η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Μπορεί να είναι τυφλή και κουτσή η δικαιοσύνη αλλά διανοητικά έχει και οξύνοια και σωστή κρίση…..


Με αφορμή την έκδοση μιας καταδικαστικής απόφασης εναντίον ενός κατηγορούμενου που επι τέσσερα χρόνια με συνεχείς αναβολές απέφευγε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του και αφού ξαναζήτησε αναβολή αλλά δεν του έγινε (αυτή τη φορά)η χάρη .... (εν συνεχεία άρχισε να εκλιπαρεί για συγνώμη και δήλωνε ενώπιον των δικαστών ότι δεν εννοούσε ότι έλεγε και ότι δεν  θα το ξανακάνει...) αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που είχαμε γράψει στις 2 Ιουνίου του 2018 (πριν από ένα χρόνο....)

  
¨οσο αργά και αν φθάσει η δικαιοσύνη αποδίδεται....

eviain 2-6-2018
Μάθαμε ότι ένας πρώην δήμαρχος πηγαίνοντας στον Ανακριτή για υπόθεση έργων που φαινόντουσαν ότι έχουν γίνει επί θητείας του,είχαν πληρωθεί αλλά δεν υπήρχαν του είπε….

"Κύριε Ανακριτά αυτά για τα οποία με κατηγορείτε δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είχε κάνει μια δήμαρχος πριν από δέκα χρόνια…."


Χρησιμοποίησε δηλαδή την τακτική του συμψηφισμού που χρησιμοποιούν οι κεντρικές κυβερνήσεις (τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι- άρα δικαιούμαστε να τα κάνουμε και εμείς…


Τότε ο Ανακριτής πήρε το στυλό του και μια μονοκονδυλιά διέγραψε το μισό κατηγορητήριο…


Το άλλο μισό το άφησε για να το διαγράψουν οι «δημοσιογράφοι»


…. Μόλις ο κατηγορούμενος βγήκε από το γραφείο του Ανακριτή τον περίμεναν «φίλια» μέσα ενημέρωσης στα οποία δήλωσε περιχαρής….


« Η σημερινή απόφαση του Ανακριτή που μας επέβαλε μόνο-και το τονίζω αυτό- τρεις χιλιάδες ευρώ αποτελεί για μας δικαίωση…. Σας θυμίζω ότι σε μια άλλη δήμαρχο κατηγορούμενη πριν από δέκα χρόνια της είχε επιβάλει δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ… Επίσης από ότι κατάλαβα οι μισές κατηγορίες κατέπεσαν στο κενό…. Μας απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα αλλά έτσι συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις…. Οι σκευωροί που μας κυνηγούν επειδή δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν και μας ζηλεύουν επειδή είμαστε πιο όμορφοι πήραν την απάντηση που τους έπρεπε…»
Ο πρώην δήμαρχος και οι «δημοσιογράφοι» απαλλαγμένοι πλέον από το μισό κατηγορητήριο αναδιατάχθηκαν και άρχισαν να προετοιμάζονται για την επερχόμενη προεκλογική περίοδο διότι είχαν αγώνα μπροστά τους….

Αυτά θα μπορούσαν να συμβούν εάν ο κατηγορούμενος λεγόταν Καζαμπούμπου και ήταν υποψήφιος σε κάποια πρώην αποικία της κεντρικής Αφρικής…

Στη χώρα που καθιέρωσε τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη φαίνονται αστεία…

Οι Λατίνοι έλεγαν pede poena claudo που σημαίνει ότι η τιμωρία βαδίζει κουτσαίνοντας…
Δηλαδή η ποινή δεν ακολουθεί ενίοτε αμέσως το έγκλημα αλλά οπωσδήποτε δεν αργεί να φθάσει (Ορατίου Carm.III,2,32)

Επίσης κατά τη ρωμαϊκή μυθολογία η δικαιοσύνη είναι τυφλή

Δεν ξέρουμε αν η δικαιοσύνη έχει ένα σωρό ειδικές ανάγκες είμαστε όμως σίγουροι ότι η κατά την ελληνική μυθολογία η θεά Θέμις διέθετε κοφτερό μυαλό και απαράμιλλη κρίση ταυτισμένη με το δίκαιο….

Αυτήν τη δικαιοσύνη ξέρουμε και από αυτή περιμένουμε τις αποφάσεις της όσο αργά και αν φθάσουν ……



Νίκος Αγγελής