η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Γιορτές για παιδιά σε Καμάρες και Χαραυγή


Το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» 2010-2013 που υλοποιείται από το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής (ΚεΔΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Λέκτορα Παιδαγωγικής, κ. Χρήστο Παρθένη διοργάνωσε στην Εύβοια δύο εορταστικές εκδηλώσεις: στις 23/12/2013 στον Οικισμό Καμάρες και στις 3/01/2014 στον Οικισμό Χαραυγή. Κατά τη διάρκειά τους, κόπηκε η βασιλόπιτα και μοιράστηκαν στα παιδιά ρομά κομμάτια της όπως επίσης, παιχνιδάκια συμβολικής αξίας, γλυκά (κεράσματα) και αναψυκτικά. Τέλος, τα παιδιά ρομά με την παρουσία των γονέων τους και των συνεργατών του προγράμματος είπαν εορταστικά τραγούδια, χόρεψαν, έπαιξαν και φωτογραφήθηκαν.


Οι βασικοί στόχοι
του προγράμματος είναι οι εξής:

- Η αρμονική ένταξη των μαθητών με ρόμικη καταγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα.

- Η διευκόλυνση της πρόσβασης των παιδιών Ρομά στην προσχολική αγωγή.

- Η μείωση της σχολικής διαρροής και αποτυχίας.

- Η ενδυνάμωση της υποχρεωτικής και τακτικής φοίτησης.

- Η ενίσχυση της γλωσσικής και μαθησιακής επίδοσης.

- Η διασφάλιση της αποδοχής των παιδιών Ρομά από το σύνολο των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, εξαλείφοντας τον σχολικό και κοινωνικό αποκλεισμό τους.

- Η αύξηση των παιδιών Ρομά που εγγράφονται στο σχολείο (κυρίως στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό).

- Η αύξηση του προσδοκώμενου χρόνου παραμονής στο σχολείο (μείωση της σχολικής διαρροής κυρίως στα πρώτα χρόνια φοίτησης, δηλαδή στο Δημοτικό).

- Η αύξηση του αριθμού των παιδιών Ρομά που μεταβαίνουν από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή, στα Γυμνάσια και Λύκεια.

- Η αύξηση του αριθμού των παιδιών ρόμικης καταγωγής που ολοκληρώνουν την Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

- H ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των Ρομά γονέων προκειμένου να πεισθούν να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν την εγγραφή και την παραμονή των παιδιών τους στο σχολείο.

- Η προώθηση των ενήλικων Ρομά στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, στις σχολές γονέων, στα Κέντρα Δια βίου Μάθησης των Δήμων που διαμένουν και γενικότερα σε δομές δια βίου μάθησης.

- Η βελτίωση των συνθηκών αποδοχής των παιδιών ρόμικης καταγωγής από την διοίκηση της εκπαίδευσης, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.
                                                          



Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των Παιδιών Ρομά», επισκεφθείτε το δικτυακό του τόπο: URL: http://www.keda.gr/roma/