριασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Ωστόσο, φτάνει σε μια τραγική διαπίστωση: πως «οι τραγωδίες είναι πάντα μεγάλες δημοσιογραφικές ιστορίες, όπως αποδεικνύει η Μαριάντζελα Παόνε στο βιβλίο της με ρεπορτάζ πάνω στην ελληνική καταστροφή».
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε στα μέσα Ιουλίου στην Ισπανία έχει τίτλο: «Οι τέσσερις σταθμοί της Αθήνας, Χρονικά από μία χώρα που πνίγηκε από τα προγράμματα διάσωσής της» (σ.σ. η μετάφραση είναι του iefimerida.gr για τον ισπανικό τίτλο: «Las cuatro estaciones de Atenas, Crónicas desde un país ahogado por su rescate»). Περιλαμβάνει ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαριάντζελα Παόνε που αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαβρία της Ιταλίας, εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Μαδρίτη και πλέον έχει πολιτογραφηθεί ως Ισπανίδα.
Η Παόνε ξεκίνησε τα ταξίδια της στην Ελλάδα ως freelancer το 2012, προκειμένου να γνωρίσει από πρώτο χέρι τι πραγματικά συνέβαινε σε αυτή τη χώρα του ευρωπαϊκού νότου. Η El Pais τη χρησιμοποίησε ως ανταποκρίτρια.
Το βιβλίο της είναι γεμάτο από «ιστορίες Ελλήνων των οποίων η ζωή έχει μετατραπεί σε έναν καθημερινό αγώνα για επιβίωση». Μερικά από τα περιστατικά που έχουν αποτυπωθεί στο βιβλίο της είναι: «ο εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση που έκλεισε μέσα σε μια νύχτα, ο τύπος που μεταφέρει τρόφιμα στον δρόμο αφότου τα έχει βρει στα σκουπίδια, η μυρωδιά της φωτιάς στους δρόμους της Θεσσαλονίκης: "στο σπίτι μου μετράμε ήδη δύο χρόνια χωρίς θέρμανση"» εξομολογείται ένας κάτοικος της πόλης στην Παόνε. Από την αφήγηση της δημοσιογράφου δεν θα μπορούσε να λείπει και «η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής» την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «ανατριχιαστική και καλά τεκμηριωμένη».
«Το βιβλίο» αναφέρει η El Pais στην κριτική της, διηγείται τις ιστορίες από την Ελλάδα χωρίς πομπώδεις χαρακτηρισμούς και χρησιμοποιώντας «λιτά και απλά επίθετα», ωστόσο «αποπνέει μια συμπόνοια (προς τους Έλληνες), ίσως γιατί κάθε πολίτης της Μεσογείου σκέφτεται ότι θα μπορούσε να βρεθεί σε παρόμοια θέση».
το εξώφυλλο του βιβλίου |
Πηγή: iefimerida