η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Σε ποιόν θα λείψει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ;






Το υπέρτατο κριτήριο στη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές είναι το πολιτικό συμφέρον της κυβέρνησης και του κόμματος.Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.


Η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τη ζωή όλων σχεδόν των Ελλήνων.



Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν φάνηκε να «σκαλώνει» στη διαπραγμάτευση και βρήκε έδαφος να συμφωνήσει με το κουαρτέτο. Ακόμα και οι αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήπιες και περιορισμένες.

Αντίθετα όμως στα εργασιακά, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε πως δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί εργασιακός μεσαίωνας στη χώρα.


Προφανώς ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στο Δημόσιο, γιατί όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν ήδη τον εργασιακό μεσαίωνα.

Αυτό όμως που στον ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αποδεχθούν είναι τα ενεργειακά, δηλαδή η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ εκτός από ένα κρατικό «μαγαζί» -με ότι αυτό συνεπάγεται -είναι και ένας σημαντικός μηχανισμός για τις εκλογές στη Β’ Αθηνών, όπως άλλωστε και για τους νομούς Κοζάνης και Φλωρίνης.

Αυτός είναι ο λόγος που Πρωθυπουργοί και υπουργοί επιδιώκουν συναντήσεις και φωτογραφίζονται με τους επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.


μια επιχείρηση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τώρα να διατηρήσει στον κρατικό έλεγχο, παραπαίει. Χρωστά περισσότερα από 2 δισ. σε τράπεζες, η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και οι συνδικαλιστές προσφάτως ανησυχούσαν ότι το καλοκαίρι δεν θα μπορούν να πληρωθούν.

Αυτά όμως δεν τους ενδιαφέρουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ
κατάπιαν μειώσεις αφορολόγητου και συντάξεων αλλά μάχονται ακόμη για να κρατήσουν στον έλεγχο τους τη ΔΕΗ, χωρίς έστω να πουληθούν κάποιες μονάδες. Αυτό είναι το μείζον για αυτούς.

Για τους περισσότερους
όμως πολίτες η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ δεν έφερε ούτε μεγαλύτερες τιμές, ούτε χειρότερες υπηρεσίες.

Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ έβαλε τέλος σε ένα πανηγύρι χορηγήσεων σε κάθε είδους συλλόγους στην Α’ και Β’ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ ο ΟΠΑΠ παραμένει η επιχείρηση που πληρώνει τους περισσότερους φόρους στο Δημόσιο.

Σε ποιόν, άραγε, θα λείψει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ;

Αλέξανδρος Κασιμάτης
protothema