η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Όταν αντιληφθούμε το μέγεθος των μηδενικών που βάλαμε να μας κυβερνήσουν, θα είναι πολύ αργά.

Ήδη, είναι πολύ αργά καθώς τόσο η οικονομία όσο και η θέση της χώρας στη διεθνή κοινότητα έχει υποστεί και υπόκειται καίρια πλήγματα.



Κατ’ αρχάς ούτε οι περισσότεροι απ’ όσους προηγήθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας απέφυγαν τα τραγικά λάθη. 

Ο Κώστας Σημίτης έβαλε μεν τη χώρα στο Ευρώ, αλλά ως αντάλλαγμα για να τον αφήσουν τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα να πετύχει, άφησε τη διαφθορά και το πελατειακό κράτος να οργιάζουν. Αν και μεταρρυθμιστής, σε όλες τις καίριες μεταρρυθμίσεις υποχώρησε όταν το πελατειακό κράτος του έτριξε τα δόντια.

Ο Κώστας Καραμανλής
την περίοδο 2004-2009 θα μείνει στην ιστορία σαν τον άνθρωπο που ευθύνεται για τον εκτροχιασμό και τη χρεοκοπία του 2010, αφού τίναξε τα ελλείμματα στον αέρα. Στο τέλος ψέλλισε την αλήθεια περί των μέτρων λιτότητας που χρειάζονται μόνο και μόνο για να δραπετεύσει και να αφήσει την καυτή πατάτα στον επόμενο. Αυτός και ο Προκόπης Παυλόπουλος με τους διορισμούς στο δημόσιο έχουν σημαντική ευθύνη γι’ αυτά που ακολούθησαν μετά το 2010.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» ενώ η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Επιχείρησε φιλότιμες μεταρρυθμίσεις όπως η διαύγεια, το opengov κλπ. αλλά ήταν πλέον αργά. Η χώρα έμοιαζε με τους στάβλους του Αυγεία που χρειάζονταν δυο ορμητικά ποτάμια για να καθαρίσουν. Οι αλλαγές στις ποτίστρες και τα σάρωθρα δεν επαρκούσαν.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να απομακρύνει τη χώρα από το γκρεμό προσωρινά, αλλά χωρίς επιτυχία στο τέλος. Όνειδος της διακυβέρνησης να συνεχίζει μια χρεοκοπημένη χώρα να μοιράζει εφάπαξ και πρόωρες συντάξεις στις προνομιούχες πελατειακές ελίτ.

Χειρότερος όλων σε ικανότητα ρεαλιστικής αντίληψης της πραγματικότητας, ορθολογικής πολιτικής διαχείρισης και ηθικής ακεραιότητας ήταν και αποδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 έπαιξε το χαρτί ενός οφθαλμοφανώς ηλίθιου εκβιασμού των εταίρων, ο οποίος απέτυχε παταγωδώς. Αυτός και ο «γυρολόγος» που επέλεξε ως μέντορα στα οικονομικά, επιχείρησαν να παίξουν το χαρτί της αναταραχής που θα προκαλούσε στις αγορές και κατά συνέπεια στη διεθνή οικονομία ένα Grexit. Με την αναγγελία του δημοψηφίσματος πέρυσι το καλοκαίρι οι αγορές δεν πτοήθηκαν, στη συνέχεια με την ευκολία που χαρακτηρίζει μόνο ανήθικους τυχοδιώκτες πούλησε το αντιμνημονιακό μέτωπο που τον έφερε στην εξουσία και το 62% που τον ακολούθησε στο ΟΧΙ βάζοντας ενέχυρο το μέλλον των παιδιών του.

Υπέγραψε το τρίτο και χειρότερο όλων μνημόνιο, την αξιολόγηση του οποίου έπρεπε να έχει κλείσει από τον Οκτώβριο και δεν έχει κλείσει ακόμη, ενώ έχει μπει η Άνοιξη.

Συνεχίζει να πουλάει «σανό» στην κοινωνία για κόκκινες γραμμές στη μείωση των συντάξεων στο ασφαλιστικό, τη στιγμή που αυτό έχει χρεοκοπήσει ήδη και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει πλήρως. Η Ελλάδα χωρίς αντίστοιχα ισχυρή οικονομία πληρώνει το 16% του ΑΕΠ σε συντάξεις τη στιγμή που η Γερμανία με πανίσχυρη οικονομία πληρώνει το 12,3% και η Ευρωζώνη το 13,8%.

Το σχέδιο «επίλυσης» του ασφαλιστικού της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τις εισφορές. Δηλαδή, να ανεβάσει το 16% στο 20% μη αντιλαμβανόμενοι ή παριστάνοντας πως δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας και μείωση εισφορών και εσόδων.

Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση για εσωκομματικούς λόγους βουλιάζει την οικονομία, διώχνει τις καταθέσεις από τις τράπεζες αναγκάζει τους πιο ικανούς και παραγωγικούς Έλληνες να φεύγουν στο εξωτερικό.

Κ.Στούπας
capital.gr