η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Δι γκέιμ ις όβερ




Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, θυμίζοντας μέρες του Ιουνίου 2015 και Βαρουφάκη


«Του γκουτ του μπι τρου» ήταν τα μηνύματα που έπαιρνε για την έκβαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου ο κ. Τσίπρας. Αυτά έλεγε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, που ψήφισε το νέο πολυνομοσχέδιο, δηλαδή στη πραγματικότητα το κατ’ ουσίαν τέταρτο μνημόνιο.

Είχε προσθέσει ότι η κ. Μέρκελ τον είχε διαβεβαιώσει σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι είναι πάντα «ον μπορντ» για το ελληνικό ζήτημα και εκτιμούσε ο ίδιος ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να πάει σε εκλογές με ανοιχτό το θέμα της Ελλάδας.

Υποστήριξε μάλιστα στους έκπληκτους δημοσιογράφους ότι τα μηνύματα ήταν τόσο «γκουτ», που, όπως είπε, θα τον ανάγκαζαν να φορέσει και γραβάτα.




Τις ίδιες απόψεις
φαίνεται να είχε και ο λεπτοφυής και διακρινόμενος για τη χαρακτηριστική ευγένειά του αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος έγραψε στο Facebook:

«Γκεσταμπίτες, μενουμευρώπηδες, βαστασοϊμπλέδες μη χαίρεστε… ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ… όση καθυστέρηση και αν μας παίξει ο αρχηγός σας… δεν έχει πολύ χρόνο ακόμη…»

Από την άλλη πλευρά βέβαια ο πρώην ομόφρων και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Π. Λαφαζάνης, δήλωσε επί λέξει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Liberal gr. «Αντί ο Τσίπρας να φορέσει γραβάτα, όπως έλεγε πριν το Eurogroup, τελικά του πήραν και τα σώβρακα».

Είναι σαφές ότι εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς συνέβη με τα σώβρακα του κ. Τσίπρα. Αυτό όμως που μπορώ μετά βεβαιότητος να γνωρίζω είναι ότι δεν πρόκειται να φορέσει γραβάτα.

Διότι τα φληναφήματα περί ρύθμισης χρέους, περί ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και περί δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές τον Ιούλιο αποδείχθηκαν μία ακόμη, κατά επιεική χαρακτηρισμό, αυταπάτη του κ. Τσίπρα. Αλλά και όσων τα επαναλάμβαναν με βεβαιότητα και φανατισμό εντός και εκτός Βουλής, χάνοντας όλοι μαζί τα τελευταία ίχνη κύρους και αξιοπιστίας, που, ίσως για μερικούς, ακόμη μπορεί να διέθεταν.



Βέβαια ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν φάνηκε να χάνει το νεανικό ενθουσιασμό και την αισιοδοξία του. Έτσι μιλώντας τη Τετάρτη το βράδυ στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας οραματίστηκε ένα δυνατό, όπως είπε, «καμ μπακ». Στους εμβρόντητους και αποσβολωμένους με αυτά που άκουγαν επιχειρηματίες, δήλωσε ότι «η Ελλάδα μετά από επτά χρόνια υποτίμησης και ύφεσης έχει πολύ καλές προοπτικές, έχουμε εξυγιάνει τα οικονομικά και αυτό δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις γιά ένα δυνατό καμ μπακ».


Πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της προσωπικότητας του κ. Τσίπρα αυτός ο νεανικός ενθουσιασμός και η υπεραισιοδοξία, αν δεν πρόκειται απλώς για σκέτη άγνοια. Μόνον έτσι εξηγείται το γεγονός ότι είχε τα ίδια οράματα και πριν το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Και τώρα τα ίδια επαναλαμβάνονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Κάπως έτσι όμως χάθηκε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Ήδη η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, που θυμίζει μέρες του Ιουνίου 2015 και Βαρουφάκη, χωρίς τον ίδιο τον Βαρουφάκη. Η αξιολόγηση, το χρέος, η ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση και η επόμενη δόση βρίσκονται στον αέρα και έχουν παραπεμφθεί στο επόμενο οριακό για την Ελλάδα Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Οριακό διότι τον Ιούλιο πρέπει να πληρωθεί η δόση των 7,3 δισεκατομμυρίων, διαφορετικά μας αναμένει η χρεοκοπία. Και η πείρα έχει αποδείξει ότι κάθε νέα συμφωνία είναι χειρότερη από τις προηγούμενες που είχαν απορριφθεί από τον κ. Τσίπρα.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν το γεγονός ότι ο ατυχής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, που συνεχώς διαψεύδεται και αυτοδιαψεύδεται και που, κατά δήλωσή του, έχει ζήσει δύο χρόνια στο Αιγάλεω, άρα κάτι περισσότερο θα γνωρίζει, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε σε κατάσταση κρίσης.

Αυτή τη φορά όμως ίσως δεν διαψευστεί ο κ. Τζανακόπουλος.

Διότι γνωρίζει καλά ο κ. Τσίπρας ότι δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια επικοινωνιακών τεχνασμάτων και κουτοπόνηρων ελιγμών για εσωτερική κατανάλωση.

Γνωρίζει ότι βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο, ότι δι γκέιμ ιζ όβερ, όπως θα έλεγε και ο ίδιος.

Γνωρίζει ότι αν δεν δεχθεί τώρα, στο παρά πέντε που και με ευθύνη του έχουμε πάλι περιέλθει, οτιδήποτε του επιβάλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μας αναμένει μετά βεβαιότητος η χρεοκοπία, καθώς, χωρίς τη δόση, δεν θα γίνει δυνατή η καταβολή των 7,3 δισεκατομμυρίων της οφειλής του Ιουλίου.




Και επίσης ίσως γνωρίζει ότι χρεοκοπία σημαίνει για τους υπαίτιους στην καλύτερη γι’ αυτούς περίπτωση Ειδικό Δικαστήριο και στη χειρότερη για όλους μας Έκτακτο Στρατοδικείο.

Πάνος Λουκάκος
athensvoice.gr