η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Τρέχουν για να διαθέσουν το κοινωνικό μέρισμα -Αναλυτικός πίνακας με παραδείγματα


Σε σήριαλ και μάλιστα κακόγουστο, μετατράπηκε η διάθεση του κοινωνικού μερίσματος, καθώς ο σχεδιασμός αποδείχθηκε ότι έγινε πάνω σε λανθασμένες εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ προς διάθεση, να μην υπάρχουν δικαιούχοι για να το εισπράξουν!

Κατ' αρχήν ενώ θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν τα δεδομένα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όπου αποτυπώνονται τα εισοδήματα του 2013, λόγω των εκλογών του Μαίου αποφασίστηκε να "στηθεί" άρον- άρον η διαδικασία με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή με βάση τα εισοδήματα του 2012! 

Στη πορεία αποδείχθηκε, επίσης, ότι ο σχεδιασμός έγινε με αυστηρά φορολογικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την κοινωνική πραγματικότητα. Έτσι, ενώ το ΚΕΠΥΟ "είδε" πολλούς μεμονωμένους ΑΦΜ με χαμηλά εισοδήματα, που θα έπρεπε να δικαιούνται το επίδομα, κατά την υποβολή των αιτήσεων αποκαλύφθηκε ότι χιλιάδες από αυτούς τους φορολογούμενους είναι φιλοξενούμενοι των γονέων τους ή απλώς συγκατοικούν με άλλους, με αποτέλεσμα να χάνουν το επίδομα, αφού αυτό χορηγείται όχι ανά φορολογούμενο αλλά ανά νοικοκυριό.

Το... καλό είναι ότι τα συναρμόδια υπουργεία δεν έπεσαν από τα... σύννεφα, καθώς γνωρίζοντας σχεδόν εξαρχής ότι θα περισσέψει μεγάλο μέρος του κονδυλίου των 450 εκατ. ευρώ, είχαν φροντίσει να εκπονήσουν εναλλακτικά σχέδια δράσης, ακόμα και με διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων. Η πραγματικότητα ξεπέρασε, πάντως, ακόμα και αυτούς τους υπολογισμούς, καθώς η δεύτερη "φουρνιά" αιτήσεων ήταν πολύ μικρότερη απ' ότι υπολογιζόταν, με αποτέλεσμα να μένουν στα αζήτητα περίπου 240 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τα μισά του συνολικού κονδυλίου!

Με στόχο, λοιπόν, να απορροφηθεί έως το τελευταίο ευρώ το διαθέσιμο κονδύλι των 450 εκατ. ευρώ, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε νέα συνάντηση με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν τελικά τη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, ΧΩΡΙΣ, μάλιστα την απομείωση του επιδόματος για όσους ξεπερνούν τα αρχικά εισοδηματικά όρια. Ακόμα κι έτσι, δεν αποκλείεται, δε, να περισσέψουν στο τέλος Ιουνίου περίπου 20 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε κάθε περίπτωση σε ασθενείς ομάδες του πληθυσμού.

Από τη διεύρυνση υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 300.000 πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, πέρα από τους περίπου 40.000 νέους ανέργους του 2013. Όλες οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί έως τώρα και όσες πρόκειται να υποβληθούν έως την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου, θα εξεταστούν με τα νέα εισοδηματικά όρια και τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα καλύψει το σύνολο των αδιάθετων 240 εκατ. ευρώ.

Στη πρώτη φάση είχαν εγκριθεί 205.000 αιτήσεις και καταβλήθηκαν στους δικαιούχους 133 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκαν άλλες 115.000 αιτήσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων άλλα 75 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 50.000 αιτήσεις είναι σε διαδικασία ελέγχου για την ακρίβεια των στοιχείων τους.




Πηγή: iefimerida