η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μάστορες στον αντιπερισπασμό – Μοίρασαν «κόλλυβα» στους συνταξιούχους για να κρύψουν την απώλεια δισεκατομμυρίων από τα ομόλογα – Νέος κόφτης, αποκάλυψη ΣΟΚ



Η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δεν έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα αυτά που προσδοκούσε.

Το πακέτο «βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων» που ανακοίνωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και υιοθέτησε το Eurogroup επί της ουσίας εξασφάλισε μόνο την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ.
Κατ’ απαίτηση του Πόουλ Τόμσεν, για να μην υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί η οδυνηρή εμπειρία της καθυστέρησης πληρωμής μια δόσης προς το ΔΝΤ όπως είχε τολμήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης το καλοκαίρι του 2015,
το Eurogroup αποφάσισε ότι στο εξής όλα τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) δεν θα επιστρέφονται στην Ελλάδα αλλά θα δεσμεύονται αυτομάτως για την εξόφληση των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.




Η δεύτερη αξιολόγηση και η αντίστοιχη εκταμίευση των 6,5 δις Ευρώ θα κλείσει μόνο με την υπογραφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ίδιο το πακέτο Ρέγκλινγκ έχει σχεδιαστεί με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει χρηματοδοτικά και το ΔΝΤ, αλλιώς οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Το Eurogroup ενημέρωσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι πρέπει να καθίσει πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσει με τον Πόουλ Τόμσεν για έναν νέου τύπου «κόφτη» που θα εξασφαλίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Ο «νέος μόνιμος κόφτης δαπανών» θα ονοματίζει συγκεκριμένους κωδικούς του Προϋπολογισμού που αυτομάτως θα ψαλλιδίζονται για να εξασφαλίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα των 6-7 δις Ευρώ ετησίως.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις, το ΔΝΤ θεωρεί πως με τα υφιστάμενα μέτρα η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1% του ΑΕΠ το 2018.

Αυτό σημαίνει ότι , αν διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα ύψους 2,4% του ΑΕΠ ή περίπου 4,3 δισ. ευρώ.

Και για να καλυφθεί το ποσό αυτό, ζητεί την περικοπή συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου…

Τα κόλλυβα στους χαμηλοσυνταξιούχους

Μοιράζοντας κόλλυβα σαν Χριστουγεννιάτικο δώρο, ο Πρωθυπουργός, συσπείρωσε την κοινοβουλευτική του ομάδα, κλείδωσε την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού που ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα έστειλε απειλητικό μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι -αν τον πιέσουν περισσότερο- μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Αυτό άλλωστε θα είναι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στις διεθνείς επαφές του αυτή την εβδομάδα…

Χ.Κώνστας
toxrima.gr