η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Μπρος γκρεμός και πίσω …χρέος (οι πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών)



Είναι θλιβερό να παρατηρεί κανείς τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να ξοδεύει το πολιτικό της κεφάλαιο κυνηγώντας Χίμαιρες.

Η Ελλάδα λανθασμένα επιμένει να ασχολείται με τη διαγραφή του χρέους της αντί να διεκδικεί πόρους για την ανάπτυξή της.

Ακόμη κι αν -με κάποιο τρόπο μαγικό- το Χρέος «έσβηνε» – μηδενιζόταν, πάλι στην Ελλάδα θα υπήρχαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις χωρίς ρευστότητα και αγορές να δραστηριοποιηθούν.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα κατάφερε να κλείσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα, το μόνο που χρειάζεται σήμερα, είναι μια γενναία ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάπτυξης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα λεφτά στο Κράτος αλλά περισσότερες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της.



Αν υπήρχε
επιλογή ανάμεσα

Α. στην άμεση διαγραφή 100 δις Ευρώ από το Χρέος της χώρας και

Β. άμεση επένδυση 20 δις Ευρώ στην πραγματική οικονομία

σωστό θα ήταν το Β και όχι το Α.

Είναι προφανές ότι σε μια εποχή που η Ευρώπη τυπώνει χρήμα που οι τράπεζες δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν, η Ελλάδα θα αποτελούσε πρώτης τάξεως ασφαλή και προσοδοφόρο επενδυτικό προορισμό.

Είναι επίσης προφανές ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί , οργανισμοί κι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εμπιστευτούν τα λεφτά των φορολογουμένων ή των μετόχων τους, σε ένα «φαύλο, διεφθαρμένο, πελατειακό διοικητικό σύστημα» το οποίο λανθασμένα προβάλει στις διεθνείς του επαφές ο σημερινός πρωθυπουργός.

Αν η Ελλάδα «σβήσει» ένα μεγάλο μέρος του Χρέους της, την επόμενη μέρα θα χρειαστεί δανεικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Γι’ αυτό θα ήταν σοφότερο αντί να εφευρίσκει εργαλεία απόκρυψης του χρέους, ο ευφάνταστος υπουργός οικονομικών θα έπρεπε να παρουσιάζει φιλόδοξα σχέδια με επενδυτικές ευκαιρίες χωρίς την εμπλοκή του Κράτους και χωρίς διοικητικά εμπόδια.

Η ευημερία των πολιτών δημιουργείται με δουλειές, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον. Το να έχει στη διάθεσή του 3 δις Ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο ο Υπουργός Οικονομικών δεν θα φέρει σε κανέναν ευημερία…

Χρήστος Κώνστας