η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Λίμνη Δύστου: Θα την αγαπήσουμε ποτέ;



Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία στη λίμνη του Δύστου, κάποιοι προσπαθούν να κάψουν τις καλαμιές, φέτος τα πράγματα τους πήγαν περίφημα, κατάφεραν να τις κάψουν όλες. Τα καλάμια όμως γρήγορα θα ξαναβγούν.

Για τη πανίδα της λίμνης θέλουμε να πιστεύουμε πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο καταστροφικά και αυτό γιατί δεν είναι η εποχή του ζευγαρώματος ώστε να γεννήσουν τα μικρά τους, κάτι που αν συνέβαινε θα ήταν μια μαζική δολοφονία της άγρια ζωής γιατί τα μικρά θα παγιδεύονταν στις φωλιές ανάμεσα στα καλάμια. Έτσι το πιθανότερο είναι να κατάφεραν να ξεφύγουν από το κίνδυνο της πυρκαγιάς, βέβαια θα περιμένουμε και σχετική έρευνα και μελέτη που θα πραγματοποιήσουν οι υπηρεσίες της Π.Ε. Εύβοιας με σκοπό τη πλήρη αποτύπωση της κατάστασης.

Από την άλλη
έχουμε εκείνους που προσπαθούν συνέχεια να επιβληθούν στον υδροβιότοπο με διάφορους τρόπους όπως άντληση υδάτων, καλλιέργειες κτλ. Όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι, ότι επί της ουσίας δεν μπορεί να βάλει κανείς τα δικά του όρια στη λίμνη, ας ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν πριν δέκα χρόνια περίπου, όταν το νερό της είχε σκεπάσει ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου και είχε ζυγώσει επικίνδυνα την Ε.Ο. Λεπούρων-Καρύστου. Και ας μην ξεχνάμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την αρχαιότητα ακόμα μέχρι και σήμερα που είχαν σκοπό την αποξήρανση της λίμνης καθώς και τις διάφορες δραστηριότητες που την έχουν επιβαρύνει (βλέπε υπεράντληση από ΑΓΕΤ). Και όμως η ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΔΥΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ.

Οπότε που καταλήγουμε?

Καταλήγουμε σε δύο περιπτώσεις

Περίπτωση 1η - Η κατάσταση παραμένει ως έχει
καίμε καλαμιές
αντλούμε νερό από τη λίμνη για το χωράφι μας ανεξέλεγκτα
ρίχνουμε κανένα φυτοφάρμακο που περνάει στο νερό της λίμνης μέσω του υδροφόρου ορίζοντα, το νερό το πίνει ο κορμοράνος και πάρτον κάτω...
Ρίχνουμε κανένα ποντικοφάρμακο στο πλησίον χωράφι για να μη μας φάει ο ποντικός τη σοδειά, βλέπει η γερακίνα το ποντικό ζαλισμένο, τον αρπάζει και έπειτα πάνε και τα δύο
που και που περνάει και κανένας ασυνείδητος και βαράει και κανένα κύκνο

Περίπτωση 2η - Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της λίμνης και βάζουμε τέλος στο μπάχαλο
κάνουμε πράξη όλα αυτά που για χρόνια λέμε για τη προστασία της



Παραθέτουμε μερικές εικόνες από το greeknaturephotos.gr, το zarka.gr και το naturagraeca.gr που έχουν ληφθεί στη λίμνη του Δύστου, εικόνες που τις έχουμε δίπλα μας!

πηγή: notia-evia.gr