η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Νεα μέτωπα πυρκαγιών στο δήμο Κύμης Αλιβερίου το βράδυ-Εκκενώθηκαν χωριά-πολίτες μεταφερθηκαν στο κέντρο υγείας Αλιβερίου με αναπνευστικά προβλήματα



 Φωτιές μαίνονται από το βράδυ στα χωριά Αγιος Γεώργιος Αυλωναρίου και Γαβαλά, ενώ φωτιά ξέσπασε και στο Λοφίσκο Αυλωναρίου. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στα νέα μέτωπα που ξέσπασαν στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Η μάχη για την κατάσβεσή της συνεχίζεται εδώ και ώρες από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η πυροσβεστική ήταν κοντά στο να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, όπως έλεγε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, όμως το βράδυ η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο.

Ενώ δεν υπήρχε βοήθεια από αέρος, λόγω σκότους, τρία νέα μέτωπα, τα δύο με διαφορά πέντε λεπτών, άνοιξαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μάλιστα σε δύσβατες περιοχές. Τα μέτωπα ήταν στις περιοχές Πυργί, Αγιο Γεώργιο και Λοφίσκο Αυλωναρίου, όπως μετέδωσαν και τα τοπικά ΜΜΕ. Η φωτιά εξαπλώθηκε και επιπλέον δυνάμεις χρειάστηκε να μεταβούν στις περιοχές, με τους ανέμους να πνέουν ως 6 μποφόρ.

Μάλιστα, λίγο πριν τις 03:00 το βράδυ, αποφασίστηκε να εκκενωθούν άλλα τέσσερα χωριά, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Πρόκειται για τα χωριά Γαβαλάς, Δάφνη, Νεοχώρι και Λοφίσκος.. Την εκκένωση είχε αναλάβει η αστυνομία, άνδρες της πυροσβεστικής και η Ομάδα Διάσωσης SAR 312, με την βοήθεια της Εθελοντικής ομάδας Αμαρυνθία Άρτεμις.

Οι ηλικιωμένοι των χωριών αυτών, κοιμόντουσαν αργά και δεν είχαν αντιληφθεί το πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα. Μάλιστα, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ, κλειδώνονταν στα σπίτια τους και δεν έφευγαν, μέχρι που αντιλήφθηκαν πως έπρεπε να εκκενωθεί η περιοχή. Αρκετοί οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος κατευθύνθηκε προς θαλάσσια περιοχή για ασφάλεια. Οι καμπάνες στα χωριά χτυπούσαν τη νύχτα, ώστε να φύγουν όλοι οι κάτοικοι. Η εκκένωση ολοκληρώθηκε αρκετά γρήγορα και στις 6 το πρωί υπήρχαν μόνο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Επιπλέον δυνάμεις από όλη τη χώρα - πρόκειται για  εμπρησμό είπε ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και οι επιχειρήσεις από αέρος, με τους ανέμους ωστόσο να παραμένουν δυνατοί στη περιοχή, καθώς για αρκετές ώρες η πυρκαγιά ήταν εκτός ελέγχου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου, Θανάση Μπουραντά, είναι στην περιοχή Γαβαλά, όπου φοβούνται πως αν η φωτιά περάσει από τον άλλο δρόμο, τότε θα κινδυνέψουν σπίτια, κάτι που έχει αποφευχθεί ως τώρα. Τόνισε, πως θεωρεί ότι κατά 99% τα τρία μέτωπα προέρχονται από εμπρησμό

Εφτασαν τα πρώτα υδροπλάνα στις 06:05

Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις από διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς ως τις 6 το πρωί, η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο. Συνολικά 45 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, 38 άτομα πεζοπόρο από 1η & 2η ΕΜΑΚ, 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα ΜΕΤΠΕ, 4 υδροφόρες & 2 μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Βοιωτίας, μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή.